Arepa, Arepa: Een avondje Colombia in El Cafetal

Vlakbij De Oude Haven, aan de Burgemeester van Walsumweg, vind je sinds eind vorig jaar Latijns-Amerikaans eetcafé El Cafetal. Een zaak waar je niet zomaar tegenaan loopt. Een plekje om te ontdekken. En misschien juist daarom zo bijzonder.

7 Mrt 2019 Emma van der Horst

blogger Zeeuws meisje en nieuwbakken Rotterdammert die denkt in eten. Emma is van origine docent, maar is naast haar studie Foodjournalistiek nu werkzaam in de Rotterdamse horeca.

Restaurant toevoegen aan favorieten

El Cafetal

Burgemeester van Walsumweg 716, Rotterdam Maaltijd: DinerLate night Stadsdeel: Centrum Keuken: AmerikaansZuid-Amerikaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Arepa, Arepa: Een avondje Colombia in El Cafetal

Zodra je plaatsneemt aan een van de tafeltjes in de kleurrijke cantina en er door de charmante dochter van de eigenaar, Juliana, een ijskoude ‘Club Colombia’ voor je wordt neergezet, vervagen de verkeersgeluiden van Rotterdam en waan je je op vakantie in Colombia. El Cafetal is typisch een zaak, waar je na een zinderende stranddag hongerig zou kunnen neerstrijken voor een stevige authentieke maaltijd. Uiteraard in korte broek en op slippers. Om dit zomerse gevoel dichtbij huis te ervaren, zou je dit restaurant zeker eens moeten bezoeken.

Colombia en haar keuken  


Op de grote televisie achterin de zaak worden beelden van Colombia, het thuisland van eigenaren Julian Quintero Giraldo en zijn vrouw Isabel Ordoñez Viuche, getoond. Colombia is een van de grootste landen van Latijns-Amerika en een voormalige kolonie van Spanje. Koffie is een belangrijk exportproduct van het land. De koffieplantages zijn vooral in de provincie Quindio te vinden, waar ook de eigenaren vandaan komen. Dit verklaart meteen de naam van het restaurant: El Cafetal, de koffieplantage. In het restaurant wordt koffie van het merk Café Quindio geschonken.  


Wij laten ons vertellen dat de Colombiaanse keuken voornamelijk wordt gekenmerkt door veel vlees, bonen en de zogenaamde arepa. Een kleine tortilla van mais, die bij vrijwel alle maaltijden wordt gegeten. Dat is terug te zien op de kaart, waar van chorizo con arepa tot een heuse arepa-burger op terug te vinden is. Julian vertelt dat de arepa hun ‘brood’ is. Tip van ons: hou de arepa in de gaten. Wij voorspellen dat deze zijn opmars gaat maken in Rotterdam.  

Bij El Cafetal wordt de mais voor de arepa’s zelf gemalen. Naast de vele vleesgerechten is er voor elk wat wils. Eet je geen of minder vlees, dan bereidt de keuken met liefde iets vegetarisch of een visgerecht voor je. Op de kaart komen binnenkort ook een aantal vegetarische gerechten te staan, zoals een arepa-burger van bonen. 

Inpakken 

We beginnen met empañadas, pasteitjes gevuld met onder andere gekruid rundvlees en aardappel. Ons is alleen de versie met deeg bekend, maar in de Colombiaanse keuken worden empañadas van mais gemaakt. Een totaal andere smaakbeleving. De buitenkant is smeuïg, warm en krokant langs de randen. Het vormt een fantastisch geheel met de vulling. Puur comfortfood. De naam empañada komt overigens van het werkwoord ‘empanar’, dat inpakken of inwikkelen betekent.  


Vooraf komt er ook patacon pisado op tafel. Geplette, licht gebakken bakbanaan, met twee heerlijke dips. Een van koriander en een van tomaat. Een bijzonder hartig hapje, dat misschien nog net een snufje zeezout had kunnen gebruiken. 

Plato principal 


Met nog een paar koude biertjes, gaan we door naar het hoofdgerecht, de plato principal. Er komt churrasco, een groot stuk rood rundvlees van de grill, op tafel. Een uitgebreid gerecht geserveerd met aardappel, bakbanaan, salade en huisgemaakte chimichurri saus. In Latijns-Amerika, maar ook in Spanje en Portugal, verwijst churrasco naar gegrild vlees. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Brazilië, uit de tijd waarin het vlees door de gauchos, cowboys, boven hete kolen in de grond werd gegrild.  

Ook smullen we van de arepa con todo, een zachte maistortilla ‘met alles’. Pulled rundvlees en kip, kleine krokante varkensspekjes on top en afgemaakt met zowel zoete saus van ananas als pittige knoflooksaus. Een toegankelijk en gebalanceerd gerecht waar je van wil blijven eten. Door de ruime portie lukt dat helaas niet. Juliana leest onze gedachten en biedt aan de restjes in te pakken voor thuis. Liefde voor de doggybag! 

Postre y licor 


Er wordt Spaans gesproken met vaste gasten aan de bar en af en toe steekt de kokkin met blauw haarnetje haar hoofd om de hoek van de keuken. Met veel plezier bereidt zij als zoete afsluiter een postre de piña voor ons. Een ananaspuddinkje in een glaasje, geserveerd met een ouderwets Frou Frou-koekje. 

Omdat we het op koffie in de avond niet zo goed doen, vragen we om een ander drankje voor bij het dessert. We krijgen een glaasje Aguardiente van het huis. Letterlijk ‘vuurwater’ en het nationale drankje van Colombia. Het heeft een lichte anijssmaak. We krijgen de variant ‘sin azúcar’, oftewel zonder suiker. “Alles moet tegenwoordig light zijn in Colombia, vanwege het schoonheidsideaal”, legt Juliana uit. Nou, doe er dan nog maar een, het is immers vakantie.

Salud!

El Cafetal is op dit moment van woensdag t/m zondag van 16.00 tot in elk geval 23.00 uur geopend. In het weekend is het restaurant langer open en wordt er een aangepast menu gehanteerd. Binnenkort zal het restaurant ook lunch gaan serveren.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.