Een ‘enoteca’, vertaalt uit het Italiaans, betekent wijnbar of proeflokaal. Dit zijn echter bescheiden termen voor het Italiaanse restaurant Enoteca gerund door chef Salvatore en zijn grotendeels Italiaanse keukenteam. De pasta’s zijn dagvers en huisgemaakt en in de keuken wordt er flink op los geëxperimenteerd met kwaliteitsingrediënten van zowel Nederlandse als Italiaanse bodem. Enoteca is op dit moment waarschijnlijk vooral bekend bij hotelgasten van The Manor Hotel, tijd voor de rest van Amsterdam en omstreken om haar rijke keuken te ontdekken!
Amsterdam-Oost

Enoteca maakt deel uit van het gigantische, aan de Middenweg in Amsterdam-Oost gelegen, ‘The Manor Hotel’. In het grote schitterende pand was vroeger het burgerziekenhuis gevestigd. Met meer dan twintig wijnen en een authentieke Italiaanse kaart is Enoteca een restaurant waar je als local misschien niet één-twee-drie naar binnenloopt, vanuit de misperceptie dat het alleen voor hotelgasten bestemd is. Dit is echter niet waar én een gemiste kans.
Seizoensgebonden kaart

De kaart is seizoensgebonden, bijzondere producten en ingrediënten worden rechtstreeks vanuit Italie geimporteerd. Neem bijvoorbeeld de volgende typische Italiaanse ingrediënten: gedroogde tuinbonen en Pane di Altamura (een Italiaans brood van durumtarwe met PDO kenmerk) uit Puglia, gedroogde vijgen uit Sicilië, verse truffel uit Umbrië of gedroogde chili uit Calabrië. Elke week wordt er verse mozzarella di buffalo geleverd uit de Valle del Cilento in Campania.
Ingrediënten van Hollandse bodem krijgen uiteraard ook aandacht: zo staat er op het huidige menu makreel bereid naar oud Venetiaans recept, geserveerd met roggebrood en Zaanse mosterd. Ook andere gevierde Nederlandse ingrediënten - zoals pastinaak, die grappig genoeg juist niet in Italië gebruikt wordt - komen zo nu en dan op de kaart voorbij. Enkele stafleden van de bijna volledig Italiaanse keukenbrigade ontdekten deze producten voor het eerst in de keuken van Enoteca, wordt ons verteld. Elk element op het bord is huisgemaakt, met als grote trots natuurlijk de dagvers gedraaide pasta. Naast de pasta’s kan je voor secondi kiezen uit bijvoorbeeld een gegrilde zalmforel met een pesto van amandel, entrecôte met gegrilde radicchio, parelhoen met een jus van ‘vin santo’ (Toscaanse dessertwijn) of een kabeljauwfilet met cannellini crème. Je kunt gaan voor een tweegangen menu tot een viergangen menu, of gewoon lekker à la carte. We zouden het bijna vergeten te melden maar ook voor de lunch is Enoteca geopend, naast pasta’s kun je kiezen voor lekkere en bijzondere broodjes (bijvoorbeeld meergranen brood met gerookte biefstuk en truffel of focaccia met gerookte zalm en mierikswortel crème) of een salade.
Onze avond

We worden zeer gastvrij ontvangen door het team van Enoteca. Chef Salvatore zwaait de scepter in de keuken en dit gaat op heerlijk gepassioneerde wijze zoals je dit ook in Italië ziet. Naast het restaurant bedient de keuken van de chef ook de roomservice: multitasking op niveau. De sfeer is goed. De inrichting van het restaurant is strak en ‘clean’ met houten vloer, licht houten stoelen, hier en daar wat tinten bruin en zwart en een open keuken.
Terug naar het eten. Na een goed glas prosecco en de heerlijke focaccia die we op tafel krijgen met olijfolie, beginnen we met een proeverij van antipasti. Favoriete op de plank zijn de buffel mozzarella geserveerd in knapperige romaine sla en de kwaliteitsvleeswaren met als topper: huisgemaakte prosciutto van eendenborst. Door naar de primi, want we zijn erg benieuwd naar de huisgemaakte pasta’s! De vriendelijke gastheer raadt ons de Tagliolini al tartufo aan. Deze keuze levert ons geen spijt op: verse pasta in een rijke Parmezaanse kaas en botersaus met zwarte truffel. Comfort food met een hoofdletter C. Verder proberen we de ravioli gevuld met pompoen en mascarpone, geserveerd met salie, en een grappige twist: amaretti koekjes, heerlijk. Ook mogen we het timbaaltje van polenta met bospaddenstoelen en ‘kaasfondue’ proberen, een prachtig gerechtje om te zien. Als dolci bestellen we, uiteraard, tiramisu geserveerd met stracciatella ijs. Hiervan hebben wel eens betere versies geproefd. Ons andere dessert, de warme gezouten karamel soufflé met vanille ijs is fantastisch. We sluiten helemaal voldaan en tevreden af met de huisgemaakte limoncello.
Toekomstperspectief

Sinds een tijdje is er elke maandag een nieuw concept in werk, namelijk Lazy Lunedi’s. Hiermee trap je de week lekker af met pasta’s voor €15,00, zodat je na de eerste zware werkdag van de week niet zelf in de keuken hoeft te staan. Hotelgast of ‘local’, Enoteca is zeker een bezoek (of meer) waard.