Omdat Utrecht, zo zegt hij, nog geen eigen viennoiserie heeft, is Patrick Koning L’Amande begonnen: een minimalistisch zaakje aan de Voorstraat 92 met een paar tafeltjes. Franse expats komen er speciaal naartoe voor zijn pain suisse.
Omdat Utrecht, zo zegt hij, nog geen eigen viennoiserie heeft, is Patrick Koning L’Amande begonnen: een minimalistisch zaakje aan de Voorstraat 92 met een paar tafeltjes. Franse expats komen er speciaal naartoe voor zijn pain suisse.
Viennoiserie is Frans voor ‘fijne bakkersproducten die geen brood zijn’. Het is een ruim begrip voor wie een viennoiserie (slash) patisserie begint. Volgens eigen zeggen is Patrick Koning daarmee de eerste in Utrecht. De vijftiger bakt en verkoopt zowel croissants en pain au chocolat als bladerdeeg, gevuld met pistachecrème (‘een hardloper’) en cruffins (‘ook een hardloper’), een kruising tussen een croissant en een muffin.
Na 15 jaar banketervaring, onder andere in (voorheen) Boulangerie Pieterson en, qua werk, een kleine detour is Koning in juni gestart met L’Amande waar hij zich zowel laat leiden door de seizoenen als het tijdstip van de week.
Achterin zijn zaak zie je hoe hij aan het werk is. Dagelijks maakt hij er zijn verse bakkersproducten. ‘’In de zomer doe ik veel met vers fruit, in de herfst gebruik ik noten en vlak voor het weekend bak ik madeleines en brioches, gevuld met zoute caramel of kokos en aardbeien ganache.’’
Een speciale vermelding verdient zijn pain suisse, een boterachtig bladerdeegachtig gebak, gevuld met banketbakkersroom en chocolade. Ook Franse expats staan voor deze klassieker binnen de viennoiserie in de rij. ‘’Die zijn dolblij dat ze in Utrecht hun pain suisse kunnen vinden.’’
Nog meer nieuws om blij van te worden: Koning gaat in de nabije toekomst ook canelés verkopen, een specialiteit uit Bordeaux. Deze gekarameliseerde gebakjes met een vleugje rum zijn knapperig van buiten en lekker chewy van binnen.
Koning is ook de eerste in Utrecht die Man Met Bril Koffie schenkt. Het Rotterdamse merk heeft onder koffie-aficionados een cultstatus, zeker nu eigenaar Paul Sharo het eerste koffiehotel ter wereld heeft geopend, een plek in Rotterdam-Crooswijk voor liefhebbers van specialty coffee én internationale barista’s en branders die er trainingen kunnen volgen.
Kijk hier voor meer informatie over dit Rotterdamse project.
De Buik bracht een bezoek aan wijnrestaurant Terroir, waar je een fles uitzoekt en op basis daarvan een gerecht geserveerd krijgt.
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.
De Buik bracht weer eens een bezoekje aan Sumventure Flightbar op de Willem van Noortstraat, om met de bijzondere cocktails te borrelen.
Geniet van de volgende voordelen: