Dit jaar opende The Fools aan de Hamburgerstraat. De eigenaren: een Griek en een Ier, die hun sporen hebben verdiend in de Utrechtse horeca, elkaar uit het oog verloren én hebben terugvonden in een cocktailbar. Daar moeten we meer van weten!
Dit jaar opende The Fools aan de Hamburgerstraat. De eigenaren: een Griek en een Ier, die hun sporen hebben verdiend in de Utrechtse horeca, elkaar uit het oog verloren én hebben terugvonden in een cocktailbar. Daar moeten we meer van weten!
The Fools klinkt als een jongensdroom. In 2013 kwam Vasilis Siorovigkas vanuit Griekenland naar Utrecht om te studeren. Overdag werkte hij als elektricien, ‘s avonds als bartender en daarnaast deed hij een IT-studie. De Ierse Sacha Hodnett belandde een aantal jaar later in Utrecht, ging werken bij Mick O’Connells en ontmoette Vasilis. De twee werden vrienden en werkten allebei in verschillende horecazaken.
Het tweetal had een gezamenlijke interesse: cocktails. Na jaren grappen te hebben gemaakt over het openen van een eigen bar werd die mogelijkheid hen in de schoot geworpen: Behind Bars zocht een nieuwe eigenaar. Ze gingen in het avontuur aan en namen de zaak over. De naam? In tarot is de ‘fool’ het symbool voor een nieuwe start, een sprong in het diepe en blind vertrouwen. Heel toepasselijk voor Vasilis en Sacha.
De cocktails van The Fools vallen bij de liefhebbers in de smaak. Recent was de zaak genomineerd voor Entree Best New Cocktailbar, al hebben ze de prijs net niet gewonnen.
De eerste cocktail die wij proeven is Gorgeous, gemaakt met gin, shiso likeur, sherry, citrus en tonic. De heren noemen het een ‘gin tonic on steroids’. Lichtbitter, fris, laag in alcohol en geliefd onder de Griekse gasten. Ideaal als je een gin tonic of Tom Collins met meer complexiteit wilt.
De tweede is Fancy Clown. Toen de heren aan het experimenteren sloegen met cocktails, combineerden ze een aantal restanten. Daar ontstond bij toeval iets moois uit. Gemaakt met tequila, mastiha, aardbei en palo santo. Het resultaat is een bittere en tegelijkertijd fruitige cocktail met (ook nog) een lichte kruidigheid. De garnering is indrukwekkend. Om zoveel mogelijk uit de ingrediënten te halen, gooien ze zo min mogelijk weg. Met stukjes overgebleven aardbei is een eetbare strook gemaakt die sierlijk op het glas ligt.
Vasilis geeft aan dat er ingrediënten op de kaart staan waarbij mensen geen idee hebben wat het is: “Soms zijn gasten bang ernaar te vragen om dom over te komen. Maar wij vinden het juist leuk om te vertellen en uit te leggen wat we hebben gebruikt en waarom. Wij willen dat iedereen zich hier welkom en ontspannen voelt.”
Onze derde cocktail is Can It All Be So Simple, in de stijl van een klassieke martini. Niet een variant met espresso of passievrucht, maar droog, kruidig en hoog in alcohol. Vasilis vertelt dat het ‘een salade in een glas’ is, maar dat dringt pas echt tot ons door als we ‘m proeven.
Wát een verrassing deze combinatie van gin, droge vermouth, mastiha, komkommer en kappers. Met als topping een paar druppels olijfolie van Kreta is dit een vloeibare Griekse salade.
Entree Magazine heeft gelijk. The Fools is met recht een hoogwaardige aanwinst voor de Utrechtse en Nederlandse cocktail scene. Met twee geweldige dwazen aan het roer.
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Pranee Chinnasr en Mari Pitkänen.
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Eke Bosman, bekend als Snackspert.
Restaurants in Utrecht waar je terecht kan tijdens de kerstdagen, met een update voor 2025.
Geniet van de volgende voordelen: