Aan de schilderachtige werf van de Oudegracht, verstopt in het hart van Utrecht, opende in april 2023 een nieuw restaurant genaamd 'Bistro tot 2024'. De naam verklapte al dat deze eetgelegenheid slechts tot het jaar 2024 haar deuren zou openen, maar zoals het gezegde gaat, "verandering is de enige constante". En zo geschiedde het dat deze bistro in 2024 zijn naam geen eer meer aan deed en zijn bestaan verlengde.
Op zijn Frans

Jeroen Smeets, Marin Kwakkelstein en Jorn Speijer waren de bedenkers van deze bistro. Ze brachten de charme van een Franse bistro naar Utrecht met een menu gevuld met tijdloze klassiekers zoals escargots, oesters en steak tartare. De smaken uit de keuken en het gezellige interieur waren onmiskenbaar Frans, en het trio van oprichters wist deze ambiance goed vast te leggen.
Open armen, open deuren

Het drietal achter de bistro heeft niet alleen hun passie voor de Franse keuken gedeeld, maar heeft ook met open armen de positieve feedback van hun gasten omarmd. De beslissing om de deuren open te houden tot in ieder geval het einde van 2024, is een blijk van waardering voor de warme ontvangst die ze hebben ontvangen en een belofte om hun populaire concept voort te zetten dat hen zo geliefd maakte bij fijnproevers in Utrecht.
Een Frans feest voor de zintuigen

De Buik ging langs om deze Franse sferen uit eerste hand te ervaren. Onze avond begon met een aperitief dat onze smaakpapillen deed dansen: grote, vlezige en zilte oesters die ons direct in een goede sfeer brachten. De topinamboer die volgde, was een meesterwerk op zichzelf - smaakvol gekruid, geserveerd met eekhoorntjesbrood, saffraan en gepresenteerd met oog voor detail net als de steak tartaar die we daarnaast hadden besteld.
Heilbot hoogstandje

Het hoogtepunt van de avond was het hoofdgerecht: een stuk heilbot dat zacht was gegaard tot in de perfectie, smeltend in de mond, een mooie samenhang van smaken en texturen. Geserveerd met een beurre blanc en rouleau van kool die ons het meest verraste. De kool was delicaat maar vol van smaak. Het licht bittere smaakje van de kool ging dan ook goed gepaard met de romige beurre blanc en zachte vis.
Gekarameliseerd geluk

Om ons volledig onder te dompelen in het Franse thema bestelden we als dessert een crème brûlée.
Deze publiekslieveling, geserveerd in een royale portie, had de kenmerkende gekarameliseerde bovenlaag die met een geruststellend knapperig geluid barstte onder onze lepels. De fluweelzachte custard eronder was doordrenkt met vanille en smolt op de tong als een hemelse verwennerij. De grootte van het dessert mocht dan ongekend zijn, maar elke lepel was doordrenkt met heerlijkheid, en we vonden onszelf genietend van elke hap.
De verlenging van het verblijf van Bistro tot 2024 brengt niet alleen vreugde voor de liefhebbers van verfijnd eten, maar ook een belofte van voortdurende culinaire verwennerijen voor de stad Utrecht.