We kennen allemaal wel de Italiaanse gerechten zoals de pizza en de pasta. Maar nu heeft Rotterdam een primeur: streetfood op z’n Italiaans. Streetfood wordt steeds populairder en vanuit verschillende plekken op de wereld wordt het naar Nederland gehaald. De mannen van Panzero spelen handig in op deze trend met hun Italiaanse versie.
De eerste kennismaking met Rotterdam

De bedenkers van Panzero zijn Luigi en Mimmo, twee Italiaanse mannen die uit Apulië komen, in het Italiaans Puglia. Voor het beeld: dit is de hak van de laars. Mimmo was al een tijdje in Nederland en belde Luigi op om hier samen een zaak te beginnen. Eenmaal in Rotterdam hebben ze veel wandelingen door de stad gemaakt en veel nieuwe vrienden gemaakt. Voor hen bereidde Luigi wel eens panzerotti, een traditioneel gerecht uit Apulië. Na de verbazing en het enthousiasme over deze in Nederland onbekende Italiaanse keuken, besloten de twee mannen om een zaak te openen met traditionele streetfood gerechten uit de streek waar zij vandaan komen. Geld was er op dat moment nog niet, dus zijn zij via kickstarter een campagne begonnen. Dit werd opgepikt door een autoriteit op gebied van voedsel en reizen, Gambero Rosso, en vanaf dat moment ging het heel hard.
Italiaanse streetfood?

Een mooie voorgeschiedenis, maar wat is Italiaans streetfood precies? Een van de bekendste gerechten is panzerotti. Dit wordt vaak verward met een calzoni, maar de panzerotti wordt gefrituurd en niet in de oven gedaan. Hierdoor krijg je een krokante bite. De panzerotti’s kunnen met verschillende ingrediënten worden gevuld. Zo is er de classico, met Italiaanse tomaten, mozzarella, basilicum en oregano, of de alberobello met mozzarella, provolone kaas, pittige salami en geroosterde paprika. Na één hap zie je de Italiaanse keuken in een compleet ander daglicht.

De panzerotti is overigens niet het enige wat er bij Panzero wordt verkocht. Je kan ook heerlijk flatbread krijgen met verschillende verse ingrediënten. En voor de mensen die toch een beetje willen vasthouden aan de bekende Italiaanse keuken zijn er ook antipasti en diverse salades te verkrijgen.
In de avond worden er traditionele hoofdgerechten uit het zuiden bereid. Het menu verschilt per dag dus vraag het even aan de Italiaanse chef-koks die alles vers bereiden. Wil je na je lunch of hoofdgerecht een afzakkertje nemen, kies dan voor een biscotto esbusso, met citroen, sinasappel en custard en daarbij een heerlijke ijs espresso met een biologische almondsirop. Natuurlijk kan je ook voor een normale bak gaan of een espresso.
Apulië is overal terug te vinden

In de zaak zelf zijn ook allemaal tradities en elementen terug te vinden uit de hak. Zo hangen de lampen aan een trap die is gebruikt om olijven te plukken en staat er een grote keramieken vaas die van de oma van Luigi is geweest. Hierin werd vroeger de wijn of olijfolie bewaard. De counter is betegeld met de stenen die je overal in Apulië tegenkomt.
Natuurlijk hoort bij Italiaans eten ook goede wijn en lekkere koffie. Ook deze producten komen uit de geboortestreek van Luigi en Mimmo. De wijn wordt zelfs gemaakt door Mimmo, hij is namelijk ook wijnleverancier. Naast zelfgeproduceerde wijnen verkoopt Panzero ook een biertje uit Apulië en ook de olijfolie komt daar vandaan. Deze mooie producten zijn allemaal te koop in de zaak.