5x de aarde redden in de horeca

Uit eten gaan en toch nog enigszins duurzaam zijn is minder moeilijk dan je denkt. Wij geven alvast wat tips.

11 Jan 2017 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

5x de aarde redden in de horeca

Iets duurzamer omgaan met wat we eten, we moeten er eigenlijk allemaal aan. Willen we de planeet nog enigszins heel houden, dan zullen we in meer of mindere mate lokaler, bewuster en meer seizoensgebonden moeten gaan eten. En ook wat minder vlees of vis kan helemaal geen kwaad. Om het nog een beetje leuk te houden, helpen we je een eindje op weg met wat duurzame restauranttips.

Lokaal geproduceerd en seizoensgebonden


We zeiden het al, lokaal en seizoensgebonden eten is een goede manier om de planeet een beetje te sparen. Het is nu eenmaal wat milieuvriendelijker om je mandarijntjes uit het Westland te halen en niet uit Marokko of Spanje. Gelukkig is het op dit moment een culinaire trend om te koken met lokale producten uit het seizoen. Dertien doet het al jaren en ook De Nieuwe Polderkeuken haalt zo veel mogelijk uit het nabijgelegen Groene Hart. Nieuwkomer Savage* zet de opwindendste pure gerechten op tafel en bij Roots verandert niet alleen de kaart, maar het gehele restaurant met de wisseling van de seizoenen.

*Inmiddels gesloten

Vegetarisch en veganistisch


De hoeveelheid water die nodig is om een biefstukje te produceren is enorm, dus laat dat stukje vlees af en toe eens weg, ook als je uit eten gaat. Gelukkig heeft Rotterdam tegenwoordig een flinke hoeveelheid uitstekende vegetarische restaurants; de tijd waarin je het moest doen met een salade geitenkaas of een gevulde portobello ligt achter ons. Ga bijvoorbeeld naar Gare du Nord, waar de kaart volledig veganistisch is en voor de snelle vegetarische hap moet je uiteraard bij Spirit zijn. Eet je liever vleesvervangers, dan doe je er goed aan om eens bij De Kade te gaan kijken.

Groentemenu’s


Ook bij restaurants die niet volledig vegetarisch of veganistisch zijn, kun je goed terecht voor mooie groentegerechten. Bij Bertmans is het grootste gedeelte van de kaart vegetarisch en ook bij GYS delven vlees- en visgerechten het onderspit. Als je echt uit wilt pakken, kun je In de keuken van Floris een prachtig vegetarisch acht- of negengangenmenu verorberen. En het groentemenu bij restaurant De Jong is zo mogelijk nog populairder dan het vlees- en vismenu. Aloha Bar serveert op dinsdagen een volledig veganistisch driegangendiner. Vind je veganistisch nog iets te spannend, ga dan een dagje later langs om vegetarisch te kaasfonduen op Cheesy Wednesday. 

De stadsboerderij


Lokaler dan de stadsboerderij wordt het bijna niet. Vaak kun je er niet alleen lekker eten van eigen akker, maar ook producten van het land aanschaffen voor thuis. Ga bijvoorbeeld eens naar Uit je Eigen Stad, waar de producten van het land en uit eigen kippenren en bijenkorf gecombineerd worden met producten uit de regio. Kom in het weekend naar de stadsmarkt om in te slaan voor thuis. En als je zelf je steentje bij wilt dragen kun je als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken op het land. Andere leuke stadsboerderijen zijn Op het dak (naar eigen zeggen de grootste dakakker van Europa), stadskruidentuin Rotterdamse Munt en Villa Augustus (op hoofdfoto), waar je een hotel vindt, een restaurant, een stadstuin én een markthal.

Eten zonder waste


Als je toch graag af en toe vlees eet (wat wij heel goed begrijpen) zorg dan dat je het zo duurzaam mogelijk doet. Een aantal restaurants in Rotterdam kookt volgens het kop-tot-staartprincipe, waarbij alles van het dier in kwestie opgemaakt wordt. Fuiks heeft bijvoorbeeld elke dag een VANDAAG, waarbij alle restjes vlees, vis en groenten omgetoverd worden tot een fijn driegangenmenu. Zo gaat er niets verloren. Eten met geweten noemen ze het zelf.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Gerda Van der Wees 2 Jan 2018, 17:52

Jammer dat jullie in dit verhaal restaurant herberg de kop van 't land zijn vergeten te melden.

Lees ook deze verhalen
Rif010 laat zien dat het surfgevoel geen oceaan nodig heeft

Voor een goede wave hoef je niet ver te reizen. Rif010 biedt naast lekker eten ook surflessen aan, waardoor jij je als een vis in het water voelt.

Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.

De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.