Dat Weesp sinds 2019 bij de gemeente Amsterdam hoort, zal Amsterdammers niet ontgaan zijn. Weesp, een kleine stad aan de Vecht met zo'n 19.000 inwoners, was vroeger al een belangrijke bondgenoot van Amsterdam. Vanwege het heldere water van de Vecht werd bier, jenever en brandewijn geproduceerd in Weesp en per boot naar Amsterdam vervoerd. De laatste jaren komen veel nieuwe inwoners van Weesp uit Amsterdam. Wij gingen op onderzoek uit om te ervaren hoe het is gesteld met de gastronomie in Weesp en belandden bij Café-Restaurant Aaltje. Het restaurant is gelegen in een oud graanpakhuis uit de 19e eeuw aan de Herengracht. Hier eet je de Hollandse keuken met een twist.
Graanpakhuis uit de 19e eeuw

Op aanraden van een aantal Weespenaren begint onze zoektocht bij Café-Restaurant Aaltje. Dit restaurant is gevestigd aan de Herengracht in het centrum van Weesp. Het heeft een klein terras aan de gracht, waar je in de zomer de sloepen vanuit de Gaasp en het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Vecht voorbij ziet varen. Aaltje zit in een prachtig oud graanpakhuis uit de 19e eeuw. Een lang en smal pand met grote groene houten luiken voor de deuren en ramen.
Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen. De lange pijpenla heeft een hele warme sfeer. De stevige balken aan het plafond, de oud-groene kleur aan de muur, de schilderijen en traditionele bordjes aan de muur, de ouderwetse naaimachine in een hoek, alles past bij dit gebouw en de oud-Hollandse sfeer. Het is alsof we een beetje teruggaan in de tijd.
Hollandse keuken die past bij de rijke geschiedenis

Op onze vraag naar de geschiedenis van het pand vertelt Jordi Dekker, mede-oprichter en eigenaar Aaltje, enthousiast: “vroeger werden in dit pand granen opgeslagen die van de boeren rondom Weesp waren opgekocht. Deze granen werden per schuit richting Amsterdam vervoerd of aangeleverd bij molens en winkels in de omgeving.” Het is deze rijke geschiedenis die ervoor zorgde dat Jordi besloot om zich met dit restaurant te richten op de Hollandse keuken.
Het was ook de aanleiding om het restaurant de naam Aaltje te geven. Aaltje was de allereerste Amsterdamse keukenmeid die in 1803 op het idee kwam om haar recepten te bundelen. Hiermee was het eerste kookboek van Nederland geboren, een handig hulpmiddel voor andere keukenmeiden en een symbool voor de nieuwe weg die de Nederlandse kookkunst in sloeg.
Limburgse uiensoep met een bite

De menukaart is behoorlijk uitgebreid. Natuurlijk staan er Hollandse klassiekers op, zoals uiensoep, zeetong, draadjesvlees, biefstuk, oma’s salade en kaasfondue. Maar we zien ook moderne gerechten zoals saté ajam, naar recept van Jordi’s oma uit Nederlands-Indië, zoete aardappelwafels en kreeftkroketjes. Ook bevat de menukaart een groot aanbod jenevers (veelal uit Weesp) en meer dan 35 speciaalbieren, waaronder Wispe (juist, uit Weesp) en Amsterdamse bieren van onder andere Poesiat & Kater, Oedipus en Brouwerij ’t IJ.
Wij beginnen de avond met een Limburgse uiensoep en een Wildragout onder een krokant dakje van bladerdeeg. De uiensoep bevat precies genoeg uien, is sterk van smaak en heeft lekker veel gesmolten oude Beemsterkaas. Het broodje dat erin zit, geeft de soep een extra bite. De wildragout ziet er heel aantrekkelijk uit. Het bladerdeeg glimt en lijkt wel van goud. In de ragout proeven we hertenvlees en veel champignons. De ragout is romig van smaak en het vlees is lekker mals.
Goed ingekookte jus

Als hoofdgerecht kiezen we voor de Kaasfondue, het Draadjesvlees en Oma’s salade. De portie kaasfondue is erg ruim voor één persoon. Het wordt geserveerd met bruin en wit stokbrood, reepjes komkommer, paprika, witlof, wortel en stukjes tomaat en bloemkool. De kaas is niet heel scherp van smaak, maar erg lekker met de rauwkost. Zoals altijd met kaasfondue eten we er eigenlijk teveel van.
Het draadjesvlees is ook een ruime portie. Zacht gegaard rundvlees met krokante schorseneren, een asperge en een crème van winterpeen. Vooral bij de stroperige donkere, echt goed ingekookte jus likken wij onze vingers af. Oma’s sla is een frisse aanvulling op de stevige smaken van het draadjesvlees. Het is inderdaad een salade die mijn oma vroeger ook maakte: grote bladeren botersla, tomaat, komkommer en een paar gekookte eieren, afgetopt met een mayonaise achtige dressing.
Moelleux van chocolade

Hoewel we eigenlijk geen plaats meer hebben voor een dessert kunnen we het Chocoladetaartje niet weerstaan. Deze warme moelleux is precies zoals ‘ie hoort’ en de gesmolten binnenkant vloeit eruit zodra we het taartje opensnijden. De karamelcrème, bramen en rode besjes die erbij worden geserveerd, zorgen voor een frisse tegenhanger van alle chocolade.
Ouderwets vriendelijk

Na deze avond concluderen wij dat het goed gesteld is met de gastronomie in Weesp. Wij raden alle Amsterdammers aan om de stad eens uit te gaan en richting Weesp te fietsen, rijden of de trein te nemen. Schuif dan zeker aan bij Café-Restaurant Aaltje. Hier eet je heerlijke Hollandse gerechten, op een prachtige historische locatie en word je ouderwets hartelijk behandeld. Wij vinden het een uitstapje waard.