Het majestueuze ss Rotterdam ligt al jaren vertrouwd aan het einde van Katendrecht, alsof het altijd al zo was. Aan boord voel je dat dat anders zit: dit schip was voor veel mensen een belofte, of een sprong in het diepe naar een nieuwe wereld. In september 1959 staat de kade vol koffers en werden de eerste twaalfhonderd passagiers uitgezwaaid.
Tijdens de rondleiding op het schip, Uitzwaaien & Zwaaien, maak je mee hoe het was om de reis over de Atlantische Oceaan te maken. En natuurlijk sluit je dat af met een heerlijk hapje en een drankje.
31.000 eieren

Tijdens de rondleiding krijg je mee hoe de gasten de reis van ongeveer acht dagen ervaarden, maar ook hoe de ruim honderd man aan bemanning zorgden dat iedereen het naar hun zin had, en natuurlijk dat het schip veilig naar de andere kant van de ruwe Atlantische Oceaan kwam. Eten stond natuurlijk centraal op het schip, in die acht dagen gingen er ruim 31.000 eieren, 4.000 kroppen sla, 2.000 kilo roomboter en 10.000 kilo rundvlees doorheen.
Die culinaire traditie leeft nog steeds voort aan boord. Met vier restaurants en bars is er voor elke smaak en elk moment van de dag iets te vinden. Na de rondleiding kom je uit in het Lido, de plek waar geschiedenis en het nu samenkomen en waar je vooral heel lekker eet.
Onder de indruk van het schip

“Dit is het hart van het schip”, zegt chef Raymond Rademaker die al twaalf jaar met veel trots aan het roer van de zaak staat. “Want we zijn zeven dagen open, van ontbijt tot diner. Echt iedereen, van toerist, tot hotelgast tot de Rotterdammer die om de hoek woont, kan hier binnenstappen", aldus Raymond.
Ook hij zelf is nog steeds onder de indruk van het schip: “Als ik vanaf de parkeerplaats aan kom lopen, dan geeft dat majestueuze schip me nog steeds een trots gevoel”, zegt hij glunderend.
Zwembadje

En binnen dat hart, is het terras toch wel een van de mooiste plekken van de zaak, als het aan de chef ligt. “In de lente en zomer is het hier echt heerlijk toeven, met een prachtig uitzicht over het water en de skyline en een goede cocktail en een lekker hapje.”
Voor de kids is er zelfs een zwembadje op het terras om tijdens hete dagen lekker af te kunnen koelen.
Meer ambacht
Je kunt al vanaf ’s ochtends terecht bij deze grill en barbecuezaak. “Dan natuurlijk nog niet voor de barbecue”, lacht Raymond, “nee, eerder voor een heerlijk croissantje en justje op het terras.”
De lunch en dinerkaart van Lido is in de afgelopen jaren getransformeerd: van uitgebreide kaart naar een scherpere focus, voor minder foodwaste en meer ambacht. “We hebben nu een houtskoolgrill waarop we zelf onze zalm en spek roken”, vertelt Raymond. “Het is echt BBQ met een gouden randje.”
Denk aan brisket die urenlang op eikenhout ligt te garen, stevige hamburgers, goede visgerechten van de barbecue, maar ook frisse salades en visgerechten. “Niet te veel poespas, maar wel kwaliteit en aandacht.”