Ontdek de Colombiaanse keuken bij El Cafetal

De Buik gaat langs bij restaurants met minder bekende wereldkeukens. In deze eerste editie gaan we langs bij Colombiaans restaurant El Cafetal.

12 Okt 2023 Marciëlle van der Kraan

blogger Marciëlle een ‘foodie’ noemen is een understatement. Ze is erg nieuwsgierig en het liefst probeert ze dan ook nieuwe producten of gerechten die haar smaakpapillen nog niet eerder hebben mogen waarnemen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

El Cafetal

Burgemeester van Walsumweg 716, Rotterdam Maaltijd: DinerLate night Stadsdeel: Centrum Keuken: AmerikaansZuid-Amerikaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Ontdek de Colombiaanse keuken bij El Cafetal

Rotterdam staat met ruim 170 verschillende culturen bekend als dé multiculturele stad van Nederland. Je denkt er misschien niet meteen aan, maar wist je dat je in Rotterdam authentiek Colombiaans kunt eten? Colombia is het land waar maïs, bananen en koffiebonen je om de oren vliegen, dus hoog tijd om te proeven wat de Colombiaanse keuken Rotterdam te bieden heeft.

De Colombiaanse keuken 

De Colombiaanse keuken is er een die langzaamaan steeds meer bekendheid verwerft en dat is zeker niet onterecht. De keuken laat zich kenmerken door het vele en gevarieerde gebruik van maïsdeeg, de vele vleessoorten in een gerecht en de frisse salsa’s die gepaard gaan met de gerechten. In het Zuid-Amerikaanse land wordt eigenlijk de hele dag door gegeten, dus je zult in Colombia nooit met een lege maag naar huis gaan. 

De koffieplantage 


Je hoeft gelukkig niet helemaal naar Colombia te vliegen om dit te ervaren, want in de grijze massa van de Burgemeester van Walsumweg - tussen de Kubuswoningen en Oostplein - vind je het kleurrijke Colombiaanse eetcafé El Cafetal, wat ‘de koffieplantage’ betekent. Vijf jaar geleden opende Julian Quintero Giraldo zijn café dat volledig gewijd is aan de smaken van zijn thuisland. "Ik ben opgegroeid op een koffieplantage, vandaar de naam", vertelt hij. 

Zodra je El Cafetal binnenstapt, word je verwelkomd door de Spaanstalige klanken die zacht door de speakers klinken, de Colombiaanse vlag en poncho’s en sombrero’s die door de hele zaak hangen. Ondanks de eerste regendruppels van de herfst, krijg je hier echt het gevoel op een zonnige vakantie te zijn. Maar hetgeen het meest enthousiasmeert, zijn de geurige walmen die vanuit de keuken onze kant op komen. 

Colombiaanse boterham 


De geur van versgebakken maïsbrood is zeer aanwezig. In Colombia draait alles om de arepa, een plat en rond gegrild maïsbroodje. De maïs wordt bij El Cafetal zelf gemalen tot deeg. Wat de boterham is in Nederland, is de arepa in Colombia. Dit is dan ook terug te zien op de kaart die van diverse arepa's tot zelfs een arepa-burger gaat. 

Van één Colombiaanse keuken kun je niet spreken, zegt Julian. "Colombia is zo groot, iedere streek heeft zijn eigen gerechten." El Cafetal serveert authentieke gerechten uit de noordwestelijke streek Paisa, waar hij zelf vandaan komt. Zo staat op het zondagmenu regelmatig Bandeja Paisa, een traditioneel Colombiaans gerecht met bruine bonen, rijst, rundvlees, spek, chorizo, ei, bakbanaan, arepa en avocado. 

¡Arriba! 


"¡Arriba, abajo, al centro, pa' dentro!", roepen we voor we een shotje anijsachtige Aguardiente, de nationale sterke drank van Colombia, achteroverslaan. Dit is de manier om in Latijns-Amerika te proosten: je houdt je glas in de lucht, dan naar beneden, naar degene met wie je proost en dan zet je het glas aan je lippen. Drinken op een lege maag is nooit een goed idee, dus gelukkig volgt niet lang daarna het eerste gerecht: versgebakken empanada's. 

"Empanada's eet je van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat", vertelt de goedlachse café-eigenaar. Het is een krokant pasteitje te verkrijgen in vele vormen, maar bij El Cafetal wordt de empanada gemaakt van maïs met daarin rundvlees, tomaat, ui en aardappel. De salsa van kleine stukjes tomaat, koriander en limoen zorgt voor een frisse smaak die goed bij het vlees past. 

Met alles erop en eraan 


Na het smakelijke Colombiaanse pasteitje krijgen we een schaal vol lekkernijen voor onze neuzen. Het gerecht dat zonder twijfel de winnaar van de avond is, is de patacon con todo - een patacon 'met alles'. De platgeslagen, groene bakbanaan is erg krokant en smaakt fris. Op de patacon liggen verschillende soorten vlees, zoals pulled chicken, rund en stukjes spek. 

Hetgeen dat zo positief verrast aan dit gerecht, is de saus gemaakt van knoflook en ananas. De frisse smaak van de groene banaan in combinatie met het zoute vlees en de zoetige saus is een echte smaaksensatie. 

Liefde in je hart 

Empanada's, patacones en arepa's worden in Colombia de hele dag door gegeten. "In Colombia eten we zes of zeven keer per dag en we eten vooral heel veel", lacht Julian. En precies het eten uit zijn geboorteland miste Julian in Rotterdam enorm. 

Gelukkig maar, want nu kunnen alle Rotterdammers genieten van de Colombiaanse keuken en zijn verse, traditionele maaltijden. Alles wat hij weet, heeft hij van zijn oma en moeder geleerd. "Bij El Cafetal maken we eten dat je thuis maakt: vers, met de hand en met liefde in je hart." 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.