Je moet net even wat verder kijken dan het centrum van Rotterdam groot is, maar dan heb je ook wat. Waar je eerst slechts 4 maanden per jaar mocht genieten van de ambachtelijke sateetjes van de Saté Man, kun je vanaf nu het hele jaar terecht in zijn Saté Lab op Rijnhaven.
Van foodtruck naar restaurant

Het gloednieuwe restaurant van ‘Chief Saté’ Daan Kisman draait nu iets langer dan een maand. Wat hem betreft openen (het liefst gister al) nog veel meer restaurantdeuren. "Het leuke aan een restaurant vind ik de interactie met de gast. Op een festival is het toch vaak even snel wat te eten halen en weer door. In het restaurant kan ik m'n verhaal echt kwijt en staan mensen er ook voor open."
Het satégeheim

Bij Saté Lab loop je naar binnen voor goede Indonesische saté zoals’ie echt hoort. Al van jongs af aan weet Daan niet beter dan dat zijn vader saté klaarmaakt op de manier waarop het in Indonesië gebeurt. En dat is precies waarom de saté hier zo bijzonder is. Volgens Daan gaat de saté in de meeste restaurants en eetzaken op een grillplaat. Bij hem gaart het vlees op de houtskoolgrill. Daan legt uit waarom: “Het vet, dat ervoor zorgt dat het vlees sappig blijft, wordt op een grillplaat uit het vlees gebakken waardoor het een stuk minder mals is. Door de saté op open vuur te grillen, blijft het vet behouden, krijg je een heerlijke rooksmaak en is het vlees super mals.”
Indonesische saté zoals die hoort
Als Daan het gemarineerde vlees op het vuur legt, ontstaat meteen een goede barbecuegeur in de keuken. Ik waan me voor even terug op een foodmarket op Bali of in het Vroesenpark op een zomerdag. Sissend gaart het vlees boven de hete kolen. Om de saté warm te houden, wordt het op een stenen plaatje aan tafel geserveerd. Nog voordat de rest op tafel staat, neem ik snel een hap. Eén ding is meteen duidelijk: ik heb mijn hele leven lang de verkeerde saté gegeten. En die van m'n moeder is toch niet zo lekker als ik dacht. Verder neem ik gadogado en een kom nasi goreng om het af te maken. Buik vol, maar volgens de kaart is er spekkoek met ijs. Dus: spekkoek met ijs!
Satébier
Het restaurant is geen plek waar je lang tafelt, maar dat is niet waar het om draait. "We willen naar een kaart toe met daarop verschillende satés die je met z'n tweeën kunt delen. Je komt hier niet om samen uren te eten, maar je kunt hier wel genieten van goed geroosterd vlees met een lekker biertje of wijntje", vertelt Daan. Voor de liefhebber laat Saté Lab een bier brouwen door Brouwerij Noord: Mas Mas, een Indonesian pale ale met lemongrass. Cheers!
Zelf grillen
Als de wiedeweerga een bezoek brengen aan het Saté Lab op de Pretorialaan, als je het mij vraagt. Een beter excuus om opbloeiend Rotterdam-Zuid van dichtbij te bekijken, kan ik je niet geven. En mocht je geen tijd hebben om langs te gaan, dan kun je de lekkerste saté van de stad bestellen via Foodora. Deze zomer kun je ook je sateetjes ook zelf grillen op je barbecue (mét houtskool, natuurlijk). De Saté Man verkoopt pakketten voor thuis. Of voor in het park, als je met de zon op je giechel een drankje erbij wegnipt, om maar een ultiem voorbeeld te noemen.