Bar Basta: op z’n Italiaans genieten in hét horecastraatje

Bar Basta in Utrecht serveert Italiaanse shared dining met klasse. Geniet van burrata, vitello tonnato en topwijnen in de levendige Drieharingenstraat.

2 Nov 2025 Han Orsel

blogger Han is eindeloos nieuwsgierig naar nieuwe restaurants, al zijn er ook wel wat zaken waar hij graag keer op keer terugkomt. Ook is hij zelf een fervent hobbykok en volgt hij een opleiding om nog beter te leren koken.

  • 2 Nov 2025

Bar Basta: op z’n Italiaans genieten in hét horecastraatje

De Drieharingenstraat heeft zich ontwikkeld tot een Utrechtse versie van de Korte Putstraat in Den Bosch. Ook hier hebben winkels plaatsgemaakt voor restaurants en terrassen. Je kunt er Spaanse tapas en Griekse mezedes eten, maar ook Italiaanse antipasti

Utrechtse Horeca Groep timmert aan de weg 

Een van de smaakmakers in de Drieharingenstraat is Bar Basta. Met Vis & Meer in dezelfde straat en elders met De Blend, Club Claar, HAL 22, Kortjak en Dengh maakt deze Italiaan deel uit van Utrechtse Horeca Groep. In nog geen vijf jaar tijd hebben acteur Barry Atsma, oud-voetballers Marco van Basten en Frank Rijkaard en twee minder bekende vrienden een flinke stempel weten te drukken op de Utrechtse horeca.

Een ‘urban Italian bar’ wordt Bar Basta genoemd. Zo voelt het ook, door de hoge tafels en barkrukken als je binnenloopt. Op deze doordeweekse avond is het gezellig druk in de warm ingerichte zaak. Op de bovenverdieping zijn ook tafeltjes en is de sfeer net iets formeler. De ruimte is klein, maar de spiegels aan de muur zorgen voor meer ruimtelijkheid. 

Laten we vooral het terras niet vergeten te noemen. Dat gaat naadloos over in het horecarijtje aan de Drieharingenstraat. Dagjesmensen lopen langs de verschillende zaken, uitgebreid het menu bestuderend voordat ze besluiten ergens een plek te bemachtigen. 

Klassiekers met een twist 

Bar Basta is gespecialiseerd in ‘shared dining’ op z’n Italiaans. Op de kaart vind je kleine gerechtjes, van koud (freddi) tot warm (caldi). Alles komt uit een piepkleine keuken waardoor we extra staan te kijken van de kwaliteit.

Deze avond proeven we een dwarsdoorsnede van de kaart. Zo starten we met een goede selectie Italiaanse vleeswaren, gevolgd door burrata met gemarineerde tomaten en vitello tonnato. De combinatie van kalfsmuis (deel van de achterbout) en tonijncrème zit qua smaak dicht tegen de klassieker aan, maar Basta Basta geeft het gerecht net een wat andere twist. De geroosterde zeebaarsfilet met groentespaghetti is ook een topper. 

Er is een soort stammenstrijd over het bereiden van tiramisu. In de loop der jaren hebben we van alles en nog wat aan ons voorbij zien komen; van gebakachtige zoetigheden en supermarkt-tiramisu tot tiramisu die vanuit de diepvries direct op tafel werd geserveerd. Bar Basta serveert een heerlijk romige combinatie van mascarpone, lange vingers, cacao en espresso die redelijk klassiek is, al is wel de alcohol achterwege gebleven.

Van de cannolo (meervoud: cannoli) zijn we minder onder de indruk. Het knapperige, tot een buis gerolde wafeltje - met een vulling van chocolade en crème van ricotta en limoen - is lekker bij een cappuccino, maar als afsluiter van een reeks subtiele gerechten is het voor ons een beetje een anticlimax.  

Wijnland Italië 

Wijnland Italië heeft veel heerlijks te bieden, van mousserend tot wit en rood. Bar Basta heeft een mooie selectie gemaakt uit het enorme aanbod. Op de kaart kom je ook minder voor de hand liggende kwaliteitswijnen tegen van druiven als nero d’avola uit Sicilië, pinot nero uit Zuid-Tirol of een pecorino uit de Abruzzen. 

Wij kiezen voor vermentino, een witte wijn met een heel eigen karakter die goed te combineren is met gerechten uit de Italiaanse keuken. Jammer dat je deze druivensoort niet vaker tegenkomt in de horeca. 

Bar Basta is helemaal op z’n plek in de Drieharingenstraat. Het is een laagdrempelige zaak waar je terecht kan voor een kwalitatief hoogstaande keuken in Italiaanse sferen.


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Restaurant Concours en café Concours: zoek de verschillen

Restaurant Concours in Utrecht biedt fine dining met seizoensproducten, verfijnde gerechten en topservice. Proef de beignet of dineer bij de wine & foodbar.

9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.

6 x leuke, nieuwe desembakkerijen

Wij hebben zes leuke en nieuwe desembakkerijen uit Utrecht voor je op een rijtje gezet, waar ze veel meer dan alleen desembroden verkopen.