Dagmar Geerlings dronk vroeger stiekem koffie in de lerarenkamer. De meervoudig Dutch Barista Championship-finalist heeft tussen alle coronamaatregelen door een tweede koffiezaak geopend. Wij vragen haar naar de lekkerste koffie, de coronamaatregelen en natuurlijk naar haar tweede vestiging in de wijk Zijdebalen.
Verlangen naar een eigen plek

Tijdens de COVID-19-pandemie een tweede koffiezaak openen. Menig horecaondernemer doet het haar niet na, toch deinst Dagmar niet snel terug voor een beetje uitdaging. Ze opende haar eerste koffiebar toen zij midden in de trainingen voor het Dutch Barista Championship zat. Zij was op zoek naar een trainingsruimte en toevallig hadden haar buren, de Stadstuin aan de Europalaan, een ruimte over. Uiteindelijk werden haar koffiekunsten zo gewaardeerd, dat ze haar oefenruimte omvormde naar permanente koffiebar.
Toch kwam al vrij snel het verlangen om naast de Stadstuin een eigen plek te hebben, een plek die ze helemaal vanaf het begin zelf kon inrichten. Dagmar ging actief op zoek. Het moest een plek zijn die voor haar helemaal perfect voelde. Toen ze tegen het tuindershuisje in de Zijdebalenstraat aanliep, was het dan ook liefde op het eerste gezicht. Het karakteristieke huisje tikte alle boxen aan. Net buiten het centrum, aan het water, in een vrij nieuwe maar levendige wijk vestigde zij dan ook haar tweede koffiezaak.
De Australische cultuur als inspiratiebron

Waren er ook dingen waar ze tegenaan liep in tijden van COVID-19? “Als horecaondernemer ben ik vaak in de weekenden aan het werk. Doordeweeks moet je dus een dag vinden om even te ontspannen tussen alle drukte door. In een periode waarbij je constant creatief moet omgaan met nieuwe maatregelen vergt, ook op vrije dagen, flexibiliteit. Niet alleen van mij, ook van mijn personeel. Ontspannen in tijden zoals deze is dus wel wat lastiger. Wel boffen wij enorm dat wij in de koffie zitten en dus open mogen zijn voor to go. Hierdoor kunnen wij alsnog mensen een koffie-uitstapje aanbieden.”
Juist in deze tijden, waarin alles stilstaat, is het extra leuk om iets nieuws op te bouwen, aldus Dagmar. Maar waar komt de passie voor ondernemen vandaan? Daarvoor moeten wij helemaal naar het zuidelijk halfrond, oftewel down under. Haar grootste inspiratiebron is namelijk de horecacultuur in Australië. Deze cultuur is volgens Dagmar erg verschillend van dan hier. “Het tempo ligt veel hoger, gastvrijheid is heel belangrijk en producten zijn doorgaans lokaal. Bij terugkomst in Nederland zag ik weinig van de Australische cultuur terug, en dit was de drijfveer om voor mezelf te beginnen.”
Het leuke aan een koffiezaak vindt ze het aanbieden van dingen die mensen niet snel thuis hebben en daarmee haar gasten te verrassen, of in haar woorden een ‘minivakantie’ te geven. De producten die zij aanbiedt zijn dan ook met zorg uitgekozen. Het moeten producten zijn waar zij volledig achterstaat. Zo kijkt ze naar de afkomst, de productie, maar ook naar de kwaliteit.
Dagger straks ook in andere steden?

Over kwaliteit gesproken, wat maakt koffie nou een echt goede koffie? "Goede koffie is koffie waar een eerlijke prijs voor is betaald. Ik vind het nu vaak lastig om te zien of dat daadwerkelijk het geval is, waardoor ik heb gekozen om alleen te werken in een transparante keten. Dat wil zeggen: iedereen waarbij ik de koffie inkoop, moet transparant zijn wat betreft de prijzen die ervoor zijn betaald.”
En de koffie zelf? “Mijn lievelings is een cappuccino met qua dikte een milkshake-achtige structuur, maar waar je nog wel de koffie doorheen proeft.” Veel mensen die bij haar een cappuccino halen vinden die van haar dan ook het lekkerst, en stiekem sluit zij zich daar bij aan.
En tot slot, gaan wij Dagger Coffee uiteindelijk ook buiten Utrecht aantreffen? “Ik zou het heel leuk vinden om ook in andere steden te zitten, maar alles op zijn tijd. Voor nu is het belangrijk dat wij sterk uit de coronatijd komen.”