In het hart van Utrecht schittert een restaurant genaamd GYS, een toevluchtsoord voor liefhebbers van vegetarisch eten. Dit restaurant staat niet alleen voor de lekkerste gerechten, maar ook voor een diepgaande toewijding aan duurzaamheid en smaakvolle innovatie.
De Buik begaf zich op een ontdekkingstocht naar deze plek van plantaardige lekkernijen en liet zich verrassen.
Een verhaal van passie voor vegetarisch dineren
In 2014 opende het eerste restaurant van Gys haar deuren. Het idee voor dit restaurant was voortgekomen uit een ergernis aan een tekort van goede vegetarische opties binnen de horeca.
Oprichter Gijs Werschkull wilde een plek creëren waar iedereen kan aanschuiven voor lunch, borrel en diner, rekening houdend met verschillende dieetwensen en allergieën. Alle ingrediënten die hier worden gebruikt zijn biologisch. Want, zoals Gijs dat mooi verwoordde: “Waarom zou je eten willen consumeren dat met gif is bespoten?”
Natuurlijke sterren: groenten in de schijnwerpers

Iets dat opvalt wanneer je (relatief) vaak uit gaat eten is een tekort aan groenten op het menu. Vlees, vis en vet de spelen de hoofdrol terwijl de groenten maar een bijrolletje krijgen toegewezen, zoals Brad Pitt in True Romance.
Niks is minder waar bij Gys. Dit restaurant is volledig vegetarisch en voor een groot deel veganistisch. In plaats van vleesvervangers te gebruiken zetten de koks hier de groenten in de schijnwerpers. Een voorbeeld hiervan is de Ruffle my Truffle, een broodje met cherrytomatenchutney, truffelmayo en afgetopt met gefrituurde oesterzwammen.
Een filmisch festijn: de High Tea van Gys

Omdat keuzestress bij ons vaak op de voorgrond treedt wanneer we een menu vastpakken, gingen we dit keer voor de High Tea. Hierbij kregen we een selectie aan hartige en zoete gerechten van de kaart, gekozen door de chef, met daarbij een gezellig theestation.
De Zesty Za'atar Kofte was dit keer de ster van mijn show. Een gefrituurde bal gemaakt met wortel en kool. Daarbij een smakelijke, frisse saus met erwten en munt en geserveerd met broccoli en geroosterde harissawortel.
Glutenvrij Genieten

Na deze enorme plank hartige lekkernijen kregen we een overvloed aan taarten en koek voorgeschoteld. Op volgorde van links naar rechts: cheesecake, amandel-appelcake, citroenmaanzaadcake en een rozijnenkoekje. De keuken van Gys is 100% glutenvrij en dit was de eerste keer dat het bij ons opviel. Waar we tijdens de hartige gerechten verrast werden door het smakelijke, luchtige brood, was de cake erg compact. Dit deed niet af van de smaak die alsnog goed was. In de nabije toekomst zal Gys haar debuut maken als een 100% glutenvrij restaurant met een officiële titel.
Feel good aanschuiven bij Gys

Bij Gys kom je niet alleen voor het smakelijke eten maar je kan hier ook binnenwandelen voor de gezellige ambiance.
De zaak biedt ruimte voor verschillende gezelschappen om aan te schuiven, te genieten van de open sfeer en activiteiten te ondernemen, of je nu achter je laptop wilt werken, een boek wilt lezen of een spelletje wilt spelen. Hierbij valt Gys, wat restaurants betreft wanneer deze met films wordt vergeleken, onder het genre 'feel good'.