7 x toffe zaken op de Straatweg

De Amsterdamsestraatweg, in de volksmond ook wel ‘de Straatweg’ genoemd, ondergaat een ware metamorfose. Steeds vaker poppen ook hier toffe en hippe zaken uit de grond.

30 Aug 2021 Rosa van den Driesche

blogger Rosa is jurist, een echte koffieleut en altijd te porren voor een koud biertje op het terras. Hoe haar ideale borrelplank eruit ziet? Een combinatie van goede kaas, charcuterie en uiteraard bitterballen.

7 x toffe zaken op de Straatweg

Een van de langste en meest levendige straten in Utrecht: de Amsterdamsestraatweg. In de volksmond ook wel ‘de Straatweg’ genoemd. Steeds vaker poppen hier toffe en hippe zaken uit de grond. Kortom, tijd voor een update.

​Rose & Vanilla

Laten we beginnen aan het begin en ja oké, het ligt niet direct aan de Amsterdamsestraatweg, maar is zeker niet weg te denken uit deze straat. Rose & Vanilla begon als een kleine bakkerij van taarten en cakes. De baksels van Daphne werden zo goed ontvangen dat de bakkerij moest worden uitgebreid naar Maarssen. De overgebleven ruimte aan de Straatweg hebben ze ingevuld met een knusse lunchroom. Je kan hier dus nog steeds terecht voor een goede bak koffie, lunch en natuurlijk een lekker stuk taart. Alle cakes en taarten zijn overigens vegan, lactose- en glutenvrij.

Left

Sinds kort is de Straatweg weer een muurschildering rijker. Janisdeman heeft naast zijn beroemde boekenkast nu ook de Albert Heijn onder handen genomen. Achter deze muurschildering, boven de Albert Heijn, zit Left. Restaurant Left werkt met producten die niet meer worden verkocht en dus overblijven (vandaar de naam ‘Left’, een afkorting van Leftovers). Een super goed initiatief om voedselverspilling tegen te gaan.

Gys

Een stukje verder aan de Straatweg zit Gys. Als de zon zich laat zien kan je hier heerlijk op het terras zitten. Ook Gys is een glutenvrij, vegetarisch en veganistisch restaurant gericht op comfort food. De kapsalon met oesterzwamshoarma en zoete aardappelfriet is echt mijn favoriet. Nog een gaatje over? Sla dan zeker niet het snickertoetje over.

Satriale’s Pizzabar

In een groot statig pand aan de Straatweg zit Satriale’s. Vroeger behoorde dit pand tot een slachthuis, maar nu worden er knapperige pizza’s in een traditionele houtoven gebakken. Bij Satriale’s staan ze bekend om hun licht verteerbare deeg waardoor de pizza extra knapperig wordt. Tip: Bestel een huisgemaakte scroppino of limoncello on the side. Saluti!

Plantage 1 B

Drink en eetlokaal de Straatweg

Er was een crowdfunding voor nodig, maar dan heb je ook wat. Een écht buurtcafé met alleen maar Utrechtse bieren op de tap. De bediening loopt in shirts van Utca’s finest, Vocking worst staat prominent op de kaart en de koffiebonen zijn uit een Utrechtse branderij (Keen koffie). Hun spreekwoord luidt dan ook: Uuuuuuuuuuuu.. bent welkom!

The Food Club

Onder de vleugels van de watertoren zit The Food Club. Herkenbaar aan het gele bankje en de witte gevel. Iedereen kan hier terecht voor werkelijk alles: fluffy pancakes, verschillende soorten bowls, huisgemaakte quiches, limonades en zoals zij zelf zeggen, de lekkerste ribs van Utrecht. Dit alles is #celiacsafe, oftewel glutenvrij.

Amsterdamsestraatweg 378

Oli Mazí

Geen borden vol met gyros en friet. Nee, bij Oli Mazí pakken ze het helemaal anders aan. De traditionele Griekse keuken blijft, maar dan in een modern jasje. Zo worden de klassiekers net even anders gemaakt dan dat je gewend bent van de Griekse keuken. Ook staat hier “shared dining” centraal. Alle gerechten worden midden op tafel gezet, zodat iedereen een vorkje kan meeprikken. Niet helemaal toevallig, Oli Mazí betekent namelijk: alles bij elkaar. Overigens is niet alles veranderd, de Griekse avonden zijn hier ook gewoon nog écht Grieks met livemuziek en natuurlijk de Sirtaki.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
LEFT: iedere dag andere restjes op de kaart

Bij het nieuwe LEFT worden onverkochte producten met ‘schoonheidsfoutjes’ van de Appie en Instockmarket omgetoverd tot lekkere voedzame gerechten.

Uit ons magazine: mind the tourist traps: dit zijn de beste adresjes vlakbij toeristische hotspots

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over per stad de beste adressen in de buurt van toeristische hotspots.

Uit ons magazine: broodjes zijn de nieuwe trend in Amsterdam

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de beste broodjes in Amsterdam.