Menig restaurant adverteert met een authentieke keuken of recepturen uit de koker van oma. Bij Avenue Nine gaat dat nog een stapje verder. Zo presenteert eigenaar Miquil Tjon Kon Fat zich als tante en moet men zich thuis voelen, alsof er krab wordt gegeten in eigen woonkamer in plaats van in een restaurant. Dat idee komt niet helemaal uit de lucht vallen, want zo is het ook voor Avenue Nine begonnen, thuis in de woonkamer van Miquil. Familie in de keuken, een hoop lekker eten en vrienden over de vloer. Het viel dusdanig in de smaak dat een woonkamer niet meer voldeed. Om met meer mensen de vreugde van de Caribbean / Surinaamse keuken te delen, werd er gezocht naar een alternatieve locatie. Zo is Avenue Nine uiteindelijk ontstaan in een kleine moderne ruimte op het historische Westelijk Handelsterrein.
Carribean / Surinaamse soul food thema-avonden

Verschillende keren per maand organiseert Avenue Nine een avond waarop Carribean / Surinaamse soul food centraal staat. Zo is er onder andere een soepdag, een pom & pasteidag en een krabudag. De dag dat wij er zijn is het krabudag en staan er twee soorten krab en garnalen op het menu. Bij binnenkomst krijgen we direct een bakje gezouten bananenchips en tamarinde sap. Smakelijk, maar een wat klein voorgerecht. Daar blijkt een goede verklaring voor: de bediening licht toe dat je in Suriname geen voorgerecht nodig hebt, want je zit met alleen het hoofdgerecht al vol.

Snel komt dan ook het hoofdgerecht, dat de volledige tafel beslaat, bestaande uit krab en garnalen in kerriesaus, groente en rijst. Wat betreft de krab kan er een keuze worden gemaakt uit Surinaamse en Noorse krab, waarbij de Surinaamse krab wat kleiner is dan de Noorse variant en daardoor minder vlees bevat. Hierdoor is de Surinaamse variant wel makkelijker om open te breken. Voor wie de krab liever links laat liggen, is er ook de optie om garnalen te nemen. Met de krab eenmaal op tafel ontstaat er toch wat twijfel over hoe die gegeten moet worden. Dat wordt na een korte uitleg van Miquil echter snel duidelijk, namelijk gewoon met de handen en eventueel een tang. Hoewel, de gevorderde krabeter breekt de Surinaamse krab gewoon met zijn tanden. Na een wat moeizame start went het eten van de krab snel en vullen de borden zich met het zachte krabvlees. De goedgekruide kerriesaus geeft het gerecht diepgang en vormt een heerlijke combinatie. Ook de variant met garnalen is aan te raden. Hoewel minder verrassend dan de krabversie, vormen ook de garnalen een lekkere combinatie met de kerriesaus.
Verhalen uit eigen keuken

Nadat de krabscharen zijn leeggegeten en de tafel is bezaaid met gebruikte servetten, schuift Miquil aan om een praatje te maken. Hij vertelt over hoe hij praktisch is opgegroeid in het restaurant van zijn vader in Paramaribo, waar de liefde voor Surinaams eten is gewekt. Sinds hij in Nederland woont, nodigt Miquil dan ook altijd graag mensen thuis uit om kennis te maken met deze keuken. Met Avenue Nine kan hij alle kanten op en hier organiseert hij samen met zijn familie thema-avonden. Om de avond af te sluiten en het verhaal compleet te maken, wordt er nog een klein nagerecht geserveerd. Volgens Miquil bevat het toetje de smaak van nostalgie: gecondenseerde melk. Samen met ijs zorgt dit voor een zoete en frisse afsluiter van een heerlijke avond.
Meer dan Krab
De krabudag van Avenue Nine is een smakelijke beleving. Het eten is heerlijk, de bediening bijzonder vriendelijk en de sfeer hartelijk. Het is niet alsof je in het zoveelste restaurant aanschuift waar je de gerechten naar wens opgediend krijgt. Avenue Nine is een Carribean Surinaams soul food pop-up restaurant met een hartverwarmende sfeer. Bij Avenue Nine krijg je authentiek Surinaams eten, samen met een hartverwarmende sfeer. Ook staan er vaak gerechten als 'jerk chicken' en 'Johnny cake' op het menu en wordt er naast krabudag ook kreeft aangeboden. Bovendien heeft het eethuis ook een menukaart vol met Surinaamse drankjes zoals marakoesasap en gemberbier. Voor ieder een leuke ervaring om naar toe te gaan, wat wordt bevestigd door Miquil. Want op de vraag wie de doelgroep is, antwoord hij duidelijk: “iedereen”.
Sidenote: het diner bij Avenue Nine heeft plaatsgevonden voor de coronacrisis. Het team heeft de mogelijkheid gekregen om op deze locatie te verhuizen naar een ruimte waar de anderhalve meter maatregel goed in acht kan worden genomen. Hierdoor kan de Krabudag gewoon - op gepaste afstand - blijven plaatsvinden. Voor de eerstvolgende editie op zaterdag 27 juni kun je je hier aanmelden.