Naar Sicilië ga je vooral vanwege het eten. Natuurlijk is het er meestal goed weer, is de pruttelende Etna een must see en zijn de oude stadjes van het kaliber dat je er meteen verliefd op wordt. Maar dan het eten. Nergens spartelt de vis zo vers de pan in als hier, smelt het ijs zo romig op je tong en halen ze kunsten uit met risotto die je zelf niet had kunnen bedenken.
Je rolt er van de late lunch, via een borrel zo door naar een anti-pasti. En dat elke dag als je wil. Je komt rond weer thuis, maar dat maakt niets uit. Dit is Sicilië. Goed: wat moet je dan eten en waar doe je dat? Hier zijn vijf tips.
Granita

Begin de dag met ijs, dat doen de Sicilianen ook. Granita heet het hier en je eet het met brioche. De beste vind je misschien wel in Noto bij Caffè Sicilia, het inmiddels wereldberoemde tentje van Corrado Assenza.
In de Netflix-serie Chef’s Table laat hij de kunst van het granita maken zien. Hij gebruikt de recepten die al jaren rondgaan binnen de familie. Kijk deze aflevering als je hem nog niet hebt gezien. Of nog beter: ga het gewoon proeven in Noto.
Chocola
In het kleine bergdorp Modica wordt de beste chocola van Sicilië gemaakt, op een manier die de Azteken eeuwen geleden bedachten. Daarbij wordt niets anders gebruikt dan cacao en suiker. Bij Antica Dolceria Bonajuto maken ze hun klassieke repen sinds 1880, al hebben ze inmiddels wel allerlei funky varianten bedacht met toevoegingen als gember en peper. De winkel ziet er nog steeds uit als vroeger, een beetje statig. En je kunt een kijk in de keuken krijgen als je meedoet met een tour.
Arancini

In Arancini komen de twee beste gerechten ter wereld samen: risotto en bitterbal. Het is een perfect tussendoortje of lunchgerecht. De krokante korst aan de buitenkant, vaak in een puntvorm, houdt een binnenkant van risotto bij elkaar.
In de klassieke variant zit in het midden gehaktragout en gesmolten kaas. Dit wil je elke dag en dat kan. Het is op veel plekken te krijgen als street food, maar misschien wel de beste vind je in Catania bij Savia.
Vis

Vis, natuurlijk eet je vis op Sicilië. Er komt van alles uit de zee waar ze op dit eiland wel raad mee weten. Pasta met inktvis bijvoorbeeld, sardientjes met tomatensaus, rozijnen en venkel of een moot zwaardvis. In veel stadjes zijn markten waar je de verse vangst kunt kopen. Of je laat het voor je bereiden, bijvoorbeeld bij Restaurant Manna in Noto. Iets chiquer en duurder dan gemiddeld op Sicilië, maar het is dat geld ook wel echt waard. Ze serveren klassieke Siciliaanse gerechten met een twist.
Cannoli

Sicilianen houden van zoet. In allerlei vormen. Zo maken ze naast ijs (granita) ook fantastische koekjes van amandelen en opgerolde koekjes gevuld met ricotta, bekend als cannoli. Vaak wordt er nog wat pistachekruim op de ricotta gedaan en dan is het echt feest. In het stadje Taormina hebben ze een paar zaakjes waar je goede cannoli kunt krijgen.