Ambacht en aandacht bij Firma Fourage

Bij Firma Fourage kun je terecht voor kwalitatief goede producten van lokale ondernemers met een eerlijk verhaal. Wij gingen langs bij deze nieuwe aanwinst.

16 Nov 2022 Milou van Veen

blogger

Ambacht en aandacht bij Firma Fourage

Yentl Duijn, eigenaresse van Karibu, en Merijn Rutten, onder andere voormalig bedrijfsmanager van Syr, openden vorige maand hun nieuwe bakkerij en delicatessenwinkel aan het Hooghiemstraplein in Utrecht: Firma Fourage. Hier kun je terecht voor kwalitatief goede producten van lokale ondernemers met een eerlijk verhaal. Wij gingen langs om deze nieuwe aanwinst in Utrecht te bewonderen en Yentl en Merijn te vragen naar hun plannen voor de toekomst.

Ambacht als belangrijkste kernwaarde


In het gesprek met Yentl en Merijn is meteen duidelijk dat al vanaf het eerste idee voor Firma Fourage ambacht centraal heeft gestaan in het maken van hun plannen. Ze verkopen dan ook alleen de beste producten die gemaakt worden door gespecialiseerde leveranciers. Dit zijn vaak etenswaren die geleverd worden aan restaurants, denk aan kaas van Oudwijker en brood van Loaf. Hier vind je dus geen bulkgoederen of halffabricaten, maar een eerlijk assortiment, gemaakt van pure grondstoffen, waarbij kwaliteit altijd op één staat. Ambacht dus. Het eerste deel van de naam, Firma, is hier een directe verwijzing naar. In de jaren ’20 en ’30, waarin ambacht nog voorop stond, werden kleine bedrijfjes firma’s genoemd. Fourage is een knipoog naar de vroegere functie van het gebouw waar Firma Fourage zit, Hooghiemstra. Dit was oorspronkelijk namelijk een bedrijf dat veevoer maakte, ook wel fourage genoemd. Daarnaast is Fourage een verwijzing naar het werkwoord foerageren, het verzamelen van eten.

Een buurtfunctie met de beste producten


Het is de bedoeling dat Firma Fourage een buurtfunctie gaat innemen voor de omliggende wijken, door het leveren van hoge kwaliteit en door service en aandacht. Je vindt hier geen overvolle schappen met tientallen keuzes. In plaats daarvan worden alleen de beste producten verkocht en Merijn vertelt je graag het achtergrondverhaal en hoe je alles het beste kunt gebruiken en combineren. De buurtfunctie komt terug in het feit dat brood een centrale rol speelt. Brood gebruikt vrijwel iedereen en is het lekkerst als je het regelmatig vers koopt. De luxe vleeswaren, kazen, wijnen en andere artikelen zijn hieromheen toegevoegd.
Hoe erg Yentl en Merijn achter hun eigen assortiment staan blijkt als we ze vragen om 1 favoriet te kiezen. Yentl vraagt meteen of dit een top 3 mag zijn en kiest voor Viola bier, Maté olijfolie en Fiore roodschimmelkaas. Merijn heeft moeite om maar 3 te keuzes te maken, maar komt uiteindelijk uit op balsamico azijn, rilette van gans en chocola.

Plannen voor de toekomst


Firma Fourage heeft nu dus al een mooie verzameling van ambachtelijke etenswaren en dranken, maar er liggen nog veel plannen klaar. Een van de eerste dingen die eraan gaan komen zijn kerstpakketten voor de feestdagen. Daarnaast is het de bedoeling om in de toekomst in samenwerking met het naastgelegen Karibu huisgemaakt gebak te gaan verkopen. Denk hierbij aan kleine gebakjes voor in het weekend, maar ook verjaardags- en bruiloftstaarten op bestelling. Er wordt ook naar gekeken om het huidige assortiment uit te breiden met meer bijvoorbeeld vers fruit, groente, eieren en boter. Natuurlijk allemaal van goede kwaliteit en van leveranciers uit de omgeving van Utrecht. Naast deze food producten wordt er gewerkt aan een keramieklijn in samenwerking met Mascha Lammes en is het plan om borrelplanken die gemaakt zijn van gerooide Utrechtse bomen te gaan verkopen.

De eerste stap om uit te breiden is een net gestarte crowdfunding. Hiermee wordt geld ingezameld om de laatste puntjes op de i te zetten. Dit gaat bijvoorbeeld om het aanschaffen van extra koelruimte, waardoor Firma Fourage vers belegde broodjes kan gaan verkopen. Wij zijn ervan overtuigd dat Firma Fourage een welkome toevoeging is voor Utrecht en we zijn erg benieuwd naar de uitvoering van alle plannen die nog klaar liggen. Dit gaan we zeker in de gaten houden als we snel weer langs komen voor een overheerlijk kaneelbroodje.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De favoriete borrelplekken van Ronald Giphart

In de papieren horecakrant van de Buik vertellen 25 horecaliefhebbers wat hun favoriete plekken zijn in Utrecht, deze keer is dat Ronald Giphart.

Uit ons magazine: interview met Maksut Aşkar

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.

Lucy Lou: cocktails, tequila en Latijns-Amerikaans streetfood

De menukaart van Lucy Lou is gevuld met Latijns-Amerikaans comfort food, aangekleed met kleurrijke cocktails en natuurlijk tequila en mezcal.