In het Oude Noorden zit Italian Kitchen Club verscholen, een klein Italiaans huiskamerrestaurant waar chef Carmen Verzi er alles aan doet om het je naar de zin te maken. Ze verloor in coronatijd haar baan in de haven (in- en export) en droomde eigenlijk altijd al van een eigen restaurant. De kans deed zich voor waarna ze de gok heeft gewaagd om Pizzeria Palermo Da Franco op de Zwart Janstraat over te nemen. De Italian Kitchen Club is een echt familierestaurant met lange tafels, waar je smult van de traditionele Italiaanse keuken.
Warm en vers

Tijdens de lockdown in de lente van 2020 verbouwde Carmen de zaak, om in juli open te gaan. Helaas kwam de tweede lockdown en is ze gestart met take-away en een winkeltje met Italiaanse delicatessen in de zaak. Dit liep aardig, maar inmiddels kunnen mensen weer in haar restaurant terecht en is ze gestopt met afhalen. Het is namelijk de bedoeling dat de mensen de pasta’s en pizza’s ter plekke warm en vers eten. Zelf komt Carmen van Sicilië, maar ze kookt graag gerechten uit alle streken. Ze serveert een wekelijks wisselend menu met als thema iedere keer een verschillende regio in Italië. Tijdens ons bezoek was het de beurt aan de regio Piemonte, met gemengde paddenstoelen vooraf en ravioli met saffraan en paddenstoelen als hoofdgerecht. De smaken zijn heerlijk herfstig en vullen elkaar mooi aan. Naast het weekmenu zijn er andere pasta’s, pizza’s en pinsa’s beschikbaar. Carmen vertelt ons dat de pinsa een echte hype is in Italië: het is een pizza gemaakt van mais-, rijst- en tarwemeel. Het deeg voor de pinsa wordt ook langer gerezen, wel 72 uur. Dit resulteert in een wat dikkere, maar heel luchtige bodem, met veel smaak.
De ideale gastvrouw

Een specialiteit van Carmen zijn cannoli’s. Het toetje van het weekmenu was dan ook een cannolo met Baileys, maar omdat wij niet zo'n fan zijn van deze gerolde lekkernij, bespreken we met Carmen of we een ander dessert kunnen kiezen. De torta della nonna waarop we aanslaan is helaas niet meer voorradig, waarop Carmen voorstelt om een ander toetje te regelen. We krijgen een cantuccini met vin santo, sfogliatella en toch nog een kleine cannolo, die eigenlijk best goed smaakt. Aangezien het een kleine zaak is die nu weer aan het opstarten is, kunnen ze gasten niet altijd alle keuzes bieden. Er wordt echter altijd geprobeerd je ter wille te zijn. Dit merkte ik ook aan de tafel naast ons, waar een hongerige groep van zes vrienden aangaf eigenlijk nog wel wat meer pasta te willen. Carmen toverde snel een nieuwe dampende kom voor ze tevoorschijn.
De huiskamer

Het streven van de Italian Kitchen Club is om een soort huiskamer te zijn, waar mensen bij elkaar aanschuiven en ook met elkaar in gesprek raken. Wij waren met zijn tweeën en schoven aan bij een groep van drie, waar inderdaad al snel een kort gesprek mee ontstond (over de verschillen tussen Rotterdam en Amsterdam). Aan de tafel naast ons zat een familie. Het is een plek om gezellig met een groep vrienden om met familie heen te gaan om uitgebreid te tafelen. Of natuurlijk juist als je alleen bent en wat aanspraak wilt. Carmen heeft nog veel ideeën voor de zaak, maar die staan nu allemaal nog even op een laag pitje. Mogelijk dat ze in de toekomst bijvoorbeeld meer met wijn en hapjes gaat doen, of toch nog het idee van kookworkshops weer oppakt. Eerst moeten mensen het restaurant weer weten te vinden zodat het de gezellige huiskamer kan zijn die Carmen voor ogen heeft.
Italian Kitchen Club is van woensdag tot en met zondag geopend voor het diner.