PEQO laat je geblinddoekt proeven, voelen en beleven

De PEQO show bij Restaurant Rotonde stelt alle zintuigen op de proef. Geblinddoekt proef je verschillende gerechten en dranken, begeleid door een show.

26 Mei 2023 Eva Grandia

blogger Na haar tienerjaren in Nijmegen gespendeerd te hebben aan bedienen in verschillende restaurants, vertrok Eva naar Rotterdam om Communicatie te studeren. Door te schrijven voor de Buik combineert ze haar twee grootste liefdes: schrijven en goed eten.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Restaurant Rotonde

Goudsesingel 230, Rotterdam Maaltijd: DinerLate night Stadsdeel: Centrum Keuken: Nederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 26 Mei 2023

PEQO laat je geblinddoekt proeven, voelen en beleven

Twee huisgenoten die tijdens de pandemie op zoek gingen naar de meest bizarre eetervaring. Dat is waar het verhaal van Pepe van Herpen en Quint Lafleur begint. Inmiddels vullen de twee vrienden een aantal zondagen per maand Restaurant Rotonde, dat zelf zondagen gesloten is, met hun alomvattende PEQO show. Een manier van dineren die je niet gewend bent, begeleid door allerlei absurde elementen. Want volgens hen prikkel je de zintuigen pas echt wanneer je mensen het zicht ontneemt.

In 3, 2, 1... 


Foto: Manon Fournier 

Met een grote glimlach worden we welkom geheten door Pepe, Quint en hun zevendelige team van vrienden. We worden verwezen naar een goed gevulde tafel achterin het restaurant. Er is ruimte om iets te eten of te drinken nu er nog geen blinddoeken in het spel zijn. Zelfgemaakte hummus, vers brood, olijven en zowel warme als koude dranken staan verspreid over het tafelblad.  

We nemen plaats aan tafels die opgesteld staan zoals in een klaslokaal: naast elkaar en met de neuzen vrijwel allemaal dezelfde kant op, om zo samen aan hetzelfde vraagstuk te beginnen. Pepe vertelt ons waar wij ten tijde van duisternis zowel het glas als het bord kunnen vinden. "Wanneer het tijd is om te proeven, tellen we af van drie naar een." 

Hij laat het vanzelfsprekend lijken dat wij zonder onze ogen te openen het eten richting onze monden weten te dirigeren. Zelf betwijfelen we dat, en de gezichten van onze buren doen hetzelfde vermoeden. Veel tijd om aan onze eigen krachten te twijfelen is er niet. De blinddoeken gaan op en we laten ons meevoeren langs de Zijderoute. 

Een theatrale reis  


Foto: Manon Fournier 

Al snel blijkt dat Pepe niet alleen onze gastheer is vandaag, maar ook zingt, dicht, acteert en muziek maakt, net zoals nog drie artiesten die rechtstreeks van het grote podium geplukt lijken te zijn. In stilte vragen we ons af of het kraakheldere gezang daadwerkelijk door iemand in dezelfde ruimte geproduceerd wordt. Hoeveel verschillende talen spreken deze artiesten eigenlijk? Onze reis zet zich voort door landen als Griekenland, Turkije en India. Geur, temperatuur, aanraking en, niet te vergeten, het eten en de drank voeren ons weg uit Rotterdam. 

Van lepels tot sticky fingerfood 


Foto: Manon Fournier 

Talloze wereldse smaken zoals tahini en harissa, verschillende texturen en vormen bereiken onze mond. Van lepels tot sticky fingerfood en dat alles wordt geïntegreerd in een mythologisch verhaal met een eigentijdse draai. Niet alleen het bord wordt gevuld met verrassende gerechten, ook ons glas wordt gedurende de show gevuld met bijzondere smaaksensaties: warm, koud, bruisend en fris, hadden we nou net melk met dropsmaak in onze mond? Terwijl wij onze hersenen breken over welke ingrediënten ditmaal tot dit spektakel hebben geleid, laten wij ons weer meevoeren door de show. 

Een plezierige kakofonie 

Gedurende de voorstelling gebeuren er verrassende en onverwachte dingen. Een passerende, loeiende ambulance wordt moeiteloos onderdeel van de show. De spetters vliegen ons om de oren en er lijkt een glas te breken. Alhoewel we vermoeden dat niet elk object dat ons om de oren vliegt dit intentioneel doet, zetten ze het verhaal ieder op hun eigen manier kracht bij. Tijdens het gissen naar verklaringen en het duiden van ingrediënten door is er één ding duidelijk: het team van de PEQO show haalt niet alleen plezier uit het vermaken van hun gasten, maar ook uit de samenwerking met elkaar. 

De ogen toe en de mond open 


Foto: Manon Fournier

Dat plezier is niet geheel onverwachts wanneer je teruggaat naar de oorsprong. Pepe zijn passie voor muziek en theater en Quint zijn interesse in de experimentele keuken komen immers samen in dit verrassende concept. "We begonnen ooit in de keuken van ons huis", vertelt Quint na afloop. Inmiddels organiseren ze maandelijks een aantal voorstellingen en hebben ze het naar eigen zeggen allemaal een tikkeltje absurder gemaakt. 

Mocht je nieuwsgierig geworden zijn naar het antwoord op al onze vragen en de gerechten, dan raden we je aan om plaats te nemen bij een voorstelling van PEQO. Je hoeft enkel je ogen toe en je mond open te doen, het team doet de rest.  

De voorstellingen bij Restaurant Rotonde lopen tot en met oktober. Data van de voorstellingen en meer info vind je op de website van PEQO


Kopfoto: Manon Fournier

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
The Oyster Club waar fancy dining en het nachtleven elkaar treffen

Voor een volledige avondje uit, zit je bij the Oyster Club aan het Rodezand op de juiste plek. Begin met sushi en een cocktail en eindig op de dansvloer.

Herfstsfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.

Kunst op de golven: ontdek de juweeltjes aan boord van de ss Rotterdam

Tijdens de nieuwe rondleiding bij ss Rotterdam, de kunsttour, maak je een culturele reis langs deze kunstwerken en de verhalen die zij vertellen.