In mei 2018 openden Dennis en Rishma Brasserie Timmerhuis, in de openbare Halvemaanpassage van het Timmerhuis. Een enigszins verstopte culinaire spot met een vernieuwende kijk op de Surinaamse keuken, met een hele avond beleving.
Wij gingen langs en kregen een voorproefje van hun toegewijde aanpak, die van de rijke gerechten die zij serveren een onvergetelijke ervaring maakte.
Geen eethuis of snelle hap

Bij de naam Brasserie Timmerhuis verwacht je in eerste instantie geen Surinaamse gerechten. Dennis vertelt aan de buik dat dit een doordachte keuze is geweest, “De naam is nu direct verbonden met het gebouw, en hiermee trekken wij een breder publiek aan.” De brasserie kookt regelmatig voor grote groepen, bedrijven en internationale gezelschappen vanwege de nabijheid van het World Trade Center en het Stadhuis van Rotterdam.
Zodra wij binnenkomen, toont het verborgen restaurant ons haar warme huiskamersfeer. Op de achtergrond klinkt rustige salsa- en bachata muziek. Diverse aroma’s vloeien uit de open keuken en verspreiden zich door het hele restaurant. Bij binnenkomst ontvangen Dennis en Rishma al hun gasten heel ongehaast en vertrouwd.
Brasserie Timmerhuis is een van de weinige Surinaamse restaurants in Rotterdam zonder afhaal- of bezorgservice. “Wij willen echt een avond of middag vol belevenis bieden.”, benadrukt Dennis.
Het menu van Brasserie Timmerhuis

Wij komen lunchen en er is een onderscheid tussen de lunch- en dinerkaart. Tijdens de lunch bieden ze een variatie aan belegde broodjes en nasi- en bami gerechten. Op het menu staan onder andere het fameuze broodje kip-kerrie, aardappel-kousenband en uiteraard het broodje dynamite, een combinatie van kip en langzaam geroosterde cha siu. Het niet bijzonder complexe of uitgebreide menu maakt de keuze voor een gerecht des te gemakkelijker.
Voordat we de kaart goed hebben bekeken krijgen we al een verrukkelijke kop saoto soep voor ons neergezet, dé specialiteit van Brasserie Timmerhuis. De soep is goed gevuld met kip, uitjes, mihoen en taugé en heeft een verfrissende smaak van citroengras.
Van tafelzuur tot saté

Rishma bereidt alle gerechten volledig zelf, inclusief het tafelzuur en de sambal. Terwijl ons hoofdgerecht wordt voorbereid, deelt Dennis mee dat ze streven naar zo authentiek mogelijke smaken. Ze gebruiken geen smaakversterkers of vulstoffen en laten de kruiden voor zich spreken. Bovendien passen ze niets aan voor het Europese smaakpalet, waardoor de gerechten hun oorspronkelijke karakter behouden.
Als hoofdgerecht krijgen we hun lunchspecial met nasi, saté, sla en groenten. De kip is mals en goed gekruid en de satésaus smelt op je tong met een volle, licht-pittige smaak. Het gerecht wordt perfect aangevuld door de knapperigheid van de gezuurde komkommer. Rishma slaagt erin om zelfs rijst tot leven te brengen dankzij haar unieke kruidenmix.
Met volle trots
Zelden kom je eigenaren tegen die je zo warm onthalen als Dennis en Rishma. Hun trots voor de zaak is voelbaar. Elke gast die binnenkomt wordt meegenomen op een culinaire reis door de Surinaamse keuken en cultuur, met uitgebreide uitleg. Hun passie voegt onmiskenbaar veel toe aan de totale ervaring en met gemak konden wij er twee uur lang goed vertoeven.