Op z’n Italiaans aanschuiven bij de meiden van Speck

Heb je soms ook zo’n zin om in een ongedwongen omgeving te genieten van lekker eten zonder al te veel gedoe? Dan ben je bij Speck aan het juiste adres. Hier weten ze wat kwaliteitspizza is, maar serveren ze ook gerechten die aangenaam verrassen.

3 Dec 2019 Kim Longwood

blogger Gepubliceerd (online) auteur en dichter Kim Longwood ademt de kunst van het woord. Ze duikt graag in haar (soms spreekwoordelijke) pen om de verhalen van culinaire wonders en creatievelingen te delen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Speck

1e Pijnackerstraat 134A, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Noord Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Op z’n Italiaans aanschuiven bij de meiden van Speck

Dat Speck onderhand een begrip is in Rotterdam-Noord is als het opnoemen van algemeen bekende feitjes. Dit huiskamerrestaurant, semi verstopt in een zijstraat van de Zwart Janstraat, blijft voor velen door de jaren heen favoriet. Als het ware onder de noemer ‘de gezelligheid die je nodig hebt en thuis in eigen (lees: saaie, kleine) keuken een beetje mist’, vooral in de herfst en winter.

Sfeermakers van de buurt 


Het warme licht van de lampen en kaarsen schijnt als een oranje gloed door het grote raam bedrukt met varken, de donkere 1e Pijnackerstraat in. We lopen vanaf de rumoerige Zwart Janstraat de hoek om en staan met trillende handen en enthousiaste smaakpapillen te trappelen om naar binnen te gaan. Niet alleen vanwege de warmte, natuurlijk. 

Speck heeft zo’n lekker sfeertje, je weet wel, zo’n sfeertje wat ook altijd in het huis van die ene vriend of vriendin met oog voor vintage meubelen hangt. Er hangt nostalgie in de lucht, wat perfect gepaard gaat met de geur van het pizzadeeg wat knapperig wordt in de authentieke steenoven. Hier wil je eigenlijk gewoon gaan wonen, alleen dan zonder al die dagelijkse bezoekers die net als jij keihard zitten te genieten. 

Alles zullen we samen delen 


Omdat de keuze reuze is – ook voor vegetariërs – besluiten we om twee gerechten te bestellen die we beiden kennen, maar nog niet al tien keer gegeten hebben. Pizza funghi met mozzarella, rode ui, champignons (uiteraard), Parmezaan, rucola en truffelmascarpone en de vegan zoete aardappel met gekruide kikkererwten, tahin, cherry tomaat en hazelnoot. 


Met die pizza, en overigens ook met paddenstoelen, ga je nooit de mist in. De bodem is dun en krokant, de groenten zijn vers en de truffelmascarpone gewoonweg schandalig lekker, maar wat vooral zo fijn is aan deze pizza is dat hij nog redelijk gezond smaakt en niet te zout is, amen. 

De ster van de avond is toch wel de zoete aardappel. Het zijn vooral de krokante gekruide kikkererwten en de hazelnoten die dit gerecht naar een niveau van steevaste waardering hijsen, want knapperig gecombineerd met zacht, fris en warm, dat is toch wel een ultieme beleving waardig van lof en zang en al die dingen. 

Lekker (en) makkelijk 


Bij Speck loop je zomaar binnen, wanneer je daar zin in hebt. En dat is toch fijn? Het eten is lekker en er komt weinig poespas aan te pas. Gewoon eten voor een prikkie in een woonkamer met sfeer. En als je zelfs daar even geen zin in hebt heb je geluk, want je bestelt een pizza net zo simpel voor thuis op die hippe vintage bank.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De titelstrijd voor de Rotterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Rotterdam? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.

Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

Glasz in Rotterdam: Franse finesse op open vuur en service die straalt

Bij Bar Glasz aan het water in Hillegersberg kom je voor goed Bretons eten, fijne service en mooie wijnen. Kortom: een totaalplaatje.