Op z’n Italiaans aanschuiven bij de meiden van Speck

Heb je soms ook zo’n zin om in een ongedwongen omgeving te genieten van lekker eten zonder al te veel gedoe? Dan ben je bij Speck aan het juiste adres. Hier weten ze wat kwaliteitspizza is, maar serveren ze ook gerechten die aangenaam verrassen.

3 Dec 2019 Kim Longwood

blogger Gepubliceerd (online) auteur en dichter Kim Longwood ademt de kunst van het woord. Ze duikt graag in haar (soms spreekwoordelijke) pen om de verhalen van culinaire wonders en creatievelingen te delen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Speck

1e Pijnackerstraat 134A, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Noord Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Op z’n Italiaans aanschuiven bij de meiden van Speck

Dat Speck onderhand een begrip is in Rotterdam-Noord is als het opnoemen van algemeen bekende feitjes. Dit huiskamerrestaurant, semi verstopt in een zijstraat van de Zwart Janstraat, blijft voor velen door de jaren heen favoriet. Als het ware onder de noemer ‘de gezelligheid die je nodig hebt en thuis in eigen (lees: saaie, kleine) keuken een beetje mist’, vooral in de herfst en winter.

Sfeermakers van de buurt 


Het warme licht van de lampen en kaarsen schijnt als een oranje gloed door het grote raam bedrukt met varken, de donkere 1e Pijnackerstraat in. We lopen vanaf de rumoerige Zwart Janstraat de hoek om en staan met trillende handen en enthousiaste smaakpapillen te trappelen om naar binnen te gaan. Niet alleen vanwege de warmte, natuurlijk. 

Speck heeft zo’n lekker sfeertje, je weet wel, zo’n sfeertje wat ook altijd in het huis van die ene vriend of vriendin met oog voor vintage meubelen hangt. Er hangt nostalgie in de lucht, wat perfect gepaard gaat met de geur van het pizzadeeg wat knapperig wordt in de authentieke steenoven. Hier wil je eigenlijk gewoon gaan wonen, alleen dan zonder al die dagelijkse bezoekers die net als jij keihard zitten te genieten. 

Alles zullen we samen delen 


Omdat de keuze reuze is – ook voor vegetariërs – besluiten we om twee gerechten te bestellen die we beiden kennen, maar nog niet al tien keer gegeten hebben. Pizza funghi met mozzarella, rode ui, champignons (uiteraard), Parmezaan, rucola en truffelmascarpone en de vegan zoete aardappel met gekruide kikkererwten, tahin, cherry tomaat en hazelnoot. 


Met die pizza, en overigens ook met paddenstoelen, ga je nooit de mist in. De bodem is dun en krokant, de groenten zijn vers en de truffelmascarpone gewoonweg schandalig lekker, maar wat vooral zo fijn is aan deze pizza is dat hij nog redelijk gezond smaakt en niet te zout is, amen. 

De ster van de avond is toch wel de zoete aardappel. Het zijn vooral de krokante gekruide kikkererwten en de hazelnoten die dit gerecht naar een niveau van steevaste waardering hijsen, want knapperig gecombineerd met zacht, fris en warm, dat is toch wel een ultieme beleving waardig van lof en zang en al die dingen. 

Lekker (en) makkelijk 


Bij Speck loop je zomaar binnen, wanneer je daar zin in hebt. En dat is toch fijn? Het eten is lekker en er komt weinig poespas aan te pas. Gewoon eten voor een prikkie in een woonkamer met sfeer. En als je zelfs daar even geen zin in hebt heb je geluk, want je bestelt een pizza net zo simpel voor thuis op die hippe vintage bank.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.