Wij bezochten het restaurant op het Mathenesserplein in Rotterdam West en genoten van borden vol Turkse gastvrijheid.
Wij bezochten het restaurant op het Mathenesserplein in Rotterdam West en genoten van borden vol Turkse gastvrijheid.
Het concept van Meram bestaat sinds 1999 in Nederland. Inmiddels zijn er in totaal 7 filialen in Amsterdam, Den Haag en onze eigen havenstad. 2022 was het jaar waarin Meram in Rotterdam-West een complete make-over kreeg. Met glanzende marmeren vloeren en tafels, gouden kroonluchters, houten panelen en hangend groen aan het plafond, kun je gerust stellen dat het nu een ultiem modern Turks walhalla is.
Maar maak je geen zorgen want de moderne inrichting doet niets af aan de warme en uitnodigende sfeer en de traditionele gerechten.
Zodra we binnenkomen, kijken we bewonderend om ons heen en ruiken we al de geuren van knoflook en vlees op de grill vanuit de keuken. De tafel is mooi gedekt en er staat een mandje vol versgebakken Turks brood op tafel dat onze eerste honger stilt.
Meram was bij de start in 1999 opmerkelijk omdat het het eerste restaurant in Nederland was dat volledig alcoholvrij was. Maar er is keuze genoeg als je lekker wil drinken, zo staan er kleurrijke en feestelijke mocktails op de kaart, van mojito's tot zomerse 'ice' mocktails.
Bij Meram kun je een scala aan gerechten verwachten, zoals kebab schotels, gegrild vlees, calamaris, Turkse pizza’s en koude mezzes. Het menu is overzichtelijk, waardoor je snel een keuze kunt maken.
Voor het hoofdgerecht mochten we ons favoriete vlees kiezen, geserveerd met rijst of friet en een royale portie groenten en salade. Wij namen dus een gegrild kippetje. De kip was mals en goed gekruid, en voor vegetariërs kunnen we beamen dat de falafel met een frisse yoghurtsaus ook een uitstekende keuze is.
Net zoals ze uitblinken in kebab en gegrild vlees, zijn ze even bedreven in het bereiden van decadente desserts. Na ons hoofdgerecht kregen we een bordje met baklava en vanille-ijs voorgeschoteld, vergezeld van Turkse thee. Op de dessertkaart prijkt ook de beroemde San Sebastiaanse burnt cheesecake, met zijn goudbruine randje en romige smaak, geserveerd met een gesmolten Nutella-saus.
De Turkse gastvrijheid kwam echt tot uiting aan het einde van de avond, toen we absoluut de Turkse koffie moesten proberen van eigenaar Ekrem Basoglu. Met een voldaan gevoel hebben we toch nog ruimte gemaakt en het bleek een ervaring rijker te zijn. Turkse koffie wordt langzaam en zorgvuldig bereid op het vuur, in een speciale koperen koffiepot genaamd "cezve". Hierdoor krijgt de koffie een intense maar tegelijkertijd zachte aromatische smaak.
Turkse koffie en thee zijn meer dan alleen drankjes. Ze vormen een sociale activiteit, een moment van samenzijn en een symbool van gastvrijheid. Tijdens de Ramadan biedt Meram elk jaar een speciaal Iftar-menu aan.
Ekrem vertelde ons dat hij dit moment van het jaar altijd heel bijzonder vindt: "Je merkt gewoon dat er een andere sfeer heerst in het restaurant." "We beginnen altijd tegelijk met eten, wat een gevoel van eenheid en verbonenheid creëert, samen met je dierbaren." Dit gevoel namen we dan ook met ons mee.
Tijdens het weekend is het ook goed toeven voor een luxe Turks ontbijt. Je tafel wordt op klassiek Turkse wijze goed gevuld met hartige en zoete lekkernijen.
Geniet van de volgende voordelen: