Little V is al sinds 2009 een begrip in Rotterdam en omstreken. Het restaurant, gevestigd aan het Grotekerkplein, naast de Laurenskerk, staat bekend om de klassieke Vietnamese gerechten die worden gecombineerd met moderne culinaire technieken: van aromatische pho’s tot de knapperige, smakelijke loempia's of zelfs carpaccio.
De Buik ging langs om de smaakpapillen te prikkelen en sfeer te proeven.
Vietnamese wereld

De geur van verse kruiden en specerijen vult de lucht bij Little V en onze neuzen zodra we binnenstappen. Dit is niet zomaar een Vietnamees restaurant; hier stap je een Vietnamese wereld binnen.
Deze tweede vestiging van Little V (de eerste bevindt zich in Den Haag, red.) is nog altijd razend populair en zit elke dag van de week vol.
Een levendige maar intieme oase

Bij binnenkomst worden we warm verwelkomd en naar onze tafel begeleid, in een fijn sfeervol hoekje aan het raam. Er is niks van te merken, dat hier plek is voor 185 couverts. De styling van de zaak zorgt namelijk voor een fijne, knusse en warme sfeer met gezellige hoekjes waardoor het aanvoelt als een oase.
Het zachte licht, de houten accenten en de vele planten maken het intiem, maar toch levendig. De bediening is vriendelijk en attent zonder opdringerig te zijn, een perfecte balans die bijdraagt aan de algehele ervaring. Je waant je echt even in een andere wereld met je gezelschap.
Pornstar Martini of een van de andere 14 cocktails

We beginnen de avond met twee Pornstar Martini’s. Het schuimige laagje van passievrucht en de subtiele hint van vanille zetten de toon: fris en licht zoet, zonder te overheersen.
Geen zin in een PoMa? Geen zorgen, want er staan nog 14 andere spannende cocktails op deze kaart vol verrassingen.
Voorgerechten om lekker te delen

De voorgerechten worden stijlvol gepresenteerd: een houten plateau met verse slablaadjes, rijstnoedels en kruiden die uitnodigen om zelf aan de slag te gaan. Bij het gerecht Little Wrap & Roll draait alles om contrasten, en het leuke is dat je het zelf in elkaar mag rollen. Zo eten we Bo la lot, de betelbladeren met sappige vulling van gegrild rundvlees inclusief lichte rooksmaak voor net dat extra laagje diepte.
Ook komt Cha ca chien op de tafel, de bekende knapperige viskoekjes die krokant wegsmelten en verrassen met een subtiele hint van dille en limoen. We proeven ook de Bo lui nuong, malse spiesjes van ossenhaas, perfect gegrild. De combinatie met de verse kruiden en de lichte vissaus brengt het geheel in balans.
Voorproeven van Vietnamese verfijnde carpaccio

Ondertussen spreken we met General Manager Dimitri Pham, hij is vaak in de zaak aanwezig om personeel te coachen en de zaak draaiende te houden. “We hebben zware tijden achter de rug met Covid, maar we zijn blij dat Little V zo populair is gebleven. Toch is het altijd belangrijk om te blijven innoveren en waar mogelijk uit te breiden.”
Ook met de kaart blijven ze experimenteren, zo volgt er een verrassing van de chef: een Vietnamees geïnspireerde carpaccio. Flinterdunne plakjes vlees, subtiel gekruid en vergezeld van een knapperige kroepoek.
Simpel, maar zo verfijnd dat het bijna geen woorden nodig heeft. Hopelijk staat dit gerecht snel op de kaart, daar komen we zeker voor terug!
Hoofdgerechten met karakter

Mijn keuze voor het hoofdgerecht, de Cari đỏ biển, is een romige kokoscurry goed gevuld met grote garnalen en coquilles en verder zacht gegaarde champignons, rode ui en wortel.
De saus is zacht en vol, met een subtiele scherpte van rode peper die de zeevruchten niet overstemt. Met witte rijst als bijgerecht wordt elk hapje een spel van texturen: de stevige coquilles, sappige garnalen en de romige curry. De witte rijst is ook een mooie tegenhanger voor de spicy curry.
Mijn tafelgenoot gaat voor de Bò lúc lắc, een klassieker. De ossenhaas, zacht en perfect gebakken, ruikt goed naar Vietnamese basilicum. Het gerecht wordt geserveerd met zacht gegaarde courgette, champignons en peultjes. De gebakken rijst erbij – met kip, ei en groenten – is rijk van smaak en net sticky genoeg om er echt troost eten van te maken.
Zoet afsluiten, langzaam genieten

Little V heeft een klein aanbod aan desserts, namelijk een tweetal. Dus besluiten we om beide te delen. De Choco Crush combineert de luchtigheid van witte chocolademousse met een knisperende crumble van koek. Het is een dessert waar je langzaam van wilt genieten.
De Little Sweetheart is een passievruchtentaartje en bestaat uit drie lagen. De bovenste laag heeft een fris zuurtje van de passievrucht die samensmelt met de zoete, romige laag van gecondenseerde melk en het zachte cakeje.
Rotterdam, Den Haag, en meer..?

Bij Little V draait alles om de details, van de zorgvuldig samengestelde gerechten tot de warme sfeer die je even meeneemt naar Vietnam. Dit is niet zomaar een avondje uit eten, maar een culinaire reis om niet snel te vergeten.
De beleving bij Little V is bij vele Rotterdammers en Hagenaars een begrip. En dat is niet alles, want volgens Dimitri wordt er druk gewerkt aan uitbreiding. In welke vorm laat hij nog even in het midden, maar wij kijken er in ieder geval alvast naar uit.