Fête du Chef: LOEVetDIE neemt je mee naar Zuid-Frankrijk

LOEVetDIE trapte af met het nieuwe regiomenu, dit keer gewijd aan het zuidoosten van Frankrijk. Wij van de Buik waren erbij tijdens de proeverij: Fête du Chef.

11 Jun 2025 Nina de Blok

blogger Nina combineert haar liefde voor taal en eten als freelance content- en copywriter. De Franse keuken is haar favoriet, maar eigenlijk verkent ze met evenveel enthousiasme alle culinaire werelden van Rotterdam.

  • 11 Jun 2025

Fête du Chef: LOEVetDIE neemt je mee naar Zuid-Frankrijk

Bar Bistro LOEVetDIE trapte begin juni af met het nieuwe regiomenu, dit keer volledig gewijd aan het zuidoosten van Frankrijk. Wij van de Buik waren erbij tijdens de allereerste proeverij: Fête du Chef. Een avond vol oesters, mooie wijnen en gerechten om samen van te genieten.

​Een zonnige avond vol smaak en charme

Het thema ‘Les fleurs dans l’herbe’ (letterlijk: bloemen in het gras) verwijst naar het seizoen én de sfeer van het menu. Zonnige smaken, speelse combinaties en een shared dining concept dat je het gevoel geeft dat je in Zuid-Frankrijk aan tafel schuift.

Denk aan mosselen uit de Côte d’Azur, tomaten uit de Provence en boterzacht vlees. Een zesgangenmenu waarbij de sommelier je moeiteloos van glas naar glas en van smaak naar smaak meeneemt.

​Starten met crémant en oesters uit drie windstreken

Een Frans diner zonder oesters? Onmogelijk. En dus begonnen we goed: met een oesterproeverij en een glas crémant d’Alsace van Balthazar Fry. De oesters kwamen uit Zeeland, Normandië en Japan. Vooral die laatste blijft je bij.

Ingevlogen, via Yerseke op het bord. Door de reis leven ze in zowel zoet als zout water en dat proef je. De structuur is voller, de smaak gelaagder. Een verrassend begin dat zorgde dat de lat direct hoog lag!

​Brioche, ansjovis en mul: Franse flair op z'n best

De amuse was een luchtige brioche, belegd met ansjovis en een crumble van ei. Lekker zoutig, zacht en verrassend elegant. De Figuière Première rosé die erbij werd geschonken, was precies wat je wilt op zo’n warme avond: licht, fris, beetje fruitig.

Daarna volgde de Rouget à l’orange: rode mul met sinaasappel, venkel en zoetzure radijs. Het bord alleen was al een feestje om naar te kijken en dan hebben we het nog niet eens over de smaak gehad. De vis was boterzacht, de citrus gaf pit en de radijs zorgde voor net dat beetje fris.

De tomatensalade met sjalot en peterselie maakte het compleet. En dan die witte Rhône erbij, de Belléruche Blanc van M. Chapoutier, bloemig, een beetje kruidig en zo lekker dat je het glas stiekem iets te snel leeg drinkt.

​Soep en sardines: zuidelijke zee op tafel

De derde gang, een Soupe de poisson, met mosselen bracht je even helemaal naar de zuidkust. Kort daarna volgden gegrilde sardines met antiboise en krokante artisjok met een crème van artisjok en een mousse van gerookt eigeel.

Allemaal smaken die elkaar feilloos aanvullen. De Villa Blanche Chardonnay van Astrid & Thérèse gaf frisheid én body, precies goed bij het geheel.

​Lam met frambozenjus en een zachte Rhône

Het hoofdgerecht was een malse Agneau en croûte (lam in kruidenkorst), met een frisse frambozenjus. Ernaast: krieltjes met knoflook en tijm. De Belleruche Côtes-du-Rhône Rouge van M. Chapoutier vulde het gerecht mooi aan: karaktervol en kruidig.

​Sabayon met meloen: onze favoriet

Toegegeven: bij elk diner kijken we toch het meest uit naar het dessert. En dit bord sabayon met gemarineerde meloen en grapefruit stelde verre van teleur. Als kers op de taart werd de sabayon aan tafel geflambeerd. Deze smaken, fris en zacht, gingen goed samen met de dessertwijn: Gewürztraminer Réserve van Balthazar Fry uit de Elzas.

​Een zomerse avond aan het Zwaanshals

Met Les fleurs dans l’herbe bewijst LOEVetDIE opnieuw waarom ze in 2023 jaar de publieksprijs ‘Fijnste Franse Restaurant’ wonnen. Alles was er prettig: van de uitleg van de sommelier tot de perfecte timing tussen de gangen.

De sfeer is ontspannen en intiem, met kleine Franse tafels, een warm interieur en precies genoeg Franse charme, zonder oubollig te worden. Een zorgvuldig samengestelde avond die voelt als een vakantie in eigen stad. Alleen dan op het Zwaanshals.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
6 redenen om vaker Rotterdams te lunchen en borrelen op werk

Meer weten over lekker en lokaal eten op je werk met Rotterdam de boer op! lees je hier.

Dit zijn de restaurantopeningen in Rotterdam om naar uit te kijken in het najaar van 2025

Ook dit najaar van 2025 zet de Buik alle openingen om naar uit te kijken voor je op een rijtje. Lees hier welke je echt niet mag missen.

Proost op de herfst, op deze plekken in Rotterdam drink je dit heerlijke bokbier

Bokbier heeft een volle, zacht zoete smaak met een fris en pittig karakter. Wij delen fijne Rotterdamse cafés waar bokbier wordt getapt.