Wie kent het niet? Met de hele familie kerst doorbrengen rond het gourmetstel of de fonduepan. Bij Mookata Asian fondue, BBQ & grill aan het Pompenburg doe je precies dat, maar dan op zijn Aziatisch. “Ik wil dat mensen weer echt samenkomen om te eten. Zonder mobiele telefoon op tafel”, zegt eigenares Pili Cheng. Wij schoven aan bij de try-out.
Een mokata is een pan op een warmtebron met in het midden een grillplaatje. Een Thaise uitvinding die neerkomt op een combinatie van de Chinese hotpot en Koreaanse barbecue. Bovenop rooster je stukjes kip, rundvlees of vis, die je daarna in een van de vele sausjes doopt. In de bouillon laat je Chinese kool, champignons, tofu en schaaldieren garen. Met kleine mandjes vis je het eten eruit. De krachtige soep die overblijft aan het eind heeft de smaken opgenomen van alle ingrediënten en van de sappen die er van de grillplaat in zijn gedropen. Paar slierten noodles erin om het af te maken. Met dit smakelijke werkje ben je rustig tweeëneenhalf uur zoet.
‘Kind waar begin je aan!’

Voor eigenares Pili Cheng is het restaurant, dat deze week openging, een groot avontuur. “Ik ben opgegroeid in in het Chinees-Indisch restaurant van mijn ouders, maar dacht altijd: ik ga echt nooit de horeca in. Veel te hard werken, laat mij maar studeren.” Maar toen ze na een carrière in de commerciële sector vond dat het roer om moest, ging Pili toch terug naar haar roots. Haar vader zei: "kind waar begin je aan!" Maar haar zusje PuiYi en zwager Sin, beiden in het bezit van een flinke dosis horeca-ervaring, zagen het wel zitten. Pili zou de financiële kant doen, zij de keuken. Aangevuld met schoonzusje Melissa, die de sociale media voor haar rekening neemt, is Moo Kata echt een familiebedrijf.

Cheng: “Het moet een plek zijn waar families en vrienden écht samen komen eten, praten en genieten. Ik zie zo vaak mensen aan tafel in een restaurant allemaal op hun smartphone zitten kijken. Voorgerecht op? Hup, Facebook checken. Bij ons gaat dat niet, je bent gewoon de hele tijd bezig.”
Geen verspilling

Om haar klanten allerlei Aziatische smaken te laten proberen, koos Cheng voor het all you can eat concept. “Maar Moo Kata is geen verspillende vreetschuur”, benadrukt ze. “Alles is vers en je mag pas bijbestellen als dat wat op tafel is gezet op is.”
Cheng kijkt tevreden terug op de try-out en de feedback van gasten. “Ik moet nog iets vinden om de natte mandjes op te leggen. En bedenken hoe we ook aantrekkelijk kunnen zijn voor vegetariërs en moslims. De grill smeer je namelijk in met varkensvet en daar is niet echt een goed en smakelijk alternatief voor. Nog even op studeren dus.”