Op 16 september werd Janskerkhof een nóg betere spot. Waar de bloemenmarkt op zaterdag dorpse gezelligheid verschaft en de lichtjes dagelijks fonkelen boven café Hofman is het cirkeltje rond met de komst van Carmel Market, het nieuwe restaurant aan de Nobelstraatkant van het plein.
Modern Middle Eastern Mediterranean

Carmel Market is één van de populairste en meest levendige markten van Tel Aviv. Die levendigheid is nu gekopieerd, gesleept en geplakt in een karakteristiek historisch pand in Utrecht, waar café-restaurant Luden eerst zat. Het blijft niet bij Israël. Carmel Market heeft zich laten inspireren door het Levant-gebied en de uitbreiding daarvan. Lees: Syrië, Libanon, Cyprus, Jordanië, Turkije, Griekenland en Egypte. Fantastische landen, niet-te-versmaden-smakelijke keukens. Eigenaren Joost Bergsteijn en Wes Schreutelkamp, die je wellicht kent van The Rum Club en Streetfood Club, geven het label: Modern Middle Eastern Mediterranean. (Letterlijk) een mond vol.
Onder de indruk bij binnenkomst

Carmel Market kwam tot leven door een crowdfunding en deelt haar ingang met die van het NH-hotel. Bij binnenkomst sla je linksaf, waar je binnenkomt in een wat kleinere ruimte met een bar. Direct zin in een kleurrijke cocktail. Als je doorloopt kom je in grote ruimte, waar het licht is, de tafeltjes dicht op elkaar staan en je zintuigen direct aan het werk worden gezet. Lachende mensen, volle tafels en gerechten die aan je rechterzijde in een deels open keuken bereid worden. Een flink contrast met de prikkelarme coronatijd.
Rieten stoelen, houten tafels, droogbloemen, kussens met print, kaarsjes, tegeltjes en lantaarntjes aan de muur, planten en oud-zilver bestek. Er gebeurt veel in het interieur, maar straalt door de lichte Ibiza-kleuren en chique afwerking rust uit. Het restaurant mondt uit in een prachtig overdekte binnentuin, waar je overdag vergezeld wordt door het zonlicht en in de avond door de sterrenhemel.
Brood en balagan

Qua keuken staan er bij Carmel Market twee dingen centraal: brood, waar je tafel vrijwel direct van voorzien wordt - dagdroom vast weg bij de ambachtelijke versheid van de heerlijke in olie/knoflook-gedrenkte flatbreads - en Balagan. Balagan is Tel Aviv’s voor een staat van chaos, gekkigheid en verwarring. De vertaling van het personeel: een georganiseerde chaos op tafel. Het gaat om samen zijn en samen eten, wat deels wordt gerealiseerd door het shared dining concept.
Je bestelt verschillende hapjes ‘vanuit de aarde’, ‘vanuit de rivier en zee’, ‘van het weiland’ en ‘vanuit de hemel’. Respectievelijk vegetarisch/veganistisch, vis, vlees en dessert. Ga uit van ongeveer vijf à zes gerechtjes - exclusief dessert - afhankelijk van de grootte van het gat in je maag en laat je verrassen.
Enkele favorieten

Ingrediënten als dadel, labneh, zhug, melasse en saffraan dansen op de kaart. Een slechte keuze zal je niet snel maken. Onderschat de ‘hummus & paddo’s’ niet. De paddo’s zijn gebakken in dadel-vijgmelasse, de hummus smelt in je mond en het bord wordt afgetopt met geroosterde kikkererwten die een bite geven aan het gerecht. Niet te vergelijken met de hummus uit de supermarkt, dus zeker het proeven waard.
Daarnaast verrast de gepofte kohlrabi door de zoetheid, waardoor het ook prima tot zijn recht was gekomen in het hokje ‘vanuit de hemel’. De ceviche van Zeebaars’ met sumak en ayran tijgermelk, gekonfijte citroen, granaatappel en crackers is een heerlijke frisse tegenhanger, waar de ‘Dorade’ met saffraan botersaus en krokante korst, venkel en zeekraal juist een warmer en vullendere maaltijd is.
Ook vind je gnocchi op het menu, die je er gezien de keuken misschien niet zou verwachten. Met schapenkaas, zhug pesto, salie, asperges, beurre noisette en pijnboompitten is dit desondanks een hele smakelijke keuze. Perfect voor in de ‘tweede ronde’. In de eerste ronde is juist de ‘Vijg en Biet’ met dadels, munt en labneh een aanrader. Fris, bijna tzaziki-achtig en ondanks de bieten en dadels niet te zoet, maar eerder wat zout en fris. Alle gerechten zien er kleurrijk, vers en afgewerkt uit en worden gepresenteerd op gemêleerd aardewerk, die je het liefst stiekem mee naar huis zou smokkelen.
Stomende cocktails en engeltjes die op je tong pissen

Ook de drankkaart is een cadeautje waar het shared dining beleid op wordt doorgevoerd. Cocktails kun je voor 25 euro namelijk in royale hoeveelheid bestellen. Voorbeeldje: de Little Miss Violet met Bitter Truth Violet likeur, cava, perzik en bitters. Komt in een prachtige fles, ziet er spectaculair uit - rookwalmen inbegrepen - en smaakt zoet en smoky. Daarnaast heeft Carmel Market een gulle keuze uit wijnen, waarvan de Griekse Notios een aanrader is als je op zoek bent naar nét even wat anders.
Voor we het vergeten: ook uit de hemel kwamen wat gerechten vallen. Let’s talk desserts: van vegan cheesecake tot Israëlische panna cotta. De rijstpudding doet denken aan havermout, zoals ze hem in het Levant-gebied zouden eten. De gecondenseerde melk maakt hem zoet en de rozenblaadjes en kaneel maken ‘m af. Een warm, comfortabel toetje. Wat ons betreft het hoogtepunt? De Turkse kunefe met kadaif, mozzarella, mascarpone, pistache en sinaasappelbloesemsiroop. Wellicht niet je eerste keuze, maar een nagerecht wat helemaal thuishoort in dit restaurant. Fan van chocolade? Mis dan de tartelette met karamel ganache, gekarameliseerde pecannoot, koffie, halva en za’atarijs niet.
Toegankelijk op vakantie
Kortom, Carmel Market laat jou, je date of vrienden, kennis maken met verschillende soorten keukens. Traditionele gerechten in een modern jasje gestoken, waardoor specifieke smaken toegankelijk zijn gemaakt voor het grote publiek. Verwacht geen fine dining, wél een verrukkelijke, gezellige avond waarop je dingen zal proeven die je thuis niet snel zult maken.
De prijzen liggen rond de acht euro per gerecht, het personeel is bereid je in de watten te leggen en door de indrukken en drukte heerst het marktgevoel. Aangezien de landen waarop de keuken gebaseerd is misschien niet je go-to vakantiebestemmingen zijn slaagt Carmel Market er in Utrecht een stukje cultuur bij te brengen en je te voorzien van een enkeltje Levant-gebied.