Asian BBQ is terug van weggeweest! Dit jaar is het pop-up restaurant voor de vierde keer te vinden op het Hudsonplein in Delfshaven. Tot eind december kun je hier exotische gerechten van de barbecue en andere Thaise klassiekers komen proeven. Volgend jaar opent het restaurant weer op een andere locatie. Niet voor niets noemen de eigenaren het een 'reizend restaurant'.
Asian BBQ is barbecueën op de traditionele, Thaise manier. Oftewel: Moo Kata. Eigenaar Mischa legt uit: "Moo betekent varken, Kata betekent pan. Letterlijk zeg je dus eigenlijk varkenspan. De Moo Kata is een soort hotpot en grill in één, waarbij je bovenop je vlees in varkensvet grilt en aan de zijkant simultaan een soep bereidt." De hotpot-grill blijkt ideaal voor grote groepen, maar ook voor twee personen: de Moo Kata wordt midden op tafel geparkeerd met verschillende soorten vlees en side dishes die je zelf bij het bijbehorende buffet kunt halen.
Reizen en koken

Mischa overwintert ieder jaar met Miranda in het zonnige Thailand, waar hun inspiratie voor Asian BBQ vandaan komt. Het Rotterdamse duo bezit een huisje in Thailand en heeft daar hechte vriendschappen opgebouwd. Miranda leerde de fijne kneepjes van het vak in de restaurants van hun Thaise vrienden.
Bij Asian BBQ laten ze niet alleen Rotterdammers graag kennis maken met de Moo Kata en andere smaakvolle Thaise gerechten. "Gasten komen uit heel het land om bij ons te komen eten", zegt Miranda. Het all-you-can-enjoy buffet is niet mis: visballetjes, pangafilet, inktvis, gemarineerde rund, diverse bijgerechten… alles passeert de revue. Wegens de vele verzoeken, is sinds een poosje één van hun huisgemaakte sauzen per fles te koop. Miranda vertelt trots: "Ik heb momenteel een bestelling van vijf sauzen die onze gast naar Thailand meeneemt. In het begin dacht ik: mijn sauzen verkopen? Doe niet zo gek! Maar blijkbaar doe ik het goed."
Moo Kata

We nemen plaats aan een van de kleurrijke tafels op het terras. Blikvanger op de tafel is de Moo Kata, omringd door pandan rijst, stukjes vlees, gevogelte en vis. Daarnaast pronkt de Panang curry, die à la carte te bestellen is. Miranda komt ons de Burmese tea leaf salad, exclusief verkrijgbaar bij Asian BBQ, brengen. Ze licht toe: "De theeblaadjes groeien op de grens van Thailand en Myanmar. Na onze reizen nemen we de blaadjes mee hiernaartoe. Ik heb het vermoeden dat wij een van de weinigen zijn die deze salade verkopen."

Langzaamaan beginnen we met grillen. Smaakmakers in onze soep zijn Chinese kool, glasnoedels, eieren, Shanghai paksoi en Thaise basilicum, een anijsachtig kruid. Door het toevoegen van verschillende sauzen, groenten en vlees, kun je er een geheel eigen draai aan geven. En wanneer het ons net iets te pittig wordt, blussen we gewoon met Calpico (Japanse frisdrank, red.) en Pimento.
Thuis bij Mischa en Miranda

Steeds meer gasten weten hun weg naar Asian BBQ te vinden. Je voelt je dan ook snel aangetrokken door de gemoedelijke, ongedwongen sfeer. De ontspannen muziek, kralengordijnen, rieten matjes, kleurrijke kussens en lampjes maken dat gasten naar Delfshaven afreizen voor een fijne eetervaring. Het duo doet echt alles zelf. Van de afwas en bediening tot het bereiden van de gerechten. Het is een beetje zoals thuiskomen. Miranda: "Als je bij ons komt, kom je echt bij ons."