Deze zomer – van 11 juli tot en met 29 augustus – opent VOGELFREI aan de Nijverheidsweg een tijdelijk restaurant waar koks zonder restaurant hun culinaire skills mogen tonen. Geen avond is hetzelfde tijdens Vaste Grond.
Deze zomer – van 11 juli tot en met 29 augustus – opent VOGELFREI aan de Nijverheidsweg een tijdelijk restaurant waar koks zonder restaurant hun culinaire skills mogen tonen. Geen avond is hetzelfde tijdens Vaste Grond.
Een clubhuis voor onaffe ideeën noemen ze hun plek aan de Nijverheidsweg 6. VOGELFREI is een plek waar ‘je mag proberen, op je bek mag gaan en geïnspireerd wordt om je gut feeling te volgen.’
Het gebouw waar dit mogelijk wordt gemaakt bevindt zich achter de Havenloods, een industriële vrijplaats met meer dan honderd eigenzinnige bouwers, kunstenaars en creatieve ondernemers in het rafelrandje van de stad Utrecht.
Een van die ideeën: laten we acht weken lang tien ‘gelegenheidskoks’ uitnodigen. Initiatiefnemer Joris Roovers van VOGELFREI: ‘’Bij Vaste Grond draait het om experimenteren. Koks die nooit eerder een restaurant hebben gehad, of ze nu KNO-arts zijn, fashion-designer, IT-consultant of een jonge foodie die zijn culinaire stempel wil drukken: zij zijn één avond de chef. Vaak hebben ze een rijke achtergrond in verschillende vakgebieden en een voorliefde voor koken. Dat maakt hun gerechten niet alleen culinair interessant, maar ook persoonlijk en vol verhalen.’’
Vaste Grond is, met andere woorden, geen standaard pop-up. Het is een plek waar (aspirant) chefs hun dromen kunnen najagen, waar ze mogen falen en verrassen: ‘’Dat is wat het zo spannend maakt.’’
Elk diner start om 19 uur en er zijn 30 tot 50 couverts. De menu’s (van 45-75 euro) bestaan uit drie tot zeven gangen. Het programma bestaat uit een mix van kookstijlen, - technieken en -invloeden. Elke chef heeft de vrijheid zijn of haar eigen twist te geven aan de culinaire invulling: dat maakt elke avond uniek.
Ernst Benjamin de Witte bijt het spits af. Hij serveert een vijf gangen ‘kick ass’-groentemenu (59 euro) waar, zo meldt de organisatie, vleeseters stil van worden. Als hij niet kookt, schildert hij.
Voor het complete programma, de line-up en reserveren: www.vogelfrei.nl/vastegrond
Union House opent in de voormalige poptempel aan de Oudegracht een restaurant met binnentuin en op het balkon een wijnbar met uitzicht op het podium.
Kasvio gaat verhuizen, op 29 oktober opent Mari Pitkänen haar deuren van de nieuwe locatie op de Wittevrouwenstraat.
In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.
Geniet van de volgende voordelen: