Dat de Britse Jamie Olivier een voorkeur heeft voor de Italiaanse keuken was al te zien in zijn tv-programma’s en kookboeken. Zijn passie en inspiratie zijn vervolgens tastbaar geworden in zijn restaurant Jamie’s Italian, dat een vestiging heeft in de Markthal. Wij probeerden er het nieuwe herfstmenu.

Rotterdam is een van de weinige Noord-Europese steden met een Jamie’s Italian-restaurant. De restaurants zijn geïnspireerd op Jamie’s passie voor de Italiaanse ‘way of life’ waar geldt: goed eten voor iedereen, no matter what…
Nieuw herfstmenu
Nieuwsgierig naar zijn concept betreden we het restaurant in de Markthal. Boven de bar hangen grote Parmahammen stilletjes voor zich uit te staren. De drukte van de Markthal ligt achter ons zodra we aanschuiven aan een gezellige hoektafel. Van hieruit overzien we de hele zaak. Het interieur is modern industrieel te noemen. Stoer en toch vriendelijk, het past perfect in een stad als Rotterdam.

De serveerster vertelt ons over de nieuwe herfstkaart, die net zo uitgebreid en veel belovend is als de Italiaanse keuken zelf. Het is dan ook een uitdaging om een keuze te maken. Voor mijn primo is mijn keuze gevallen op de bruschetta met krab en avocado, die verrassend is door de combinatie met venkel en chilipeper. Een tinteling op de tong doordat alle smaakpapillen worden geprikkeld. Mijn tafelgenoot kiest voor de krokante inktvis met aïoli. Deze klassieker heb ik natuurlijk ook even geproefd, het blijft altijd lekker…
Verse pasta

In Italië bestaat het hoofdgerecht meestal uit vlees of vis. De kaart geeft dan ook een ruime keus in vlees- en visgerechten. Voor onze lunch kiezen we toch voor een licht pastagerecht. We zijn namelijk dol op verse pasta en worden blij als we een kok bezig zien met het vervaardigen van verse pastasoorten. Onze secondi bestaan uit de spaghetti nero en de spaghetti met verse krab. De zwarte pasta bevat inktvis, mosselen, kappertjes, ansjovis en octopus en is afgeblust met witte wijn. Fantastico! De spaghetti met krab bevat de frisse combinatie van venkel, chilipepers, kappertjes en witte wijn en wordt afgerond met citroenrasp en olijfolie. De gerechten worden begeleid met een frisse Soave en een droge Pinot Grigio.
Altijd ruimte voor dolce

Na al dit lekkers is er nog ruimte voor een dolce. De zoete afsluiting bestaat voor mij uit de verleidelijke polentacake met sinaasappelbloesem en crème fraîche. Aan de overkant staat de Amalfi citroencheesecake met meringue prachtig te pronken. De lunch sluiten we klassiek af met een espresso.
Ja, Jamie… je hebt ons verrast. Je signature is duidelijk herkenbaar, maar op een prettige manier. De kaart is vertrouwd, laagdrempelig en smaakvol. Prettig na een rondje Markthal, voor een lunch met vriendinnen of een etentje met je kinderen - die zijn hier natuurlijk ook welkom. Trouwens ook een ideale locatie als je met een grote groep bent, omdat de kaart zeer toegankelijk is voor iedereen. Arrivederci Jamie!