Het Deliplein op Katendrecht weten we inmiddels allemaal wel te vinden. De Kaap is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gezellige en bedrijvige plek. Maar er is meer te beleven dan enkel het Deliplein of de Fenix Food Factory. Drentel je een paar meter door, dan vind je om de hoek Cizz, een nieuwe vrolijke zaak waar je terecht kunt voor lunch, diner, cocktails en entertainment. We eten een hapje mee met eigenaresse Camilla.
Droom die is uitgekomen

Camilla riep altijd: "Ik ga of het leger in of ik begin een horecazaak." Van het idee om het leger in te gaan was haar moeder geen fan, dus koos ze voor de studie hotelmanagement. Als eindproject ontwierp ze haar eigen droomzaak, tot in de puntjes uitgewerkt. Jaren later is haar droom werkelijkheid geworden. Samen met haar moeder begint ze Cizz. Helemaal naar het concept van haar afstuderen. Ze tikt het oude pand van Chinees restaurant Wing Wah op de kop; een oude bekende op Katendrecht, waar lang geleden prostituees voor de ramen flaneerde. Nu is de zaak onherkenbaar en zijn de kamers omgetoverd tot ruimtes met allen een ander thema. De een nóg kleurrijker dan de ander. Het enorme aquarium uit Wing Wah is getransformeerd tot een open keuken en de tafels staan er nog steeds, maar met een ander likje verf.
Live entertainment
Het bruist bij Cizz op de Atjehstraat, een kleurrijke zaak met lieve bediening, goed geprijsde gerechten en fijne cocktails. De menukaart is gebaseerd op het gebied rond de Middellandse zee. Je kunt er lunchen met een broodje, borrelen met een cocktail en bite of uitgebreid dineren. Met 214 vierkante meter binnen en een fijn terras, is er genoeg ruimte om te genieten; met een klein gezelschap of met een grotere groep aan een van de ronde tafels. Regelmatig is het feest met live entertainment. Denk aan muzikanten, maar ook cabaretiers of podiumkunstenaars.
Kaart: klein maar fijn
We verkeren in een cocktailbar dus vangen we uiteraard aan met een fijn gemixt aperitief. Ik krijg van de piepjonge en uiterst lieve serveerster een klassieke Bloody Mary voor mijn neus. Altijd goed. Al nippend bladeren we rustig door de compacte menukaart. We zijn er om half zeven en hebben wel trek, dus we gaan voor de drie gangen. Er valt te kiezen uit een vijftal voorgerechten. Mijn tafelgenoot kiest voor de tartaar van dorade, met lichtzure komkommertjes, toefjes paprikagel, radijs en saffraanschuim. Het gerecht is licht en fris en het saffraanschuim gaat goed samen met de vis. Ikzelf ga voor een salade met, zoals Camilla aangeeft, ‘een warme touch’. Little gem, met couscous, sinaasappel, venkel, cherrytomaatjes en Parmezaanse kaas. Het warme gedeelte ontgaat mij helaas en er zijn niet echt smaken die er uitspringen, maar hij is desondanks smakelijk.
Een smakelijke voortzetting

Als hoofdgerecht kiezen we ‘Merluza’; heekfilet met gepofte aardappeltjes in een ras el hanout-sausje en met gegrilde courgette. De heek is perfect gaar, dus zacht, en vooral de saus, met een boventoon van gegrilde paprika, brengt de boel op smaak. Heerlijk. Omdat er churros op de kaart staan, laat ik me ondanks een al redelijk voldaan gevoel, toch verleiden tot een dessert. Naast de churros krijg ik een bolletje vanille- en chocolade-ijs geserveerd met wat koekkruimels, stukken meloen en eetbare bloemetjes, een verrukkelijk gerechtje. Voor de gezelligheid eindigen we met een zoete cocktail en zeggen tevreden de dames gedag.
Bevind je jezelf op Katendrecht, loop dan vooral eens het hoekje om bij Matroos en het Meisje en bezoek de vrolijke zaak van Camilla en haar moeder.