Smaken van Boulevard Zuid: Çiğköftem van Gülay Soysal-Atalan

De Buik van Rotterdam verkent de smaken van Boulevard Zuid. We belichten 15 ondernemers en hun zaken, met dit keer Gülay Soysal van Çiğköftem.

17 Mei 2024 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Smaken van Boulevard Zuid: Çiğköftem van Gülay Soysal-Atalan

De Buik van Rotterdam verkent de smaken van Boulevard Zuid. Deze lange boulevard kent tientallen zaken met geheel eigen smaken, van simit tot high tea en van lomito tot baklava. De komende maanden belichten we 15 ondernemers en hun zaken.

Deze keer gaan we langs bij Gülay Soysal-Atalan van Çiğköftem.

​Çiğköftem


Precies in het midden van de Beijerlandselaan bevindt zich sinds 2010 het hoofdfiliaal in Rotterdam van Çiğköftem. Als je door het raam kijkt, zie je de çiğköfte naast alle sauzen en toppings al lachend in de vitrine liggen.

Çiğköftem heeft zijn naam niet zomaar, want het concept draait allemaal om deze gezonde, tijdsintensieve “low calorie” fastfood. Çiğköfte is een traditioneel Turks gerecht normaal met rauw vlees, maar hier plantaardig. Het wordt gemaakt van tarwegort, tomatenpuree, rode peper en maar liefst 18 soorten specerijen en gekneed tot balletjes.

Het valt meteen op dat iedereen die binnenkomt heel persoonlijk en hartelijk wordt ontvangen, met een vriendelijke glimlach of een snelle babbel. Dit komt vanuit het hart van Gülay en waarom ze niet bezorgen: "We willen weg van het anonieme, we willen dat mensen naar buiten gaan en sociale contacten leggen. Dat mis ik in de wereld en daarom wil ik dat met Çiğköftem stimuleren."

​Gülay


Het is duidelijk dat Çiğköftem niet alleen een groot succes is vanwege het recept of de smaak van de çiğköftem. Gülay en haar man Bekir leven namelijk echt "Çiğköftem". Gülay vertelt dat ze altijd al een ondernemersgeest heeft gehad sinds haar jeugd, door het geven van karate- en volksdanslessen.

Çiğköftem kwam met toeval op het pad van Gülay en Bekir. "Ik was met mijn man in Istanbul en de allereerste avond liep ik langs een vestiging van Çiğköftem in Turkije, daar al een bekende fastfoodketen. Het zag er goed uit, maar ik had geen zin in vlees. Toen zag ik ineens een bordje met 'vegan' en werd ik nieuwsgierig. We besloten het te proeven en ik was meteen verkocht. Ik zei tegen Bekir: 'Dit moeten we ook in Nederland hebben.'”

Als je Gülay spreekt, voel je haar trots en sympathie meteen. "Vanuit een cultuur waar vlees centraal staat, wil ik mensen uit alle wereldshoeken kennis laten maken met alternatieven die net zo lekker zijn. Çiğköftem is het bewijs dat je buiten de deur ook gemakkelijk voor gezondere opties kunt kiezen. Het voelt goed om bij te dragen aan een gezondere samenleving."

De keuze van De Buik bij Çiğköftem

De Buik vindt dat je de çiğköfte eigenlijk echt op traditionele wijze geproefd moet hebben. De çiğköftem wrap je in een groot blad sla en top je af met ui, peterselie, munt, citroensap, tomaat, komkommer en hun speciale saus. Fris, veel texturen en een beetje pit, wat wil je nog meer?

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.