Bij La Bandera eet je comfort food uit de Dominicaanse Republiek

Bij La Bandera op de Nieuwe Binnenweg proef je de smaak van de Domicaanse Republiek. Alles hier draait om de liefde voor elkaar en voor het eten.

29 Jan 2016 Esther Audier

blogger Esther werkt als junior marketeer. Ze staat vaak zelf in de keuken, maar geniet ook van alle culinaire hoogstandjes die elders in Rotterdam worden bereid.

Restaurant toevoegen aan favorieten

La Bandera

Nieuwe Binnenweg 285A, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: Caribisch Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Bij La Bandera eet je comfort food uit de Dominicaanse Republiek

We kennen allemaal de Italiaanse, Spaanse, Thaise en Japanse keuken, maar heb je wel eens Dominicaans gegeten? Op de Nieuwe Binnenweg vind je het unieke en gezellige restaurant La Bandera. Hier proef je de authentieke smaak van de Dominicaanse Republiek en geniet je van een flinke portie liefde en gezelligheid.

Heerlijke geuren en tropische muziek

Het is zaterdagavond 19:00 uur wanneer we aankomen bij het sfeervolle en drukke restaurant La Bandera. Bij binnenkomst worden we verwelkomd door een waanzinnige geur uit de keuken, een enthousiaste gastheer en swingende muziek.

Het interieur is stoer en gezellig door de bakstenen muur, houten meubels en knusse aankleding. De gasten in het restaurant komen van over de hele wereld: van Dominicanen, Spanjaarden en Portugezen tot Afrikanen, Britten, Fransen en Nederlanders. Die diversiteit geeft het restaurant volgens onze gastheer iets bijzonders en maakt dat je je meteen welkom voelt. ‘We doen helemaal niet aan bewuste promotie en toch loopt het goed. Mensen die enthousiast zijn over ons eten vertellen dat door aan hun buren, vrienden en familie. Dat is eigenlijk de beste reclame die je je als restaurant kunt wensen.’

Uit liefde voor eten en oma Marina

La Bandera is opgericht door Irving Eleonora, als eerbetoon aan zijn oma Marina die hem de Dominicaanse gerechten leerde maken. Volgens onze gastheer staan de gerechten in het restaurant voor eenvoud en liefde: ‘We serveren puur en simpel eten dat niet alleen je maag vult, maar ook je hart raakt’. Truth be told: die liefde voor eten zie je in alles in het restaurant terug, van de glimlach van het personeel tot de smaken op je bord.

In de Dominicaanse keuken vind je veel invloeden terug uit de Spaanse, Afrikaanse en Caribische keuken. Deze bijzondere mix proef je terug in de kruiden zoals: oregano, koriander, knoflook, peper en olijfolie. Vis en vlees spelen een hoofdrol in de gerechten. Altijd goed op smaak en vaak gefrituurd, gebakken, gestoofd en gegrild.

De naam van het restaurant, La Bandera, verwijst naar het nationale gerecht ‘La Bandera Dominicana’. Het gerecht bestaat uit stoofvlees (van o.a.: rund, geit of kip), geserveerd met tostones, gefrituurde groene bananen, en moro, een traditionele basis van gekruide rijst met bonen. Naast variaties op deze Dominicaanse klassieker, serveren ze in het restaurant ook dagverse soepen zoals de fameuze kippensoep van oma Marina en karbonades, spareribs en kip a la plancha, oftewel: van de grill.

Waanzinnig sappige kip en smakelijke spareribs

We bestellen een pica pollo, ofwel: krokante kip met gebakken cassave en gefrituurde groene bananen, en een portie costillas de cerdo, spareribs van de grill. Als bijgerecht gaan we voor de gekruide rijst met bonen. Nog voor we om een drankje hebben gevraagd, staat er al een kan limonade voor onze neus,  gemaakt van vers geperst limoensap met munt, suiker en water.

De gefrituurde kip wordt geserveerd met een zoete barbecuesaus. We beoordelen hem bij de eerste hap al unaniem en onder luid gesmak als onwaarschijnlijk lekker. Perfect sappig van binnen met een dun en smakelijk krokant jasje van buiten. Ook de spareribs vallen in de smaak met een geurige marinade en een huisgemaakte pittige saus.

De gefrituurde bakbananen zijn het ideale fingerfood. In tegenstelling tot wat sommige mensen misschien denken, smaken bakbananen lekker hartig zoals een aardappelachtige groente in plaats van zoet zoals een gewone banaan. Hierdoor combineren ze ideaal met stoof en grill gerechten. Enige minpuntje zijn de cassavechips die wat ons betreft iets aan de droge kant zijn en de op de kaart beschreven ‘luxe salade’ die gewoon bestaat uit frisse sla met tomaat en komkommer. Dat mag de pret overigens niet drukken, want er lijkt met negen stukken kip en acht spareribs geen einde aan ons feestmaal te komen.

Om de avond in stijl af te sluiten kiezen we tegen beter weten in nog een toetje uit: een quesillo, romige karamelpudding, en bananas frita con caramelo y helado, gefrituurde bananen met karamel en kaneelijs. Zoet, romig en eveneens 'finger-licking-good'. Wanneer we tot slot voor een vriendelijk prijsje afrekenen weten we het zeker: de Dominicaanse keuken en La Bandera in het bijzonder hebben vanavond ons hart veroverd.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Jan van Andel 3 Nov 2019, 22:39

Gereserveerd voor zondag 18 uur en op tijd aanwezig (3p). Gezellig druk, meteen een tafeltje en direct de kaart gekregen. En toen bleef het stil. Blijkbaar 1 serveerster in de tent die het aan ervaring ontbrak. Na 30 minuten en na diverse hints nog steeds geen drankje. De kans dat we iets te drinken zouden krijgen, hebben we afgezet tegen het tijdstip dat we ook nog iets van voedsel voorgeschoteld zouden krijgen. Dat deed ons de zaak (nouja?) verlaten. Aangezien je op de Nieuwe Binnenweg niet hoeft te verhongeren, zijn we een paar deuren verderop naar tevredenheid bij een vertrouwde ondernemer gaan tafelen. Voor ons geen La Bandera meer.

Jan van Andel 3 Nov 2019, 22:39

Gereserveerd voor zondag 18 uur en op tijd aanwezig (3p). Gezellig druk, meteen een tafeltje en direct de kaart gekregen. En toen bleef het stil. Blijkbaar 1 serveerster in de tent die het aan ervaring ontbrak. Na 30 minuten en na diverse hints nog steeds geen drankje. De kans dat we iets te drinken zouden krijgen, hebben we afgezet tegen het tijdstip dat we ook nog iets van voedsel voorgeschoteld zouden krijgen. Dat deed ons de zaak (nouja?) verlaten. Aangezien je op de Nieuwe Binnenweg niet hoeft te verhongeren, zijn we een paar deuren verderop naar tevredenheid bij een vertrouwde ondernemer gaan tafelen. Voor ons geen La Bandera meer.

Lees ook deze verhalen
Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.