De Buik op reis bij Supermercado

Voel de zomervibes bij Supermercado! In het Witte de Withkwartier kun je Zuid-Amerika proeven en ervaren. Fiesta!

29 Jun 2016 Mari Trini Hermoso

blogger Mari Trini neemt je met haar Spaanse roots, Rotterdamse humor en een flinke portie nieuwsgierigheid mee op een culinaire wereldreis door Rotterdam.

De Buik op reis bij Supermercado

Als ik aan Latijns-Amerika denk dan zie ik het enorme Andesgebergte in Peru, het begin van de Amazone in Ecuador, de uitstrekte zoutvlaktes in Bolivia of de Maya-tempels in Guatemala. Ik koester de mooie herinneringen. Net als de herinneringen van mijn eerste keer ceviche eten of de vele gerechten met papas, bonen met rijst en de lekkere drankjes. Deze good old memories herleef ik weer samen met mijn nichten in Supermercado.

Midden en Zuid-Amerika staan voor felle kleuren, kruidige geuren en zwoele muziek, Zo is ook de Latijns-Amerikaanse keuken. De eetcultuur is beïnvloed door de Spaanse en Portugese keuken, maar bevat nog veel elementen van de oorspronkelijke keuken van de indianen. In het noorden van Zuid-Amerika zie je ook Afrikaanse invloeden terug. De basisproducten zijn vooral maïs, rijst, granen en bonen.


De Peruviaanse keuken staat bekend als een van de beste in Latijns-Amerika. Ook westerse topkoks hebben dit inmiddels door. Zo heeft een gerecht als ceviche een plaats verworven in vele restaurants over de hele wereld. Wellicht dat de unieke smaken, de mix - fusion is populair - en de enorme variëteit hieraan hebben bijgedragen. Dit gerecht, waarbij rauwe vis en/of schaaldieren gemarineerd worden in het sap van limoen of citroen, moesten wij dus ook proberen bij Supermercado. Dit keer in de varianten zeebaars en tonijn. Ceviche tintelt op je tong, het is fris, zuur, pittig en een beetje zout, maar vooral heerlijk op een zomerse avond op een terras. 


Een ander bekend gerecht van het Latijnse continent is tortillas y frijoles, van oudsher de dagelijkse kost van de Maya's. Bonen worden in Latijns-Amerika op allerlei manieren bereid: bonen op een tortilla, tostada of broodje, met daarop brokjes zoute kaas is een geliefde snack. Wij namen de zachte taco’s met een vulling van rode linzen, mais en avocado. 


De picanha con chimichurri, mals rundvlees met een kruidenmarinade, bracht ons nog naar Argentinië, het land met iconische gerechten zoals empanadas en dulce de leche. Ook de Asado, de Argentijnse barbecue, is erg bekend. Een belangrijk kenmerk van Argentijns eten is dat er in bijna elk gerecht vlees zit. De picanha aten we gecombineerd met batatas fritas, lekkere zoete aardappelfrietjes. 


De Latijnse fiesta was helemaal compleet met de Braziliaanse mojitos, zowel de authentieke als de aardbeien variant. Kortom, Supermercado is een ware supermarkt voor Latijnse lekkernij, om te delen, te proeven en te genieten... Ai Caramba, que rico!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zuid-Amerikaans Supermercado moet Blender doen vergeten

Het oude team van Blender komt met twee nieuwe concepten: het Latijns-Amerikaanse restaurant Supermercado en De Avondwinkel.

Sama Sama: Indische en Molukse gerechten zonder opsmuk

Perry de Man heeft samen met elf chefs het kookboek Sama Sama uitgebracht. Het boek bevat recepten, maar ook de verhalen die daarachter zitten.

Nieuwe chef bij NOTK: minder dogma, meer Bourgondisch genieten

Ook met een nieuwe chef in de keuken laat NOTK zien hoe zij hun wijn-spijs combinaties als geen ander kunnen neerzetten.