De Buik van Rotterdam verkent de smaken van Boulevard Zuid. Deze lange boulevard kent tientallen zaken met geheel eigen smaken, van simit tot high tea en van lomito tot baklava. Daarom belichten we 15 ondernemers en hun zaken op de Buik van Rotterdam.
Deze keer gaan we langs bij Ronald Smit van Rotterdamse Oliebollenbakkerij Familie Smit.
Oliebollenbakkerij Familie Smit

Sinds 1961 brengt de oliebollenkraam van de familie Smit warmte en nostalgie naar de Beijerlandselaan, van oktober tot januari. Waar Ronalds vader ooit begon, staat Ronald zelf nu al decennialang met liefde en toewijding aan het beslag. Zes dagen per week bakt hij hier met zijn vrouw de oliebol waar velen speciaal voor omrijden.
Bij de familie Smit begint kwaliteit ver voordat de kraam wordt opgebouwd. In de zomer proeft Ronald al de rozijnen, want alleen de beste komen door de keuring. Het meel wordt al even zorgvuldig uitgezocht en komt steevast uit Leeuwarden. “Het moet uit dezelfde silo komen”, zegt Ronald, “anders ben je continu de verhoudingen aan het aanpassen.” Zelfs het recept is een levend document, dat elk seizoen wordt bijgeschaafd om rekening te houden met veranderingen in de ingrediënten.
Twee oliebollenkramen vergelijken? Dat is volgens Ronald appels met peren vergelijken. Vakmanschap en traditie zitten verweven in zijn aanpak, van het zorgvuldig bereiden van het beslag tot het gebruik van een robuuste mixer die al ruim 50 jaar dienst doet. "Waarom iets vervangen dat perfect werkt?" Toch houdt de familie oog voor innovatie: naast de klassieke oliebol bieden ze nu ook oliebollen met onder andere room en veel chocola.
Ronald Smit

Voor Ronald begon het allemaal als kleine jongen. Na schooltijd rende hij direct naar de kraam om te helpen met servetten en poedersuiker. Nu runt hij met trots de oliebollenkraam waar hij letterlijk is opgegroeid. Het is een echt familiebedrijf: zijn zonen hebben inmiddels ook eigen kramen in dorpen rondom Rotterdam. Samen zetten ze de traditie voort.
Geboren en getogen in Overschie, woont Ronald nu centraal in de buurt van Tiel, een handige uitvalsbasis voor de rest van het jaar, waarin ze worden ingehuurd voor feesten, braderieën en evenementen. De maanden op de Beijerlandselaan geven dan even een gevoel van rust. Klanten die Ronald hebben zien opgroeien in de kraam blijven terugkomen, zelfs als ze verhuisd zijn. “Ze komen twee, drie keer per seizoen langs voor hun oliebol”, vertelt Ronald met een glimlach.
Ronald laat zien dat een goede oliebol veel meer is dan beslag en vet. Hij is uiterst zorgvuldig in zijn werk, van de keuze voor de ingrediënten tot de laatste perfectie in de bereiding. "Mensen beseffen niet altijd hoeveel tijd, moeite en ambacht erin zit", zegt hij. De technologie heeft het werk door de jaren heen veranderd. “Mijn opa bakte nog op kolen”, vertelt Ronald. “De oliebol van vroeger is niet te vergelijken met die van nu. Ze waren toen veel vetter en zwaarder, terwijl de huidige oliebollen luchtiger zijn en minder calorieën bevatten."
Ook het recept is door de jaren heen geëvolueerd. “Je kunt niet zomaar terugvallen op opa’s recept; elk jaar worden kleine aanpassingen gedaan omdat de kwaliteit van ingrediënten ook veranderen.”
De keuze van de Buik bij Oliebollenbakkerij Familie Smit

Bij De Buik houden we van de nieuwste trends – een chocolade-pistachebol klinkt toch fantastisch? Maar soms is het goed om terug te gaan naar de basis, naar de klassiekers die al generaties lang geliefd zijn. Daarom raden we aan om bij Ronald te gaan voor een oliebol met krenten. Zelf kiest hij ook dagelijks voor deze variant, in plaats van een boterham. “Zo proef je goed wat je serveert,” zegt hij. En zonder krenten? “Dan is het gewoon droger en minder smaakvol.” Kortom: ontdek waarom de klassieker nog altijd onverslaanbaar is.