Rotterdam is een stad van vele culturen. De smeltpot die de afgelopen 100 jaar is ontstaan, heeft ons een enorm grote diversiteit van restaurants gebracht. Maar welk restaurant is nou eigenlijk goed? Als buitenstaander weet je soms niet eens wat al die dingen op de kaart zijn, laat staan dat je weet welk restaurant goed is. Laat me je één tip geven, misschien weet je het al, maar toch, bij deze.
Wanneer je een restaurant ziet, kijk dan of de gasten uit die cultuur er eten. Werkt ook prima in het buitenland, ben je in Barcelona? Kijk dan of het restaurant vol Spanjaarden zit, ben je in Rotterdam en wil je Surinaams eten? Kijk dan of er Surinamers binnen zijn. Zo ook bij Sultan Ahmet op de Laan op Zuid. Bij binnenkomst zag ik alleen maar Turkse mensen, een goed teken van alles wat ging komen.
Nieuwe ervaringen
Eén van de voornaamste redenen dat ik voor de Buik werk, is de kans om op plaatsen te komen waar ik normaal niet snel zou komen. Niet omdat ik er niet heen wil, maar omdat ik simpelweg niet weet dat het bestaat. Toen de vraag binnenkwam of ik een High Tea wilde doen in een Turks restaurant was de JA NATUURLIJK direct teruggestuurd. Geen idee wat ik mij erbij moest voorstellen, maar ik heb het nog nooit gedaan, dus graag. Goed leven is een aaneenschakeling van nieuwe ervaringen.
Hoog Instagramgehalte

Ook de mensen bij Sultan Ahmet weten dit en in het kader van vernieuwen waren ze sinds kort begonnen met de Turkse High Tea. In de hoek van de zaak staat een prachtig opgemaakte tafel, met bloemen en etagères, theepotten en stapels borden met bestek. De droom van elke Instagram influencer, als dit geen prachtige foto’s oplevert dan weet ik het ook niet meer. In mijn geval was het vooral komisch, mijn hooligan uiterlijk en het feit dat mijn afspraak een andere man was waar ik het één en ander mee te bespreken had, leverde een aantal komische blikken op van de bezoekers van Sultan Ahmet, maar dat mocht de pret niet drukken.
Goede eetlust

Na wat aardbeien en wat kleine koekjes, was het tijd voor het grote werk. De tafel werd royaal bedekt met een ruim en breed assortiment van al het eten dat dit restaurant te bieden heeft. Gevulde paprika’s met couscoussalade, gevulde wraps, warme hapjes, salades, diverse belegde broodjes en natuurlijk een grote pot thee. Gelukkig hadden zowel ik als mijn gast een goede eetlust opgebouwd.

Als eerste moesten de kaas met peterseliesticks eraan geloven, die waren namelijk warm en die wil je niet laten afkoelen, dat is respectloos. Heerlijk krokant en fris, een conclusie die in het uur dat volgde bijna bij elk gerecht werd getrokken. Alles is krokant en fris, behalve de salade, die was alleen fris, want krokante sla is gewoon raar. Het is een kenmerk van een goede mediterraanse keuken, de balans tussen fris, kruidig en vers.
Vers uit de zee, de buffel of de oven

Of het nou de garnalen quiche of de mozzarella broodjes of de zoete broodjes zijn, alles smaakt alsof het zo vers uit de zee, de buffel of de oven is gekomen. De broodjes met avocado en peper en nog meer lekkers erop zijn echt om je vingers bij af te likken. Extra punten voor de wraps, ik hou niet echt van walnoten en ook niet echt van rode paprika, maar verdomme, rode paprika met walnoten en whatever er nog meer opzat en dan samen? Doe mij er nog een paar, nu, dat was een uitvinding die ik in huis nog maar eens moet gaan nabouwen en om eerlijk te zijn geldt dit eigenlijk voor alles op tafel. De gevulde paprika’s zijn heerlijk traditioneel, de salades zijn rijk van smaak, het fruit is vers, de quiche is goed gevuld en de thee is heerlijk te zoet (wat ik zelf heb gedaan, want dat leek mij persoonlijk gepast in deze setting).

Het mooiste van het geheel is dat deze high tea mij de kans heeft gegeven om alles te proeven dat Sultan Ahmet te bieden heeft. De rijke diversiteit aan smaken die een cultuur kan hebben, samengevat in één groot buffet op tafel voor me. De kans om alles wat de vaste bezoekers waarschijnlijk al lang wisten, in één keer te ervaren. Wanneer ik om me heen kijk en zie hoeveel tafels gevuld zijn met gezinnen en vrienden die hun tafel vol borden hebben, terwijl ze pratend met elkaar genieten van hun eten, kan ik alleen maar concluderen dat dit is hoe Turks eten hoort te smaken. Ben jij ook nieuwsgierig? Ga dan zeker naar Sultan Ahmet en neem de Turkse High Tea, goed voor je buik, je ziel, je ervaring en natuurlijk...je Instagram.
Let op: voor de high tea dien je wel vooraf te reserveren!