Met nomono krijgt Utrecht zijn eerste luistbar annex restaurant

Op de plek waar De Klub nu zit in de Vechtclub XL opent in september Nomono: een luisterbar en restaurant in gelijke delen. Wij spraken met hen.

12 Jul 2023 De redacteuren Utrecht

blogger Op de redactie van de Buik van Utrecht gaat het de hele dag alleen maar over eten en drinken, wie wanneer waar is geweest en hoe het was, de nieuwste zaken, de hotste straten, de klassiekers en, nou ja, alweer over eten en drinken. Gelukkig schrijven ze er ook over.

Met nomono krijgt Utrecht zijn eerste luistbar annex restaurant

Op de plek waar De Klub nu zit in de Vechtclub XL opent in september Nomono: een luisterbar en restaurant in gelijke delen. Wij spraken met de twee ondernemers achter deze nieuwe zaak en vroegen ze het hemd van het lijf.

Nomono, door Naresh en Johan

Naresh Ramdjas (34) en Johan Kuin (33), allebei uit Utrecht zijn de ondernemers achter Nomono. Beiden hebben de afgelopen tien jaar veel in de horeca gewerkt. Naresh heeft in veel keukens gewerkt, heeft jarenlange cateringervaring en heeft recentelijk Cafe Wout, een pop-up restaurant, opgezet. Johan was eigenaar van Bar Bolsjewiek, waar naast dag- en avondhoreca ook veel evenementen plaats vonden, aan dezelfde Europalaan waar nu nomono komt.

We stellen de beide heren vragen over nomono.

Over de luisterbar en de installatie

Een luisterbar: wat zijn jullie precies van plan?

"Begin september openen we nomono: een restaurant en luisterbar in een. We willen deze twee vooral gelijkwaardig naast elkaar laten bestaan, geen restaurant met een muziekhoekje, geen luisterbar met wat eten ondergeschikt daarnaast, maar een open zaak waar beide elementen elkaar versterken.

Wat betreft het onderdeel luisterbar: we willen graag een plek creëren waar in de brede zin muziek kan worden ervaren. Dat kan overdag met lome bossanova-plaatjes op en een kop koffie erbij of tijdens een luistersessie bij een thema-avond met een kleine groep mensen of bijvoorbeeld in de nacht met een DJ–set vol Afrikaanse funk.

We willen het concept nog niet volledig vast hebben staan, we willen ook juist gaandeweg aanpassen waar nodig en juist veel evenementen met andere partijen organiseren."

Wie heeft er thuis nog een echt goede audio-installatie staan?Johan Kuin

"Wie heeft er thuis nog een echt goede audio-installatie staan? Veel mensen luisteren vluchtig naar muziek, via oordopjes of als achtergrond, zonder dat iets echt binnenkomt of indruk maakt. Alleen al door zo’n installatie als middelpunt van nomono te plaatsen, om aandacht te vragen voor het echt luisteren naar de muziek die afgespeeld wordt, door albums zoals muzikanten deze samen hebben gesteld in deze volgorde af te spelen, kun je al iets bijzonders creëren.

Uiteindelijk is zo’n installatie overigens alleen maar een middel, net zoals bijvoorbeeld vinyl als meest gebruikte medium straks. Het blijft gaan om muziek te kunnen gebruiken om mensen te verbinden. Bij alles wat we in nomono gaan doen, is muziek en de aandacht hierbij belangrijk. Luisterbar voelt daarom als een logische benaming."

Installatie: dat klinkt indrukwekkend, waar moeten we aan denken?

"Het is zoals je snapt allemaal nog niet af. Zoals we het nu zien gaan we achter de bar een grote wand maken, met ruimte voor de vintage versterkers, Thorens-platenspelers, Altec hoornspeakers, en veel platen. Misschien wat technisch, maar voor de liefhebbers scherts dat een beeld. Hoornluidsprekers hebben wat betreft weergave, dynamiek en klankbeeld weer hele andere eigenschappen dan de meeste moderne luidsprekers die je ziet en hoort.

We gaan de technologie niet zelf maken, maar gaan wel veel omgooien van wat er nu is en vooral veel warm hout en wat meer tijdloze elementen toevoegen in de zaak. We hebben een creatieve bouwer, Streep Maakt (uit Utrecht), die helpt met de verbouwing en gaan daarnaast veel zelf doen."

Eten en drinken in nomono


Eerder gerecht van Naresh

Naresh is het hoofd van de keuken. Naast dat hij jarenlang op verschillende plekken in de keuken heeft gestaan, zoals de afgelopen tijd bij Stadsjochies en voorheen zijn eigen Café Wout, heeft hij de Surinaamse keuken via zijn moeder van jongs af aan meegekregen.

Onze lezers houden van eten en drinken (en vast ook van luisteren), wat gaan jullie doen op dat gebied?

"De keuken van nomono wordt een weergave van deze ervaringen: de Surinaamse keuken als basis, met veel diepe smaken, pit, specifieke specerijen, maar niet zo traditioneel als je gewend bent. Verwacht dus gerechten die je wel herkent, maar die met Franse bereidingswijze en lokale ingrediënten, unieke, eigen karakters krijgen."

Gerechten die je herkent maar met eigen unieke karakters.Naresh Ramdas

De mensen en de plek waarvoor je speciaal komt

Richten jullie je op een bepaalde doelgroep?

"Wij hopen een type persoon te bereiken die opzoek is naar iets unieks in Utrecht. Hoge kwaliteit eten met een unieke touch in een laidback setting met al het moois wat een luisterbar met zich meebrengt.

Het is een plek waar je niet toevallig langs loopt en naar binnen gaat zoals bijvoorbeeld in de binnenstad, maar je weet waar je voor komt. Een publiek trekken dat specifiek komt voor dat wat we gaan neerzetten iets wat we heel fijn vinden. We zijn straks onderdeel van een creatieve broedplaats, de Vechtclub XL. Een deel van onze gasten zal hier vandaan komen, en we denken dat we een combinatie hebben die veel mensen aanspreekt en een reden geeft deze kant op te fietsen.

Daarnaast willen we dat iedereen zich welkom kan voelen, dus ook iemand die wat minder te besteden heeft en de hele middag over een kop koffie doet.

Sowieso willen we dat we een plek zijn waar je zowel helemaal los kan gaan met alles erop en eraan, maar waar je ook prima voor vijftien euro met een gevulde maag kan vertrekken. Door dat allebei te faciliteren hopen we ook bewoners uit de wijk onze kant op te laten komen."

De plek daar heeft een mooi roemrucht verleden en fijne buren, hoe kijk je daar tegenaan?

"In de Vechtclub XL zitten veel creatieve ondernemers die veel betekenen voor Utrecht, we kijken er erg naar uit om deel uit te maken van deze plek. Buren zoals de Kromme Haring zijn een van de redenen geweest dat we graag op deze plek wilden zitten. Naast dat we het tof vinden wat zij doen, verwachten we ook dat we juist met dit soort partijen veel samen op kunnen trekken en elkaar kunnen versterken.

Daarnaast verdient Utrecht het ook gewoon om dit soort stukken buiten de binnenstad, waar een unieke sfeer hangt net zoals bijvoorbeeld rondom de Nijverheid en NAR, te behouden en te koesteren."

Utrecht verdient het om dit soort stukken te behouden.

Is er nog iets wat jullie hieraan willen toevoegen? Iets dat we gemist hebben?

"We krijgen de sleutel per 1 augustus, en duiken dan vol de verbouwing en voorbereiding in. We hopen begin september open te kunnen. Mensen die het leuk vinden op een manier te helpen, door handen uit de mouwen te steken, of door alvast een cadeaubon te bestellen bijvoorbeeld, kunnen kijken op onze site."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Madeleine en Rosie meest genoemd in De Horecakrant van de Buik van Utrecht

De Horecakrant van De Buik van Utrecht: 115 tips van horecahelden en liefhebbers. Gratis te vinden in cafés, restaurants en online.

‘Rauwe poptempel’ Tivoli getransformeerd tot sfeervol Union House

Union House opent in de voormalige poptempel aan de Oudegracht een restaurant met binnentuin en op het balkon een wijnbar met uitzicht op het podium.

Plantaardig restaurant Kasvio verkast naar Wittevrouwenstraat

Kasvio gaat verhuizen, op 29 oktober opent Mari Pitkänen haar deuren van de nieuwe locatie op de Wittevrouwenstraat.