Fan van Ottolenghi en zijn mediterrane kookstijl? Ga langs bij Dukkah in Leidsche Rijn. Op het menu en in de take way vitrine liggen de meest kleurrijke gerechten. Een lekkere bak koffie met bliss balls hebben ze ook. De Buik wipt er even langs..
Fan van Ottolenghi en zijn mediterrane kookstijl? Ga langs bij Dukkah in Leidsche Rijn. Op het menu en in de take way vitrine liggen de meest kleurrijke gerechten. Een lekkere bak koffie met bliss balls hebben ze ook. De Buik wipt er even langs..
Kersverse ouders Fee en Peter en hun compagnon zijn de eigenaren van Dukkah, dat is vernoemd naar een noten-specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Al langer droomden ze over een eigen horecazaak en als inwoners van Leidsche Rijn zagen ze dat de wijk een plek mist waar je voedzaam, lekker en gezond kunt brunchen én eten kunt afhalen.
Ook merkten ze dat er in het centrum ruimte was voor een leuk tentje. De kans om zelf iets op te zetten, grepen ze meteen.
Het woord ‘gezellig’ is niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan een nieuwbouwzaak. Niets is minder waar. Bij Dukkah is overduidelijk aandacht besteed aan de inrichting en sfeer. Bij binnenkomst valt je blik meteen op de grote bar met vitrine.
Ook de wanden met stijlvolle spiegels vallen op. Gezellige hoekjes met sfeervol licht maken het geheel knus, bijna huiselijk. Leuk detail: alles in Dukkah is door Fee en Peter zelf bedacht, in elkaar geklust of tweedehands gekocht.
Op het all-day brunch menu staan diverse gerechten met een 'Dukkah’-twist. Als vegetariër of veganist heb je meer dan genoeg keuze. We spotten een hummusbowl met pulled aubergine, grilled cheese toastie met harissamayo, chickpea toast en turkish eggs.
Ook wie behoefte heeft aan een stukje vlees, voelt zich thuis dankzij de ‘eat the rainbow kip’ sandwich. Dat is ook het doel. Veganistisch, halal of glutenvrij eten? Bij Dukkah is iedereen welkom. Met een bammetje notenpasta of hummus is zelfs aan de allerkleinsten gedacht.
Op aanraden van Fee bestellen we Dukkah’s turkish eggs met fetayoghurt, chilioliecrisp en gepofte tomaat. De fetayoghurt maakt het gerecht op een positieve manier frisser dan in de vorm die we kennen.
De - hoe kon het anders - zelfgemaakte dukkah geeft het geheel iets kruidigs. Het gerecht wordt geserveerd met zuurdesembrood van bakkerij Water & Meel, één van de vele leveranciers waarmee Dukkah samenwerkt.
Fijn voor Dukkah-fans: je raakt nooit uitgekeken op de kaart. Behalve van het het vaste menu kun je namelijk een keuze maken uit de vitrine waarin elke zes weken andere gerechten liggen.
De focus ligt op seizoensgebonden groenten, eventueel aangevuld met kip. Om samen te bestellen als bowl of salade, op te eten bij Dukkah of mee naar huis te nemen. Dat laatste is een welkome service voor de vele jonge ouders die Leidsche Rijn rijk is.
Weet je niet wat je moet kiezen? Fee en Peter adviseren je graag. Dat laten wij ons geen twee keer zeggen.
We eindigen met een bowl met - komt ‘ie - geurige Perzische rijst, caponata (auberginestoof met olijven en rozijnen), geroosterde knolselderij met zuurzoete chilissaus, pittige geroosterde pompoen met tahinidressing, dukkah én harissa en knapperige regenboogwortels met sinaasappelglaze en feta. Daarbij komt muhammara en labne.
Het lijkt allemaal exotisch en veel bij elkaar, maar de smaken gaan verrassend goed samen. Alleen de simpele Italiaanse caponata valt wat ons betreft een beetje uit de toon.
Op het menu vind je ook veel verantwoord (vegan, glutenvrij & geraffineerde suikervrije) zoet. Denk aan de SUE bites uit Rotterdam of de zelfgemaakte bliss balls van dadels en havermout in de smaken koffie/kardemom, chocolade/tahini en carrotcake
Tip: bestel een kop koffie. Er wordt zelfs gevraagd hoe sterk je ‘m drinkt. Ben je een echte zoetekauw? Ga dan zeker eens langs in het weekend, dan zijn er homemade taarten én is er een ruime keuze patisserie.
Dukkah is een aanwinst voor inwoners van Leidsche Rijn. Ook voor degenen die van verder komen kan het een reden zijn om eens het water over te steken.
Ontdek Apotheek Utrecht: een bijzonder restaurant waar gastronomie en historie samenkomen. Hier kom je zeker terug voor een herhaalrecept.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.
Geniet van de volgende voordelen: