De mooie eenvoud van mevrouw Meijer

Meneer Meijer is een chef die de eenvoud laat stralen in het kleine restaurant Mevrouw Meijer. Een stukje achter het Noordplein te vinden.

28 Jan 2016 Mo Kruisman

blogger Mo werkt als freelance copywriter voor uiteenlopende opdrachtgevers, is af en toe gastdocent en geeft yogalessen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Mevrouw Meijer

Gerard Scholtenstraat 37B, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Noord Keuken: FransInternationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 28 Jan 2016

De mooie eenvoud van mevrouw Meijer

Meneer Meijer is een chef die de eenvoud laat stralen in het kleine restaurant Mevrouw Meijer. Een stukje achter het Noordplein te vinden. Ik kom hier graag - hoewel niet vaak, want nooit open in het weekend - zowel om de sfeer als om het eten. Het restaurant een soort lange huiskamer met bloemetjesbehang en een open keuken, in een straat met hoge huizen uit de 19e eeuw. De kaart biedt een beperkte keuze, maar er is over nagedacht.

Iets met vlees, iets met vis, iets zonder vlees of vis, ook bij de voorgerechten. Oesters en kazen van de dag staan op het krijtbord boven de keuken. Richard Meijer maakt simpele Franse bistrot gerechten, die toch vrij onmiskenbaar Meijers zijn. Als amuse een half gekookt eitje met mosterdmayonaise. Wederhelft kiest vooraf de rilette, een smeuïge pastei van langzaam gegaard varkensvlees. Dat komt in een potje met zure augurk, grote kappers en geroosterd bros brood. Ik ga voor de verse oesters. Ze zijn goed zijn opengemaakt, zonder schelpschilfertjes en worden op de juiste temperatuur geserveerd. Dus niet smaakpapilverlammend op ijs, maar gewoon fris. Richard vertelt dat hij tegenwoordig met de Oestercompagnie samenwerkt, een bedrijf uit Rotterdam dat al jaren de liefde voor oesters verspreidt door oestermeisjes en oestermannen op pad te sturen die op speciale evenementen ter plekke een schelp voor je open wrikken. Als witte wijn een Picpoul de Pinet uit de de Languedoc erbij, heerlijk droog en licht.


Schuimende peterselieboter en gerookte hollandaise

Als hoofdgerecht neemt de één vis, de ander vlees. De vis is een mooi tarbotje op de graat. Terwijl het bord op de passe staat, giet de chef er schuimende peterselieboter over, stuk citroen erbij, klaar. Mijn entrecote komt met gebakken witlof en gerookte hollandaise saus die er luchtig bij wordt gespoten uit een sifon. De gerookte smaak en de luchtigheid zijn een vondst, zo lekker dat ik er nog wat bij vraag. Op tafel komen nog gebakken krieltjes en slaharten met romige dressing. 

Als dessert vraagt ik de 'friandise' lekkernijen, dan kunnen we van meerdere dingen proeven. Een macaron met een laagje marsepein van binnen, een geurig madeleine cakeje, mini crème brûlée en een pure chocoladebonbon. What's not to like? Omdat de flessen eau de vie, calvados, cognac en liqueur wel erg staan te lonken, kiezen we nog twee calva's van verschillende jaren bij onze dubbele espresso's. Omdat Mevrouw Meijer alleen doordeweeks open is en er maar iets van twaalf tafeltjes staan, zul je zelf iets meer je best moeten doen om er aan de dis te kunnen. Maar dan heb je ook wat.


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Nieuwe chef bij NOTK: minder dogma, meer Bourgondisch genieten

Ook met een nieuwe chef in de keuken laat NOTK zien hoe zij hun wijn-spijs combinaties als geen ander kunnen neerzetten.

Kaj Gorgels over de pijlsnelle opmars van Drippy’s

Drippy's is niet zomaar een burgertent. Binnen 8 maanden zijn er drie zaken en worden er Drippy Raves georganiseerd, en er zit nog veel meer aan te komen.

Dit zijn de restaurantopeningen in Rotterdam om naar uit te kijken in het najaar van 2025

Ook dit najaar van 2025 zet de Buik alle openingen om naar uit te kijken voor je op een rijtje. Lees hier welke je echt niet mag missen.