Elke stad heeft klassiekers in de horeca, waar stadsbewoners en mensen van buiten al decennia met veel plezier komen. De Buik zet hieronder 14 van deze iconische restaurant klassiekers op een rij: van Thais tot Chinees en van Italiaans tot Japans, maar bovenal veel klassiek Frans.
Deze lijst is in het najaar van 2023 geüpdatet.
Iconische restaurant klassiekers
Je hebt in elke wereldstad wel restaurants waar al jarenlang met veel succes wordt gekookt zonder echte grote verandering van stijl en sfeer. Zoals bijvoorbeeld Brasserie La Coupole in Parijs, Peter Luger in New York of The Ritz in Londen. Heeft Amsterdam ook zulke echte klassiekers?
De Buik vindt van wel en heeft 14 (een echt Amsterdams getal!) restaurants geselecteerd waar al meer dan 20 jaar met succes volgens dezelfde formule wordt gekookt. Dit zijn echte Amsterdamse restaurant klassiekers.
Opvallend is daarbij veel restaurants in het centrum zijn, daar speelde het ‘uit eten gaan’ destijds af, terwijl er nu ook veel meer in de wijken gebeurt.
Brasserie van Baerle

Sinds begin jaren 80 is van Brasserie van Baerle een begrip in Amsterdam. Ooit begonnen door Floor van Ede samen met haar zakenpartner als ontbijt- en lunchrestaurant maar sinds jaar en dag het lunchadres in Amsterdam. Met een geweldige tuin achter het restaurant en de fijne Franse keuken is Brasserie van Baerle nog steeds actueel en al meer dan 40 jaar going strong.
Caffè Toscanini

Opende al in 1985 in de Goudsbloemstraat maar werd echt een begrip vanaf 1990 toen het restaurant verhuisde naar het karakteristieke pand aan de Lindengracht. Sinds 1999 heeft chefkok Leonardo Pacenti de leiding en ervoor gezorgd dat Toscanini de plek voor Italiaanse wijnen en eten in Amsterdam is geworden.
Roberto's

Oké een restaurant in een Hilton hotel, hoe moeilijk kan het dan zijn om meer dan 20 jaar te bestaan? Bij Roberto’s is dat een ander gevalletje. Hier slagen ze er – dit jaar inmiddels al 30 jaar – in om de typische klassieke Italiaanse sfeer vast te houden. Zodat niet alleen de hotelgast, maar heel Amsterdam zich hier thuisvoelt. Dit najaar vieren ze de 30 jaar door elke twee maanden een andere Italiaanse regio in the spotlight te zetten.
Nam Kee
Ooit een keten van meerdere restaurants waarvan de originele vestiging op de Zeedijk opende in 1981 en er nog steeds zit. Bekende Amsterdammers waren daar altijd als kind aan huis maar het restaurant werd pas echt bekend door het boek en film De Oester van Nam Kee waar Katja Schuurman de hoofdrol speelde. Nog steeds vindt de Buik Nam Kee het adres voor de gestoomde oester Nam Kee of de Pekingeend.
Zeedijk 111 (Centrum)
Cafe Restaurant Amsterdam
Zie hoofdfoto.
Amsterdam opende eind 1996 in het Machinepompgebouw van de gemeente Amsterdam aan het Watertorenplein. Het restaurant doet een beetje denken aan de grote klassieke brasserieen van Parijs en heeft sinds de opening de sobere maar heel sfeervolle setting behouden en een kaart vol ‘Amsterdam’ klassiekers waarvan de Buik graag aanschuift voor het enorme plateau fruits de mer.
Piet de Leeuw
Al net na de Tweede Wereldoorlog (1949) kreeg Piet de Leeuw de reputatie van ‘biefstuk’ restaurant. Met het klassieke ‘Amsterdamse’ interieur met veel hout, koper en foto’s van bekende gasten die er een biefstukje hebben geprikt voel je je daar als Amsterdammer gelijk thuis. Piet kwam in 2013 groot in het nieuws omdat ontdekt werd dat er geen rund- maar paardenbiefstuk werd verkocht. Inmiddels gaat de menukaart veel verder dan alleen een biefstukje maar de Buik gaat hier graag even terug in de tijd om een biefstukje te prikken bij deze echte Amsterdamse klassieker.
Noorderstraat 11 (Centrum)
Yamazato

Yamazato, in Hotel Okura, heeft de originele Japanse kaiseki ryori (fine dining) keuken en is sinds de opening in de jaren '70 pas aan zijn tweede chef toe. Sinds 2010 is Chef Masanori Tomiwaka verantwoordelijk voor de pure traditionele minimalistische Japanse keuken van Yamazoto. Niet goedkoop, maar wel zeker eentje die je eens in je leven moet doen.
De Waaghals
Het restaurant dat al volledig vegetarisch was voordat vleesloos eten in de mode kwam. De Waaghals werd altijd weggezet als een ‘geitenwollensokken’ restaurant. De tijd en de nieuwe eigenaren Eva & Martijn hebben het restaurant, zonder vlees of vis, misschien wel culinairder en toegankelijker gemaakt. Eentje om zeker eens te proberen, of je nu wel of niet vega bent.
Frans Halsstraat 29 (de Pijp)
Sea Palace
Wie heeft er geen dimsum gegeten? Sea Palace is sinds 1984 de plek hiervoor, een stukje China op een drijvend eiland, met een restaurant van maar liefst 650 zitplaatsen aan het Oosterdok voor de Centrale Bieb helemaal in de Chinese sfeer.
Oosterdokkade 8 (Centrum)
Vermeer

Vermeer ging open in 1988 en is de zaak waar Gert-Jan Hageman(oprichter de Kas) ooit de chefkok was. Inmiddels runt Chris Naylor, een echte quirky chef, sinds 2005 de keuken. Hij heeft, na de complete makeover in 2016, groenten een steeds belangrijkere rol gegeven op het menu. De service en totaalbeleving, zo wordt het wijnarrangement wordt vrijwel altijd vanuit magnums geschonken, is hier van een andere planeet.
Van Puffelen
Van Puffelen ging open in 1983 en werd een van de eerste zaken waar café en restaurant hand in hand gingen en de keuken het niveau van een eetcafé ontsteeg. In de loop der jaren is Van Puffelen wel een beetje gegroeid, het pand van de buren kwam erbij, maar het is nog steeds een mooi voorbeeld een zaak waar bruine kroeg en restaurant in evenwicht zijn.
Prinsengracht 375-377 (Centrum)
De Kas
Wat leeftijd betreft net op het randje. Gert-Jan Hageman (ex chef van de andere klassieker Vermeer) startte in 2001 de Kas het eerste ‘farm-to-table’ restaurant met een eigen tuin en later boerderij in Nederland. In 2018 deed bij de zaak over aan chefs Wim de Beer en Jos Timmer die het niveau nog een tandje deden stijgen. Soms lastig om te reserveren maar vergeet hier ook de lunch niet. Kamerlingh Onneslaan 3 (Oost)
Bird
Sinds 1998, een het eerst Thaise restaurant in het Amsterdamse Chinatown rond de Zeedijk en Geldersekade. Bird is een Thais begrip voor Amsterdammers met een enorme menukaart. De Buik is ook een fan van de snackbar Bird tegenover het restaurant.
Hemelse Modder

Deze was de Buik ook uit het oog verloren, maar Hemelse Modder is ooit opgezet door 11 vrienden in een kraakpand in 1984 en heeft een eerlijke keuken. Het restaurant is genoemd naar hun favoriete gerecht van bruine en witte chocolade mousse met vanille room en doet het nog steeds goed. Er wordt seizoensgebonden gekookt met veel aandacht voor producten uit de regio. En gelukkig staat de Hemelse Modder nog steeds op de kaart.
Deze zijn er ook nog
Kapitein Zeppos, het best bewaarde geheim in het oude centrum van Amsterdam (sinds 1987). Het Chinese visrestaurant Oceania zit in de Rivierenbuurt (sinds 1978). La Vallade was in 1989 in Oost het eerste ‘table d’hote’ achtig restaurant. Morlang met twee verdiepingen op de beletage aan de Keizersgracht is al meer dan 40 jaar open. De Compagnon, het restaurant van de eigenzinnige chef en truffel liefhebber Bert van Buschbach, in de Guldehandsteeg op de Wallen. De Utrechtse Dwarstafel was misschien een van de eerste restaurants in Amsterdam waar je bij elk gerecht een bijzonder glas (vaak Italiaanse) wijn kon krijgen. Entrecote et les Dames, met de eenvoudige maar o zo lekkere steak-frites formule, bestaat sinds eind jaren ‘80.
Deze haalden het lijstje (nog) niet
De Klepel, een heel fijn adres, bestaat dan wel bijna 40 jaar maar daar ging de ‘wijn en eet’ knop pas begin 2013 om, dus de restobar in huidige vorm bestaat ‘slechts’ een kleine 10 jaar. Le Hollandais (opende in 1996) sloot in de oude vorm van de ‘ruige keuken’ eind 2020 en is onder een nieuw eigenaar met een meer populaire keuken doorgezet. De Luwte bestaat sinds 1986 maar veranderde het afgelopen jaar van restaurant in brasserie. Chez Georges en Brasserie Keyser bestaan ook al lang maar zijn inmiddels minimaal één keer van eigenaar gewisseld. Loetje (Zuid), werd begin jaren '80 het iconische biefstuk eetcafé van Amsterdam. Maar Loetje is wat de Buik betreft toch een beetje naar de ‘dark side’ gegaan en een McBiefstuk geworden met 30 vestigingen door heel Nederland. Knap, maar niet meer voor onze lijst. Mocht je Loetje toch willen proberen dan adviseren wij de ‘oer’ locatie in Zuid.
Deze zijn ons helaas ontvallen
Corona heeft huisgehouden en is nog steeds voor restaurants een 'hoofdpijn'-dossier. Het afgelopen jaar moesten klassiekers als Le Garage (sinds 1990), De Bark (sinds 1991), de Knijp (sinds jaren '70), Sluizer (sinds 1967) en Walem op de Keizersgracht (sins 1984) de deuren sluiten.
Tip ons
Mis je een restaurant in ons lijstje? Dan graag een mail aan: amsterdam@debuik.nl