Uit ons magazine: mind the tourist traps: dit zijn de beste adresjes vlakbij toeristische hotspots

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over per stad de beste adressen in de buurt van toeristische hotspots.

14 Nov 2025 Marciëlle van der Kraan

blogger Marciëlle een ‘foodie’ noemen is een understatement. Ze is erg nieuwsgierig en het liefst probeert ze dan ook nieuwe producten of gerechten die haar smaakpapillen nog niet eerder hebben mogen waarnemen.

Uit ons magazine: mind the tourist traps: dit zijn de beste adresjes vlakbij toeristische hotspots

Binnenkort zal de derde editie van de Buik Magazine verschijnen. Hierom willen we graag nog wat favoriete verhalen uit de afgelopen editie met je delen. Zo lees je dit keer over onze favoriete adresjes dichtbij toeristische hotspots. Zodra de honger toeslaat bij de Dom, Dam of Euromast, slaat de culinaire paniek toe en belanden veel mensen bij de eerste de beste keten, pannenkoekenplek of tourist trap. Maar wie beter kijkt, of de Buik volgt, vindt net buiten de drukte verrassend goede adresjes waar je écht lekker eet. Wij tippen per stad drie, oké, een keer zelfs vier van deze plekken.

Hieronder delen we dit artikel met jullie, dat eigenlijk bedoeld is om van papier te lezen. Dus het is langer dan je van de Buik op onze site gewend bent, maar laat dat je niet afschrikken. Nog leuker is om een prachtig papieren magazine te bestellen voor op het strand of het terras of word gewoon lid van Club de Buik en krijg de Buik Magazine twee keer per jaar als eerste in de bus.

Nieuwe editie van de Buik Magazine

De tweede editie van de Buik Magazine is afgelopen zomer verschenen. Dus met veel plezier delen we een voorproefje van ons magazine. In dit verhaal bespreken we de beste adresjes in de buurt van toeristische hotspots. Word nu lid van Club de Buik zodat je het magazine voortaan als eerste in huis hebt, een must voor iedereen die houdt van eten, mensen en verhalen.

Maar nu eerst: een verhaal uit de Buik Magazine 02.

Amsterdam: dichtbij de Dam

Sichuan

Aan het Damrak vind je De Roode Leeuw, een 4-sterren hotel met een brasserie waar je sinds kort kunt genieten van “Le Petit Chef”: een uniek eetavontuur met 3D-animatie en storytelling. Overdag serveert de brasserie klassieke broodjes met runderkroketten of carpaccio, ’s avonds staan Hollandse biefstuk en huisgemaakte quiche op het menu.

Voor wie van Italië houdt, is Lolo een must. Op vijf minuten lopen van de Dam proef je hier Italiaanse gerechten zoals romige burrata, fettuccine met truffel en risotto met paddenstoelen. Pair dat met een van hun zorgvuldig gekozen wijnen of een van de signature cocktails en je hebt geheid een gezellige avond.

Kaagman & Kortekaas behoort tot de Amsterdamse culinaire top en is net helemaal verbouwd. Van wild geplukt Texels ijskruid tot vers gevangen makreel, alles komt rechtstreeks van Nederlandse bodem. Zit je aan de bar, dan kun je de chefs aan het werk zien terwijl je geniet van een glas wijn en huisgemaakte charcuterie.

Wie pittig eten zoekt, gaat naar het authentieke Sichuan Restaurant in de drukke Warmoesstraat. Hier weigeren ze vernederlandste Chinese gerechten aan te bieden, dus verwacht 100% pure Sichuan-smaken die je mond in vuur en vlam zetten. Denk aan de vurige hotpot met eendenbloed, het beroemde gerecht mapo tofu of de zeebaars met pickles.

​Den Haag: rondom het Binnenhof

Harper

Harper is een prachtig ingerichte zaak waar je dineert in een monumentaal pand met uitzicht op de Hofvijver. Vanaf april 2024 verrast dit restaurant met toegankelijke maar verfijnde internationale gerechten. Denk aan venkelsoep met ibericoham, heilbot in Thaise tijgermelk en coquilles met crispy gember. Sluit af met heerlijke cannoli of een kaasplank, en je avond is compleet.

Op de Kneuterdijk, tussen het Binnenhof en Paleis Noordeinde, vind je Tapisco, een Spaans-Portugees restaurant met een uitgebreide kaart van 24 kleine gerechten. Probeer de sobresada of zalm tiradito met kokos. Op zondag kun je er ook genieten van live jazz en oneindig veel cocktails met tequila en mezcal.

Even verderop, ook op de Kneuterdijk, kun je bij De Poentjak terecht voor een Indonesische rijsttafel. Het is een van de oudste Indonesische restaurants van Den Haag en zodra je door de houten deurtjes loopt, begeef je je even niet meer in het koude Nederland. Politici en zakenlieden komen hier graag voor traditionele gerechten, maar ook zeker voor een koud Bintang-biertje.

​Rotterdam: op een steenworp van de Euromast

De Ballentent

In het levendige Scheepvaartkwartier proef je bij Bar Berta Spaanse tapas in een intieme setting, met keuze uit maar liefst 31 gerechten, waaronder brioche geitenkaas met gekonfijte tomaat en scheermessen met pata negra. De zaak is op en top gezellig en barst van de Rotterdammers van divers allooi.

Niet ver daarvandaan vind je de legendarische Ballentent. Als je Rotterdam een bezoekje brengt, moet je hier eigenlijk wel naartoe. Deze plek staat al decennialang bekend om zijn gehaktbal. Dagelijks worden er wel 300 gemaakt! Binnen zit je goed, maar buiten zit (of sta) je beter, in beide gevallen stroomt de Nieuwe Maas voor je neus langs en word je bediend in onvervalst Rotterdams.

Voor wie vis wil eten in stijl is Zeezout een must. Gerechten als dorade in zoutkorst of een rijke bouillabaisse stelen hier de show. Chef Patrick ‘t Hart is met een ster beloond voor zijn kookkunsten door Michelin, maar de zaak is wars van poespas. Niet vergeten af te sluiten met koffie hier (hint, hint).

​Utrecht: waar je de Domtoren nog kunt horen

Sevilla

In het hart van Utrecht brengt Restaurant Sevilla de Zuid-Spaanse zon naar je bord met smakelijke tapas en verfrissende sangria’s van hun eigen likeurmix. Van krokante patatas bravas tot pinchos met gevuld ei en tonijn, of blauwekaascreme en tomatencompote. Vergeet ook de toetjes niet, want ze hebben hier churros op het menu.

Op minder dan vijf minuten lopen van de Domtoren vind je restaurant Hemel & Aarde, waar alles draait om koken met respect voor de natuur. Met een wisselend seizoensmenu vol regionale producten en gerechten met creatieve fermentatie kun je hier genieten van 5, 6 of 7 gangen. Ook leuk: wil je alleen lekker een wijntje en wat snacken, neem dan plaats in hun wijnbar.

Om de hoek ligt bar-bistro Madeleine, een van de geheimpjes die Utrechters het liefst voor zichzelf houden. De kaart is typisch Frans, maar toch eigenwijs. Begin hier met een zijdezachte steak tartaar brioche, escargots in amandelkruim of panko-ei met chorizo en vervolg dan met ravioli van Europese kreeft en lamsbout met abrikoos. Zo geniet je in hartje Utrecht.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
MIES Rotterdam: waar historie, kunst en chique bargerechten samenkomen

Mies is het vernieuwde restaurant van het Rotterdamse hotel Morgan & Mees. De kaart is geïnspireerd door Nederlandse klassiekers, met een vleugje Mies.

Pi! Skateria: pizza, skaten en samenkomen in Zuid

Bij het Skatepark Rotterdam opent vanaf 26 november Pi! Skateria, een plek waar iedereen welkom is, of je skaten nou leuk vindt of niet.

Uit ons magazine: holistische cuisine: high-end cateraars veroveren de horeca (en al jouw zintuigen)

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de holistische cuisine.