Ineens was ‘ie daar: visrestaurant The Walk’In Fish, op de plek waar eigenaar Xander Rodrigues ooit het befaamde Savage onder zijn hoede nam. Inmiddels draait The Walk’In Fish alweer een klein jaartje mee. Deze zomer maakt de lunchkaart zijn entree en introduceert The Walk’In Fish hun gloednieuwe terras. “Het gaat goed met The Walk’In Fish. Gasten bellen ons doordeweeks last moment op: ‘Hebben jullie vanavond nog een tafeltje voor twee?’ Daarom hebben we ervoor gekozen om zeven dagen per week te draaien. En dat pakt goed uit”, vertelt Rodrigues enthousiast. Voor de gasten, maar ook omtrent duurzaamheid. Rodrigues legt uit: “Doordat we zeven dagen open zijn, hoeven we ook geen sluitingsdagen te overbruggen. We werken met een kleine, verse voorraad en dat gaat nu iedere dag zo door. Als het op is, is het op. Onze gasten waarderen dat. Bij ons komt vis niet uit de vriezer.”
Vaste lunchkaart

Sinds begin juli kun je er op donderdag en zondag ook terecht om te lunchen – simpelweg een lichtere variant van het diner. Verwacht dus zeker geen standaard broodjes zalm en tonijn, maar bijvoorbeeld een Oosterse krabomelet met sesam, koriander en hoisin of zalm met zwarte olijven op een bedje van tzatziki en dille. De klassieke bouillabaisse is nu ook rond het middaguur te bestellen, net als de oesters en sticky Korean calamarisringen. The Walk’In Fish neigt richting fine dining, zonder prestigieus gedoe. Overigens wel met een breed assortiment aan goede wijnen en een team waarvan ieder lid minstens is opgeleid tot sommelier.
Aan de kust

Bij een nieuwe lunchkaart past een lekker terras. Sinds deze zomer beschikt de zaak aan de Schiedamse Vest over een groot, luxe terras. Daar maken we uiteraard meteen gebruik van. We starten onze lunch in de zon met oesters in rode wijnazijn en sjalotjes. Verrassende wending hierbij is de frambozensmaak. Ziltig, maar zoet en fris tegelijkertijd. Daarnaast ontvangen we een zelfgebakken toast, afgelakt met knoflookolie. Daarop gaat de ansjovis met ajvar, een oranjerode saus waarvan de oorsprong in Macedonië ligt. De eerste gang wordt gevolgd door roodbaars en kabeljauw met haricot verts en rouille, waarbij een volromige, kruidige bouillabaisse wordt geschonken. In het gerecht zit een aangenaam krokantje verstopt. We sluiten de lunch af met een greep uit het lunchmenu: tonijn met wasabi mayonaise, daikon-gember compote, Indisch gebakken gamba’s met knoflook en pindamayonaise en tot slot de zalm en krabomelet. De selectie komt op witbrood, al krijgen we te horen dat The Walk’In Fish met meerdere broodstijlen gaat werken. Voor nu is zowel wit- en bruin brood als glutenvrij brood beschikbaar.
Het terras is stijlvol, maar informeel. ’s Avonds schijnen er knusse lichtjes en in het najaar gaan de heaters aan. Sluit je ogen en waan je even aan zee. Het glas en bamboe houden je uit de ruwe wind.
Rotterdam Food Square

Met de verscheidenheid aan horecagelegenheden hoopt Rodrigues dat het Witte de Withplein in de toekomst bekend komt te staan als Rotterdam Food Square. Het plein is tenslotte een uitstekende uitvalsbasis voor een dagje uit. “Voor Italiaans ben je bij Gusto aan het goede adres. Of sluit de dag af met een burgertje bij Hudson. Borrel met de speciaalbiertjes bij Reijngoud en ga daarvoor dineren bij The Walk’In Fish”, aldus Rodrigues.