“Als je naar binnen kijkt zie je een groepje jongens pilsen en een beetje gezellig doen in de hoek. Vier vriendinnen zitten aan de bar, kletsen met de kaasbereider en zijn lekker aan het eten. Bij het raam zit iemand met een opengeklapte laptop te werken en aan de tafels zitten tweetjes, grote en kleine groepen. Je ziet vooral heel veel verschillende soorten mensen.” Eigenaar van Kaasbar Alwin Beumer ziet het helemaal voor zich. In juni 2020 vestigde hij het restaurant, samen met compagnon Omar Waseq, in een prachtig art-deco-pand op de Lijnmarkt, waar eerder De Witte Ballons zat. “We willen een plek creëren waar wij, en iedereen die we kennen, zelf ook graag zouden komen. Een plek waar je altijd terecht kunt.”
Over kaas gesproken
In februari 2020 verscheen de eerste kaasbar van Nederland in Amsterdam. “De eigenaren van Kaasbar Amsterdam komen uit kaasfamilies en zijn vrienden van ons. Toen we daar waren dachten we meteen: ‘dit moet naar Utrecht’. Ik denk dat veel Hollanders niet weten dat er in Nederland ook ambachtelijke kazen gemaakt worden. We staan natuurlijk bekend om de Gouda’s, maar we willen mensen middels onze kaart ook laten proeven van Franse, Italiaanse en Spaanse kazen die op Hollandse bodem zijn gemaakt.”
Kleine stukjes Kaasbar
Je komt binnen in een lichte ruimte die ton-sur-ton geschilderd is: alle kleuren die je ziet passen bij elkaar en vullen elkaar aan. “De bar is ontworpen door Arno Hoogland en het marmer komt uit Italië en hebben we op maat laten snijden. Het mooie aan de open bar is dat je alles gemaakt ziet worden. We hebben geen keuken en snijden alles live, waardoor je contact kunt hebben met je kok.” Ook de werfkelder beneden is open gemaakt voor gasten. Je kunt er op het terras aan het water zitten of binnen met een groep aan een lange bar. “Er zijn heel veel kleine Kaasbar-stukjes, dat wordt denk ik heel gezellig.”
Van stolp tot pairing
Op de lopende band zullen 24 unieke kazen afkomstig van Nederlandse boerderijen in stolpjes gepresenteerd worden. Je kunt een kaas naar keuze van de band pakken en ze los of in de vorm van een kaasplank bestellen. Kleine tip voor een optimale smaakbeleving: begin mild, bouw op naar sterk en proef de kazen van witflora naar blauwflora. De kazen worden door chefs gepaird met bijvoorbeeld chocolade, noten, vijgen, groenten, sausjes, maar ook met bijpassende wijnen en cocktails. “De combinatie maakt het speciaal,” aldus Alwin. “Het is een totaalbeleving.”
Raclette en jazzmuziek
Ook zullen er van maandag t/m woensdag ‘smeltavonden’ georganiseerd worden. Liefhebbers van fondue en raclette verzamelen. “Maar je hoeft niet perse van kaas te houden om hier welkom te zijn,” voegt Alwin toe. “Je kunt bij ons ook tot in de vroege uurtjes borrelen of aansluiten voor een dessert. Het lijkt ons daarnaast tof om Kaasbar te combineren met evenementen. Denk aan komedie in de kelder of live ambient jazzmuziek of een dj bij de bar.”
Ready to go
Tot Kaasbar open mag kun je bij ze terecht voor kazen to go, pasta Grana Padano, kaasfondue voor thuis of een brievenbus kaasplank. “We kunnen niet wachten om te zien of Kaasbar zo werkt als dat we het hebben verzonnen. Eigenlijk zijn we al zes maanden ready to go. We hebben een enthousiast team, de kazen staan klaar en inmiddels zijn zelfs de groeven van het pand geschilderd. Ik ben trots als het een plek wordt waar mensen heen komen omdat het zichzelf verkoopt, maar terugkomen omdat ze zich er thuis voelen.”