Brasserie van Baerle legt je al 43 jaar in de watten en het maakt eigenlijk niet uit wat je bestelt, alles is verschrikkelijk lekker. De Buik ging langs en had extra aandacht voor de mooie wijnen.
Brasserie van Baerle legt je al 43 jaar in de watten en het maakt eigenlijk niet uit wat je bestelt, alles is verschrikkelijk lekker. De Buik ging langs en had extra aandacht voor de mooie wijnen.
Wij Amsterdamse foodies zijn natuurlijk verschrikkelijk verwend. Bijna wekelijks opent er een nieuwe zaak in onze stad. De ene nog hipper en spannender dan de ander. Maar hoe leuk het ook is om nieuwe dingen te ontdekken, soms ben je een avond toe aan iets vertrouwds. Een restaurant waarvan je zeker weet dat je er in de watten gelegd zult worden, waar het niet uitmaakt wat je bestelt, omdat alles simpelweg verschrikkelijk lekker is.
Brasserie van Baerle is zo’n zaak. Een plek die vertrouwd aanvoelt vanaf het moment dat je jas wordt aangenomen tot aan de warme Madeleine bij de koffie. Niet voor niets zit deze Amsterdamse klassieker al 43(!) jaar op deze prachtige plek in de Van Baerlestraat. Hun beschutte terrastuin is een van de best bewaarde geheimen van de Amsterdamse horeca en met afstand onze favoriete plek voor een zwoel zomeravond-dinertje.
Voor wie nog nooit bij Brasserie van Baerle is geweest, is het wellicht goed even uit te leggen wat zo’n beetje kunt verwachten. Probeer allereerst te vermijden dat je in shorts en afgetrapte gympies voor de deur staat. Dat kan misschien in Noord of Oost maar dit is Oud-Zuid en Van Baerle is een zaak met allure.
Heus ook weer niet heel deftig of overdreven chique, maar eerder te vergelijken met een klassieke Parijse brasserie als La Coupole: spiegelwanden, kroonluchters, wit tafellinnen, gebonden menukaarten én onberispelijke service. Laten we dus afspreken dat wij even ons best doen en iets leuks aantrekken.
Nadat we onze jas hebben afgegeven en hebben plaatsgenomen, trakteren we onszelf op een glas champagne. Eigenaresse Floor van Ede komt hem zelf voor ons inschenken uit een magnumfles, heel feestelijk! We babbelen gezellig even over wijn, een gemeenschappelijke passie, zo blijkt. De wijnkaart is duidelijk met veel zorg samengesteld en bij elk gerecht op de kaart wordt een wijnsuggestie gegeven. De wijn is hier duidelijk net zo belangrijk als het eten.
Met plezier laat Floor ons verschillende dingen proeven, waaronder klassiekers als een Duitse kabinett riesling en een fruitige soave. Ook proeven we een glas fantastische witte natuurwijn uit de Loire, gemaakt van de weinig voorkomende romorantin-druif. Een andere favoriet is een lichtrode, fruitige wijn van de pelaverga piccola, een druif die alleen in het plaatsje Verduno in Piëmonte groeit. Erg leuk om zo verrast te worden met zulke spannende wijnen per glas.
Van de menukaart kiezen we – wat er ook gebeurt – in ieder geval de steak tartare. Er is een bescheiden variant als voorgerecht of een grotere portie als hoofd. Onze kleine portie is perfect aangemaakt, lekker pittig van de tabasco en proeven we daar nou een fijngesneden groene olijf? Gewaagd, maar het werkt!
Nog zo’n klassieker die we gewoon móeten bestellen, wanneer we het op de menukaart zien, is de garnalencocktail. De garnaaltjes (goede!) worden hier geserveerd in schuitjes van little gemsla. Er bovenop ligt een toast met een soort gambaburgertje en een krokant korstje van sesamzaadjes erop. De cocktailsaus ligt onderin het bord. Hoewel we groot fan zijn van de shrimp cocktail in al zijn eenvoud, werkt deze variant ook goed.
Uit de hoofdgerechten kiezen we de vis van de dag. Vandaag is dat kabeljauw met cocos de Paimpol (witte boontjes uit Bretagne), wat gestoofde snijbiet en een beurre blanc. Is er iets fijners in het leven dan een moot in boter gegaarde verse vis die in perfecte lamellen uit elkaar valt? Wij menen te mogen stellen van niet.
Ook kiezen we uit het betaalbare Gourmand Menu de citroen-knoflook kip met fregola, artisjok en salsa verde. De kip is ontzettend goed klaargemaakt en we likken onze vingers er letterlijk bij af. De porties zijn voor Amsterdamse begrippen aan de flinke kant, dus hoewel de desserts er aanlokkelijk uitzien (crème brulée, pommes caramel met vanille-ijs of panna cotta), houden we het bij een koffie met twee fantastische en warme Madeleines.
Geniet van de volgende voordelen: