Ook zo’n fan van de Midden-Oosterse oftewel Levantijnse keuken? Dan hoef jij Utrecht absoluut niet te verlaten. Of het nu om de Libanese, Israëlische of - iets verder naar het oosten - de Afghaanse keuken gaat, in deze stad zijn er een heleboel zaken te vinden die je smaakpapillen in vervoering zullen brengen. En wie zegt er nu nee tegen goede mezze plateaus, verse hummus, falafel of baklava?
Za'atar

Hoewel Za’atar ook wel bekend is als kruidenmengsel en smaakmaker, is het ook de naam van een tentje dat sinds kort te vinden is op de Twijnstraat in Utrecht. Bij Za’atar eet je mezzebowls, baba ganoush, labneh dips, pitabroodjes, wraps en heerlijk baklava. De zaak is ingericht met veel planten en kleine zitjes, huiskamergevoel ten top dus. Wat ons betreft de ultieme tip voor je comfort food craving, maar dan op zijn Midden-Oosters.
Twijnstraat 75
Syr
Op geheel biologische wijze combineren ze bij Syr de Arabische en Europese keuken en word je op een culinaire en creatieve manier verrast met een 3, 4 of 5- gangen diner. Invloeden uit de Arabische wereld komen onder andere door de vluchtelingen met wie ze eerder samenwerkten. Nu eren ze door hun gerechten vooral de vermenging van culturen.
Lange Nieuwstraat 71
Juuls Humus
Bij Juuls Hummus eet je hummus zoals het bedoeld is. Namelijk niet enkel als smeersel voor op een broodje. Maar een bord vol met pita ernaast en met een topping van groente of vlees. Eigenaresse Julia groeide grotendeels op in Israël en bracht het gerecht, dat niet weg te denken is uit de Levantijnse keuken naar Utrecht. Jaren deden zij en haar partner erover om het recept te perfectioneren en inmiddels zijn ze niet meer weg te denken op de Baanstraat en Gruttersdijk.
Baanstraat 1
FLFL
In 2020 was FLFL winnaar van Thuisbezorgd ‘Best Veggie Restaurant’ Award en wij begrijpen waarom. Naast Groningen en Haarlem is er ook in Utrecht in de Servetstraat een vestiging van FLFL te vinden. Bij FLFL is het concept simpel: je eet er versgemaakte falafel, met groente in een wrap of gewoon zo zonder poespas. Compleet vegan is dit gerecht een klassieker uit de Midden-Oosterse keuken. Afhalen of daar opeten kan dagelijks van 12.00 tot 20.00 uur.
Servetstraat 10
Comptoir Libanais
Eigenaar Tony Kitous heeft één doel en dat is de Libanese keuken net zo of misschien wel nóg populairder maken dan de Italiaanse. En daar is hij met zijn zaken die ondertussen overal ter wereld zitten, goed mee op weg. Ook in Utrecht aan de Catharijne Esplanade waan je je in Midden-Oosterse sferen dankzij de kaart vol koude en warme mezze, tajine en Libanese burgers. Wil je de Libanese keuken zelf onder de knie krijgen? Koop dan een van de kookboeken van de zaak.
Catharijne Esplanade 49
Carmel Market

Eigenaren Joost Bergstijn en Wes Schreutelkamp, die je wellicht kent van The Rum Club en The Streetfood club wilden met Carmel Market alle smaken en geuren uit het Levantijnse gebied terug laten komen. Carmel Market is één van de populairste en de meest levendige markten van Tel Aviv en vormt daarmee een inspiratiebron voor Carmel Market op Janskerkhof. Denk aan mezze plateaus, rijke gerechten met kebab of zeebaars, inktvis, polenta, vijgen en bieten. Meer lezen over Carmel Market? Check het verhaal hier.
Janskerkhof 10
Sarban Utrecht
Ondanks dat de Afghaanse keuken voor velen niet heel bekend is, is Sarban ook een dikke vette tip. Naast hun vestigingen in Tilburg en Den Bosch kun je ook hier terecht voor de Afghaanse keuken. En wat krijg je dan voorgeschoteld?, hoor ik je denken. Nou daar lik je je vingers van onder tot boven bij af. Gerechten die geserveerd worden zijn bijvoorbeeld kofta (gekruide gehaktballetjes in rode saus), Borani kadoe (Gekarameliseerde pompoenschijfjes met een topping van op smaak gebrachte kwark en gedroogde munt) en gerechten met saffraanrijst, lamsvlees, linzen, aubergine en gestoofde bietjes. De moeite waard voor iedereen die nieuwe smaken wilt ontdekken.
Oudegracht aan de Werf 161