Warme gastvrijheid, zomerse muziek en mediterraanse sferen: de zomer duurt voort bij Lokanta Proeflokaal

Lokanta Proeflokaal vind je op de hoek van de Waterloostraat in Kralingen. Ontdek het variërende aanbod aan tapas en bijpassende wijnen.

16 Okt 2020 Rens van der Veen

blogger Overdag werkt Rens als grafisch ontwerper, ’s-avonds en in het weekend is hij op zoek naar mooie wijnen en gerechten, zij het in eigen wijnkast en keuken – of de horeca van Rotterdam tot Den Haag.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Lokanta Proeflokaal

Waterloostraat 148A, Rotterdam Maaltijd: DinerBorrelen Stadsdeel: Oost Keuken: Spaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Warme gastvrijheid, zomerse muziek en mediterraanse sferen: de zomer duurt voort bij Lokanta Proeflokaal

De Camino de Santiago is een bedevaartroute die loopt van noordelijk Spanje naar Santiago, in het westen, waar de apostel Jakobus is begraven. Deze route wordt veelal bewandeld vanuit een religieuze motivatie. In zekere zin zijn wij ook opzoek naar verlichting, van onze ziel in dit geval. Dit hopen wij te bereiken door de tapas van Lokanta te proeven. Eigenaar en chef-kok Sandor en zijn vrouw Caroline gaan ons hier een handje bij helpen.

​Inspiratie uit het warme zuiden


Sandor Kluin heeft zijn ervaring op het gebied van tapas bereiden opgedaan in Spanje, het kloppend hart van de mediterraanse keuken. In 2003 besloot Sandor deze opgedane kennis te ontplooien in een wijk in Rotterdam die toentertijd niet veel meer dan een paar snackbars en cafés kende, namelijk Kralingen. Elk jaar reist hij met zijn vrouw Caroline terug naar verschillende streken in het warme zuiden, waar ze inspiratie opdoen voor nieuwe producten en nieuwe gerechten, die ze vervolgens in Rotterdam letterlijk op de kaart zetten.
 
Lokanta Proeflokaal vind je op de hoek van de Waterloostraat en Polanenstraat in Kralingen, waar een rustige, dorpse sfeer hangt. Wij nemen plaats aan een kleurrijk - met kitsch tafelzeil beklede tafel, terwijl wij kunnen genieten van zomerse, live gitaarmuziek die vanuit binnen klinkt.

​Passende wijnen


We trappen af met pan con tomate; geroosterd brood met tomaat ofwel de Spaanse variant van bruschetta. Hierbij bestellen wij een glas albariño. Als deze op tafel komt krijgen we meteen de eerste wijn-spijs tip van Caroline; deze schijnt namelijk erg goed te gaan met de pulpo. Dit laten wij ons geen tweede keer vertellen en hiermee is de start van ons tapas-avontuur in gang gezet.
 
We merken dat er met passie en aandacht naar de wijnen wordt gekeken. Alle wijnen op de kaart komen uitsluiten uit Spanje en worden zorgvuldig uitgekozen opdat ze goed paren met de gerechten op de kaart. Deze wisselen - net als de gerechten - regelmatig door. Er staan populaire wijnen en druiven op de kaart, maar zo nu en dan proberen ze hun gasten uit te dagen met wat nieuws. Zo hebben ze afgelopen zomer een droge witte wijn op de kaart gezet van Pedro Ximénez druiven, een ras die voor de meeste van ons enkel bekend staat voor het gebruik van zoete sherry wijnen. Ook hebben ze een van de meest karakteristieke Spaanse druiven in het zonnetje gezet: tijdens de ‘garnacha week’ werden er één week lang, drie verschillende garnacha wijnen gekoppeld aan een driegangenmenu.

​Dagelijks variërend aanbod


Als je bij Lokanta gaat eten, moet je niet al te veel waarde hechten aan ‘je favoriete gerecht.’ Het kan namelijk zomaar voorkomen dat deze een week later niet meer op het menu staat. Zo kijken Sandor en Caroline elke dag kieskeurig naar wat voor producten zij in huis kunnen halen en wat zij hiermee kunnen doen, daardoor veranderen er elke dag wel twee à drie gerechtjes op de kaart.

Eens in de vier maanden gooien ze de volledige kaart op de schop en wordt deze opnieuw ingedeeld op basis van wat het seizoen te bieden heeft. “Toch zijn er ook gerechtjes die een vaste plek houden op onze kaart”, zegt Caroline. “Als wij de chocolademousse of de dadels met amandelen van de kaart zouden halen, zien we sommige gasten niet meer terug.”

In Spanje hebben conserven al een stuk langer een hip imago dan in Nederland. Het is daar nou eenmaal wat lastiger om verse vis mee te nemen naar je picknick als het buiten 45 graden is. We eten een carpaccio van kabeljauw die is ingelegd in zout. Hierbij bestellen wij ook de gegrilde asperges met romesco, een pittig en beetje zoete saus. Dit werkt goed om de zoute smaak van de kabeljauw af te blussen.

​Contrast in smaak


Over zoet en zout gesproken.. Dit principe komt ook erg goed tot zijn recht bij de vegetarische bitterballen. Deze zijn gevuld met pompoen en blauwe kaas en doop je in een saus van rode port (nee, geen mosterd). Hetzelfde geldt voor de mejillones con chorizo: bouchot mosselen in chorizo roomsaus, waar kleine mosselen en room de zoete tegenhanger zijn van de stukjes zoute chorizo. En tot slot de schouderkap van Iberico varken, met een reductie van Pedro Ximénez sherry.

​De eindbestemming


Er zijn allerlei tradities gekoppeld aan de bedevaartstocht naar Santiago. Zo schijnt dat, als je de route bewandeld met een Sint-Jakobsschelp om je nek, je nog wel eens onderdak en eten verleend wordt. Ook is het gebruikelijk dat je bij aankomst in Santiago een stuk amandeltaart eet. Wij waren vanavond slechts gekleed in ons avondkostuum, maar hadden dan ook geen intentie om hier te overnachten. Wél sluiten wij onze reis toepasselijk af met een stuk huisgemaakte amandeltaart, samen met de eerdergenoemde chocolademousse, crema catalana en huisgemaakt pistache ijs. Hiermee is onze ziel geraakt en de avond compleet.

Beleef Lokanta vanuit huis 

Vanwege het Corona virus sluit de horeca de komende paar weken wederom haar deuren, vandaar is een bezoek aan het restaurant even niet mogelijk. Gelukkig hebben Sandor en Caroline geregeld dat je vanuit huis kan genieten van de mediterraanse keuken. Om toch een stukje Spanje, zon en gezelligheid bij jou thuis te brengen focussen zij zich de komende weken volledig op thuisbezorgen en afhalen. Bestellen kan via hun website. Ook de Spaanse muziek hoef je niet te missen, het album van de gitarist aan huis, Jur Vermijs, is namelijk ook te bestellen op hun website, tevens zal hij aanstaande zondag de Instagrampagina van Lokanta Proeflokaal overnemen voor een online-concert.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lokanta Proeflokaal: tapas met een twist

Martine liet zich bij Lokanta Proeflokaal verrassen door een ruim aanbod van huisgemaakte tapas. Authentiek Spaans of juist met een eigentijdse draai.

De Pizzabakkers vernieuwd: vertrouwde smaken in een fris jasje

De Pizzabakkers is vernieuwd maar wel vertrouwd. Wij schuiven maar al te graag aan op het vernieuwde terras om dat zelf te ervaren.

Geselecteerd door Wijnbeurs.nl: Midnight Fever Rouge

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.