De Pui: voor een puike middag borrelen

Voor een goede borrel én een goed bruin-café-sfeertje trek je richting charmant Kralingen om aan te schuiven aan toog van Proeflokaal de Pui.

11 Jun 2024 Sophie Kreuze

blogger Sophie werkt als redacteur voor reisgidsenserie time to momo. Daardoor krijgt ze dagelijks de mooiste tips voor niet-te-missen adressen wereldwijd op haar bureau. Voor De Buik deelt Sophie haar eigen culinaire ervaringen en favoriete plekken in Rotterdam.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Proeflokaal De Pui

Oostzeedijk Beneden 221A-B, Rotterdam Maaltijd: Late nightDinerBorrelen Stadsdeel: Oost Keuken: Nederlands Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

De Pui: voor een puike middag borrelen

Op een zonnige zaterdagnamiddag schuiven we aan op het levendige terras van Proeflokaal de Pui, een geliefd café aan de Oostzeedijk in Kralingen. Als je in dit stukje Rotterdam een borrel wilt doen, dan zit je bij de Pui goed. Ze blinken uit met een uitgebreide bierkaart, maar hebben daarnaast eigenlijk alles wel op de plank staan wat je bij een goede kroeg verwacht. Een de Pui-proeverijtje blijkt de ideale invulling te zijn voor een lege zaterdagmiddag.

​Precies goede zon op het terras


Pluspunt van deze plek is dat de zon precies op het terras valt. Dus ook als het buiten wat frisser is, zit je hier niet direct te verkleumen van de kou. We beginnen met een kriekje van Mort Subite. Die wil je alleen al voor het vrolijk flesje en het nog vrolijkere glas, maar ook voor de zoetzure smaak.

Dit is een persoonlijke favoriet onder de kriekjes, en ik ben niet de enige die daar zo over denkt: de Kriek Lambic van Mort Subite won een aantal jaar geleden twee keer achter elkaar de gouden plak tijdens de Asian Beer Challenge voor beste kriek. Bonuspunten dus voor de Pui dat ze deze hier hebben.

​Huiskamer voor Kralingen


Als we op een gegeven moment naar binnen verhuizen om daar ook nog een beetje sfeer – en bitterballen – te proeven, is het dringen voor twee krukken aan de bar. Oudere buurtbewoners waarvoor de Pui een tweede huiskamer is, jolige studenten die om de hoek wonen, mensen die toevallig binnenvallen, iedereen lijkt de Pui gevonden te hebben.

​Proosten op het goede leven


Tijdens ons bezoek zijn er niet één maar twee studentenborrels: hooggehakte meiden en bestrikte jongemannen laten in rap tempo het bier naar het bovengelegen cafégedeelte bezorgen, om er vervolgens vrolijk op los te proosten.

Dus daar doen wij dan maar vrolijk aan mee, al zitten wij op felbegeerd plekje aan de toog. We hebben precies zicht op de tapselectie met acht soorten bier. Het bier van de lokale Brouwerij Noordt is goed vertegenwoordigd met een Noordt Dubbel en een Noord Pomelo IPA op de tap. We kiezen die tweede voor onze toost, want we supporteren nog steeds onze locals.

​Snackselectie bij de Pui


Maar wat is een borrel zonder borrelhap? Dat snapt de Pui ook en de borrelkaart is voor een kroeg als deze aardig uitgebreid. In de frituur gooien ze bitterballen, mini-frikandellen en vlammetjes, en als je geen zin hebt in vette bek dan kun je gaan voor een plankje met droge worst en oude Rotterdamse brokkelkaas.

Geen poespas, gewoon de klassiekers, want die smaken eigenlijk gewoon het beste bij je biertje. Omdat wij alles lekker vinden, vragen we om een bittergarnituurtje. Deze wordt vervolgens in rap tempo en loeiheet voor onze neus gezet. Zijn de snacks goed gaar? Check! Is het een royale portie voor twee? Check! Zit er voldoende saus bij? Check! We krijgen chilisaus, mosterd en mayonaise, dus er valt genoeg te dippen.

​Ouwe klare en jonge jongens


Tijdens het snacken bestuderen we het drankaanbod op de planken achter de bar. Het uitgebreide jenever-aanbod valt ons op. Daarmee laten ze zien dat ze bij de Pui op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, want jenever lijkt sinds een tijdje een comeback te maken.

Was een ouwe klare voorheen iets voor grijze mannetjes op leeftijd, tegenwoordig zie je dat er in de kroeg steeds vaker een kopstootje besteld wordt door jonger publiek. Wij kunnen niet achterblijven natuurlijk, dus we bestellen een Brand-biertje van de tap met daarbij een oude jenever.

​Worst-kaas-scenario


Aangezien we nu toch in deze terug-in-de-tijd-trein zitten, bestellen we ook nog een portie worst-kaas. De kaas komt in grove brokken met niet al te flauwe mosterd en de worst is al voor ons in plakjes gesneden.

Dit smaakt goed, het bier smaakt goed, de sfeer is goed: de Pui is een fijne plek om een middag al borrelend en proostend door te brengen. Overigens trekken wij die middag door naar het midden van de avond, want die plek aan de bar met het oog op alle actie voor en achter de bar bevalt ons wel.

Rotterdam staat misschien niet bekend om zijn bruine-kroegen-cultuur, maar de plekken om dat sfeertje te proeven zijn er wel degelijk. Je moet alleen even zoeken waar.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.