Op een zonnige hoek op Zuid, met een enorm terras pal aan het water en met uitzicht op de befaamde pindakaaspotten en Tropicana, zit een gezellig buurtetablissement genaamd – hoe kan het eigenlijk ook anders – Restaurant MAAS. Met hoofdletters ja, want om de Maas kun je niet heen hier.
Vol in het zicht vanaf de Maas

Dat het een goed verborgen adresje is, gaat eigenlijk niet helemaal op, want vanaf de Maasboulevard heb je vol zicht op deze plek. Maar toch voelt het hier een beetje als een goed bewaard geheim.
Dit puntje van de wijk Feijenoord is geen stukje stad dat bij velen op de route ligt. Al lijkt de buurt dit geheim wél ontdekt te hebben, want het is gezellig druk op de donderdagavond dat wij hier langskomen.
Zonnige smaken bij Restaurant MAAS

Gelukkig is er nog een tafel vrij op het terras, want het is een mooie zomeravond die je absoluut buiten wilt doorbrengen. De appetizers die wij krijgen vallen ook in de categorie zomers: smaken die je meenemen naar verre oorden.
Bij de burrata wanen we ons even in Italië, de kreeftensoep neemt ons mee naar de Franse Middellandse Zeekust, de taco’s transporteren ons naar Mexico, en door het flatbread met hummus dromen we even over het Midden-Oosten.
Favoriet is de kreeftensoep. Deze is gevuld met mosselen en een flinke garnaal, en smaakt precies zoals je wilt dat een vissoep smaakt: niet te vissig, niet te zout en zonder cup-a-soup-tomaat-nasmaak.
Iemand heeft ook flink z’n best gedaan op de bietenhummus met za'atar. Deze is lekker fris door de garnering van granaatappelpitjes, en de gegrilde kikkererwten zorgen voor een aangename bite.
Zomer in je glas

Bij al deze zomerse happen willen we ook een zomers drankje. De vriendelijke serveerster adviseert ons om ice-tea te bestellen. Ze hebben hier namelijk de biologische ai:tea, als een van de enige twee plekken in Nederland waar het geserveerd wordt.
Voor een obscuur frisdrankmerk zijn we natuurlijk te porren, dus bestellen we witte perzik, die naar een heel lekker perziksnoepje blijkt te smaken.
Vangst van de dag

Als hoofdgerecht komt er op de huid gebakken schelvis en mosselen op Spaanse wijze uit de keuken tevoorschijn. De vis ligt op een goede schep artisjokkencrème en komt verder met gegrilde courgette en een portie zeekraal.
Het zoete van de artisjok combineert verrassend fijn met het zilte van de zeekraal, dus daar worden we blij van, al had de vis wel iets minder doorbakken mogen zijn.
Wat de mosselen betreft: olé! Wij zijn fan van de Spaanse manier van bereiden, waarbij de mosselen niet worden gestoofd in witte wijn of bier, maar met tomaat, knoflook en rode pepertjes. Daar worden ze lekker zoetig van.
Sherry good
We steken van Spanje over naar Frankrijk, en eindigen niet met iets zoets, maar met een kaasplankje. Daarop veel variatie: we gaan van hele jonge en romige kaas met een hint van emmentaler naar een spicy variant met gerookt paprikapoeder, gevolgd door eentje met fenegriek, om te eindigen met een niet al te heftig blauwaderkaasje.
Overigens wordt er bij dit nagerecht wel gezorgd voor iets zoets in de vorm van een glaasje Pedro Ximénez, een sherry met een volle en rijke smaak, waarbij je in de verte rozijntjes proeft.
Terras aan de Maas

Het is de moeite waard om voor een sfeervol avondje terras de fiets te pakken en hier naartoe te toeren. We hebben de zon achter de skyline zien zakken, terwijl binnenvaartschepen voorbij voeren, de watertaxi langs raasde (tip: er is een halte om de hoek) en buurtbewoners over de kade flaneerden. Da’s Rotterdam op z’n best, toch?