Vroeger rekende je hier kleding af, nu leggen ze er vlees op de grill. West-Kruiskade 95 – 99 is tegenwoordig restaurant Ilya. Modern Turks tafelen onder toeziende ogen van vedettes van het witte doek.
Vroeger rekende je hier kleding af, nu leggen ze er vlees op de grill. West-Kruiskade 95 – 99 is tegenwoordig restaurant Ilya. Modern Turks tafelen onder toeziende ogen van vedettes van het witte doek.
Is dat nu een foto van Ursula Andress (uit Dr. No) op de muur? En wat doet die Antonio Banderaskloon er tussen? De wanden van Ilya zijn bedrukt met zwart-witfoto’s van bekende koppen. Maar we kunnen ze net niet helemaal plaatsen. Het blijken Turkse filmsterren uit de vorige eeuw die een paar duizend kilometer verderop nog steeds razend populair zijn. Is Ilya dan een themarestaurant? Nee. De acteurs knipogen volgens mede-eigenaar Ozkan naar de huiselijke familiesfeer waarin het hele gezin gezamenlijk een film kijkt. “We willen een familierestaurant zijn”, vertelt hij.
Samen met zijn broer (en moeder) opende hij eind vorig jaar het restaurant aan de West-Kruiskade. Voorheen runden de broers hier een kledingzaak, maar dat kunstje kenden ze inmiddels. Een eigen restaurant stond al jaren op de bucketlist. En toen de kans zich voordeed, sprongen de twee er vol in. Een duik in het diepe, maar van watertrappelen lijkt geen sprake. Ilya wordt goed gevonden. Gezinnen die ’s avonds aanschuiven voor taart en koffie, vriendinnengroepen, stellen. Het zit ook op een maandagavond goed vol.
Een van de piekmomenten schijnt zondagochtend te zijn. Dan serveert Ilya een onbeperkt Turks ontbijtbuffet. Vergeet de chiazaadpuddingen, granola met cacaonibs en green bowls. Ontbijt hier is stevig en traditioneel Turks met tomatenstoof, gebakken ei, knoflookworst, olijven en wat zoetigheden. Komen we misschien nog eens doen, maar vanavond schuiven we aan voor het diner.
Ilya gaat prat op zijn gerechten van de grill en uit de houtgestookte oven. En dat is goed nieuws voor de fervente vleeseter, zo blijkt. Geen köftes en adana kebaps op de ‘proteïnekaart’, maar bijvoorbeeld wel lamskoteletten- en spiesen, kippendijen, steak, biefstuk en ossenhaas. Allemaal halal. Een vreemde eend in de bijt in die zin, zijn de spareribs. Maar Ilya richt zich op een brede doelgroep. Gelukkig maar, want het bereiden van ribben heeft de chef goed in de vingers. De marinade is zoet en plakkering, en het vlees glibbert zo van het bot. Andere tip: de krokante kip met een coating van cornflakes.
Een Turkse inslag? Ja. Alleen maar Turkse gerechten? Nee, dus. Op de kaart staan ook maaltijdsalades, burgers, pizza’s en pasta’s. Ilya is vooral geen traditionele, inwisselbare grillroom. We zouden het samen willen vatten als een modern, multicultureel grand café met Turkse wortelen. Verwacht geen ingewikkelde experimenten en culinaire hoogvliegers, maar reken op bekende gerechten met een goede prijs-kwaliteitverhouding. En vergeet de Turkse koffie natuurlijk niet als afsluiter.
Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.
Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.
In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.
Geniet van de volgende voordelen: