7 keer het Midden-Oosten in Utrecht

Ook zo’n fan van de Midden-Oosterse oftewel Levantijnse keuken? Dan hoef jij Utrecht absoluut niet te verlaten.

30 Apr 2022 Lieke Mooren

blogger Proevend, slurpend, ruikend en nieuwe horeca ontdekkend komt Lieke naar eigen zeggen tot leven.

  • 30 Apr 2022

7 keer het Midden-Oosten in Utrecht

Ook zo’n fan van de Midden-Oosterse oftewel Levantijnse keuken? Dan hoef jij Utrecht absoluut niet te verlaten. Of het nu om de Libanese, Israëlische of - iets verder naar het oosten - de Afghaanse keuken gaat, in deze stad zijn er een heleboel zaken te vinden die je smaakpapillen in vervoering zullen brengen. En wie zegt er nu nee tegen goede mezze plateaus, verse hummus, falafel of baklava?


Za'atar


Hoewel Za’atar ook wel bekend is als kruidenmengsel en smaakmaker, is het ook de naam van een tentje dat sinds kort te vinden is op de Twijnstraat in Utrecht. Bij Za’atar eet je mezzebowls, baba ganoush, labneh dips, pitabroodjes, wraps en heerlijk baklava. De zaak is ingericht met veel planten en kleine zitjes, huiskamergevoel ten top dus. Wat ons betreft de ultieme tip voor je comfort food craving, maar dan op zijn Midden-Oosters.

Twijnstraat 75

Syr

Op geheel biologische wijze combineren ze bij Syr de Arabische en Europese keuken en word je op een culinaire en creatieve manier verrast met een 3, 4 of 5- gangen diner. Invloeden uit de Arabische wereld komen onder andere door de vluchtelingen met wie ze eerder samenwerkten. Nu eren ze door hun gerechten vooral de vermenging van culturen.

Lange Nieuwstraat 71

Juuls Humus

Bij Juuls Hummus eet je hummus zoals het bedoeld is. Namelijk niet enkel als smeersel voor op een broodje. Maar een bord vol met pita ernaast en met een topping van groente of vlees. Eigenaresse Julia groeide grotendeels op in Israël en bracht het gerecht, dat niet weg te denken is uit de Levantijnse keuken naar Utrecht. Jaren deden zij en haar partner erover om het recept te perfectioneren en inmiddels zijn ze niet meer weg te denken op de Baanstraat en Gruttersdijk.

Baanstraat 1

FLFL

In 2020 was FLFL winnaar van Thuisbezorgd ‘Best Veggie Restaurant’ Award en wij begrijpen waarom. Naast Groningen en Haarlem is er ook in Utrecht in de Servetstraat een vestiging van FLFL te vinden. Bij FLFL is het concept simpel: je eet er versgemaakte falafel, met groente in een wrap of gewoon zo zonder poespas. Compleet vegan is dit gerecht een klassieker uit de Midden-Oosterse keuken. Afhalen of daar opeten kan dagelijks van 12.00 tot 20.00 uur.

Servetstraat 10

Comptoir Libanais

Eigenaar Tony Kitous heeft één doel en dat is de Libanese keuken net zo of misschien wel nóg populairder maken dan de Italiaanse. En daar is hij met zijn zaken die ondertussen overal ter wereld zitten, goed mee op weg. Ook in Utrecht aan de Catharijne Esplanade waan je je in Midden-Oosterse sferen dankzij de kaart vol koude en warme mezze, tajine en Libanese burgers. Wil je de Libanese keuken zelf onder de knie krijgen? Koop dan een van de kookboeken van de zaak.

Catharijne Esplanade 49

Carmel Market


Eigenaren Joost Bergstijn en Wes Schreutelkamp, die je wellicht kent van The Rum Club en The Streetfood club wilden met Carmel Market alle smaken en geuren uit het Levantijnse gebied terug laten komen. Carmel Market is één van de populairste en de meest levendige markten van Tel Aviv en vormt daarmee een inspiratiebron voor Carmel Market op Janskerkhof. Denk aan mezze plateaus, rijke gerechten met kebab of zeebaars, inktvis, polenta, vijgen en bieten.  Meer lezen over Carmel Market? Check het verhaal hier

Janskerkhof 10

Sarban Utrecht

Ondanks dat de Afghaanse keuken voor velen niet heel bekend is, is Sarban ook een dikke vette tip. Naast hun vestigingen in Tilburg en Den Bosch kun je ook hier terecht voor de Afghaanse keuken. En wat krijg je dan voorgeschoteld?, hoor ik je denken. Nou daar lik je je vingers van onder tot boven bij af. Gerechten die geserveerd worden zijn bijvoorbeeld kofta (gekruide gehaktballetjes in rode saus), Borani kadoe (Gekarameliseerde pompoenschijfjes met een topping van op smaak gebrachte kwark en gedroogde munt) en gerechten met saffraanrijst, lamsvlees, linzen, aubergine en gestoofde bietjes. De moeite waard voor iedereen die nieuwe smaken wilt ontdekken.

Oudegracht aan de Werf 161

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.

6 x leuke, nieuwe desembakkerijen

Wij hebben zes leuke en nieuwe desembakkerijen uit Utrecht voor je op een rijtje gezet, waar ze veel meer dan alleen desembroden verkopen.

Madeleine en Rosie meest genoemd in De Horecakrant van de Buik van Utrecht

De Horecakrant van De Buik van Utrecht: 115 tips van horecahelden en liefhebbers. Gratis te vinden in cafés, restaurants en online.