It’s time to ketch-up! Op de Oude Binnenweg is begin september een nieuwe zaak geopend: The Tosti Club. Naast de klassieker met ham en kaas kun je er ook kiezen voor verrassend lekkere combinaties waar je zelf misschien niet gelijk aan denkt. Om er maar een te noemen: ‘the Asian tosti’, belegd met pindakaas, kipfilet, sambal en taugé.
Wij Nederlanders zijn de grootste tosti-eters ter wereld. Niet zo gek als je het mij vraagt, want zo’n geroosterde sandwich is ook gewoon lekker op elk moment van de dag. Als ontbijt, als lunch... En oh, wat kan ik er toch van genieten als ik ’s nachts thuiskom na een avondje stappen. Er gaat immers niets boven een goede kaascaloriebom voor het slapengaan. Alhoewel, nu ik de tosti’s van The Tosti Club heb geproefd, bestaande uit dikke boterhammen die eerst op een bakplaat en daarna nog in de oven gaan, stellen mijn eigen platgedrukte tosti’s er weinig meer bij voor.
Molens

De eerste locatie van The Tosti Club is twee jaar geleden geopend in Breda. Bedenker is Jacco Heijkoop. Of nou ja, eigenlijk is het zijn zoon Coen die de hoofdrol heeft gespeeld in het ontstaan van de formule. Coen heeft van jongs af aan een voorliefde gehad voor molens. Vanaf zijn zevende was hij al vaak te vinden bij molens in de buurt om daar tarwe te helpen malen voor tostibrood. Coens voorliefde voor molens, meel en brood werd versterkt doordat zijn opa altijd tosti’s voor hem maakte. Maar wel in de pan, net zoals dat nu gebeurt bij The Tosti Club.
Want als je een tosti bestelt bij de zaak op de Oude Binnenweg, verwacht dan vooral geen ouderwetse, platte ‘cafétosti’ uit een tosti-ijzer. De tosti’s van The Tosti Club worden namelijk gemaakt van 18 millimeter dik versgesneden en ambachtelijk brood, rechtstreeks van de bakkerij. De boterhammen worden niet geroosterd, maar traditioneel gebakken op de plaat om daarna nog een paar minuten in de oven gegaard te worden. Het resultaat: een knapperige tosti waarbij je alle ingrediënten proeft. En geloof me: tijdens het bekijken van de menukaart, sta je van sommige ingrediënten wel even te kijken.
Say cheese! O nee… say Nutella!

Op de kaart staan (naast allday breakfast-gerechten zoals pancakes, yoghurt, fruit en soep) dertien tosti’s. Het assortiment tosti’s van wit, bruin, glutenarm en krentenbrood is ingedeeld in tosti’s met twee lagen (regular) en drie lagen (triple) die je zelf kan samenstellen. Naast de klassiekers met ham en kaas kan je kiezen uit vlees, vis, vegetarisch en zoet. Zoet? Jazeker. Want wat dacht je bijvoorbeeld van ‘the Jammie tosti’, met mascarpone, Nutella en banaan? Of een tosti krentenbrood met mascarpone, appel, kaneel en een bolletje vanille-ijs?
Klinkt goed, maar zelf ga ik toch voor een hartige variant. Ik kies voor ‘the S.A Taco tosti’, met jonge kaas, tacosalsa, gekruid gehakt en chimichurri. Onwijs lekker, vooral in combinatie met de Tosticlubsaus die erbij geserveerd wordt. Wat er precies in de saus zit, is geheim. Maar goed nieuws: ik hoef geen poging te wagen om de saus thuis na te bootsen. The Tosti Club gaat de producten die worden gebruikt voor de tosti’s, zoals het brood en de sauzen, binnenkort ook verkopen.
Soepdip

En o ja, bij mijn tosti kreeg ik trouwens een klein kommetje tomaten-pompoensoep, wat iets Amerikaans schijnt te zijn. Amerikanen zijn namelijk gewend aan een soepdip naast hun grilled sandwich. Het idee? Simpelweg lekker dippen, die tosti. Maar bij The Tosti Club zit er een lepeltje bij, dus je kunt de soep ook gewoon op de ouderwetse manier naar binnen werken. Met de soepdip bij de tosti is het helemaal feest. Ik kan er nog wel even over doorgaan, maar ga ‘m maar gewoon een keer proeven.